BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Lupaava oman kylän poika

LIIGA / Haastattelu
JYPin oma kasvatti Turo Asplund on raivannut tiensä liigajoukkueeseen hitaasti mutta varmasti. Hyvin laukovan sentterin pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta – jopa siinä määrin, että kapteeni Juha-Pekka Hytönen myöntää olevansa hieman kateellinen.

Isä vei 5-vuotiaan Turo Asplundin jääkiekkoharjoituksiin ja poika innostui lajista siinä määrin, että siitä on tullut nyt 25-vuotiaalle nuorelle miehelle ammatti.

– Kyllähän se haaveena on ollut, että saisi tätä ammatikseen tehdä.

Viisi vuotta sitten Asplund voitti JYPin A-nuorissa SM-kultaa ja kuului tuon joukkueen tärkeimpiin pelaajiin. Sen jälkeen mies teki kolme kauden mittaisen visiitin Mestis-joukkue Mikkelin Jukureihin, jossa menestys jatkui. Joukkue ylsi kerran hopealle ja kerran pronssille.

– Ihan hyviä vuosia ne olivat ja kyllä näkisin, että kehityin siellä joka vuosi pelaajana. Mukava oli siellä pelata ja päästiin aika pitkällekin.

Mikkelin vuosien jälkeen Asplund teki paluun Jyväskylään ja JYPin ”pikkuveliseuran” D Teamin riveihin. Loukkaantuminen kuitenkin pilasi lupaavasti alkaneen kauden eikä ensimmäisen kevään aikana Asplund pystynyt pelaamaan ollenkaan.

Tällä kaudella Jyväskylän oma poika on päässyt maistamaan liigavauhtia 24 ottelun verran nousujohteisin ottein. Asplund itse on ollut suhteellisen tyytyväinen esityksiinsä, vaikkakin tasaisuus on aika ajoin puuttunut.

– Ajoittain olen ollut ihan tyytyväinen omiin otteisiini, mutta vähän on ollut ailahtelevaa. Pitäisi saada tasaisuutta lisää. Välillä on ollut hyviä matseja, mutta sitten on tullut heikompia.

Ei merta edemmäs kalaan

Jussi Makkosen ja Vili Sopasen poistuttua hurrikaanileiristä, alkoi kiihkeä keskustelu siitä, että JYP tarvitsee uuden keskushyökkääjän riveihinsä. Siirtoraja umpeutui eikä suuren yleisön toiveissa ja huhupuheissa esille noussutta sentteriä koskaan hankittu. JYPissä haluttiin luottaa jo kokoonpanossa oleviin pelaajiin ja myös Turo Asplundiin.

Hyvillä otteilla kolmosketjua johtaneen Asplundin tunnelmat olivat luonnollisesti korkealla, kun hän sai jatkaa edelleen liigassa.

– Kyllä se tuntui tosi hyvältä, kun luotettiin eikä tarvinnut hankkia ketään ulkopuolelta.


Turo Asplund on lunastunut paikkansa JYPin liigamiehistöstä hyvillä peliesityksillään.

Valmennusjohdon päätös antaa peliaikaa, vastuuta ja kokemusta Turo Asplundin kaltaisille haalariosaston miehille on varmasti oikea, sillä seurassa tiedetään pelaajien potentiaali eikä siitä homman ainakaan pitäisi jäädä kiinni.

Vaikka uutta sentteriä ei JYPiin tullutkaan, ei punamustavalkoisten keskushyökkääjätilanne ole huolestuttava. Joukkueesta löytyy kuitenkin sellaisia nimiä, kuten Eric Perrin ja Juha-Pekka Hytönen. Myös Asplund näkee asian olevan hyvällä mallilla.

– Kärkihän on tosi hyvä. Perrin ja Hytönen ovat aivan huippusenttereitä tähän sarjaan. Sitten takaa löytyy Jonne Virtanen, Miika Lahti ja minä, jotka pystytään mielestäni pelaamaan kaikki ihan hyvin SM-liigassa.

Halu kehittyä sai jatkamaan JYPissä

Itseään pelaajana monipuoliseksi sekä hyökkäys- että puolustuspäässä kuvaava Asplund sai kaukalossa esittämistään hyvistä otteista ansaitsemansa palkinnon, kun JYP halusi pitää miehen joukkueessa vielä ensi kaudenkin. Jatkosopimus antaa ”Turrelle” mahdollisuuden kehittyä vieläkin paremmaksi liigatason pelaajaksi.

– Uskon, sopimus vaikuttaa kehitykseen. Saan ihan täysipainoisesti keskittyä kauteen eikä ole siviilityöt häiritsemässä. Koen, että pystyn ottamaan isompaa roolia kuin nyt sekä kehittymään hyväksi liigapelaajaksi.

Hurrikaaniseuran hyvät menestysmahdollisuudet sekä tiiviiksi hioutunut joukkuehenki vaikuttivat Asplundin päätökseen jäädä Jyväskylään.

– Täällä on tekemisen meininki ja hyvä ilmapiiri kaikin puolin. Myös menestyvä joukkue vaikutti aika paljon. Täällä taistellaan joka vuosi mestaruudesta.

Hyvällä skodella pleijareihin

Turo Asplundilla ovat keväällä edessä ensimmäiset SM-liigan pudotuspelit. Niin odotukset kuin tavoitteetkin näitä kauden tärkeimpiä pelejä kohtaan ovat miehellä korkealla.

– Henkilökohtaisia päämääriä en ole asettanut. Tietenkin joukkueena pelataan Suomen mestaruudesta. Uskon, että meillä on siihen mahdollisuudet, kun vain pelataan sillä tasolla millä osataan. Ollaan yksi parhaista joukkueista tässä sarjassa. Todella innolla odotan niitä pelejä. Varmasti tulee olemaan hieno tunnelma.

Joukkueensa toiseksi parhaan laukaisuprosentin omaavan Asplundin kuti ei ole jäänyt pelkäksi lukemaksi tilastoihin vaan hurrikaanisentteri on saanut sillä myös tehoja aikaan. Neljä täysosumaa viimeistellyt Asplund saa kehuja myös kippari Juha-Pekka Hytöseltä.

– ”Turre” on tehnyt hyvää jälkeä laukauksellaan. Voisi vieläkin enemmän käyttää sitä. Jos minulla olisi tuollainen skode, niin ampuisin aina punaisen jälkeen, kommentoi Hytönen.

– Olen aika paljon treenannut laukausta. Monesti tulee jäätyä harjoitusten jälkeen ampumaan jäälle. Pienenä tietysti luonnonjäilläkin harjoittelin laukausta paljon. Ei se ihan maaginen kuitenkaan ole, Asplund naurahtaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle