ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Lukko aloittaa uudessa komennossa

LIIGA / Haastattelu
Kesällä raumalaisille kiekkojännäreille on tarjottu monen tasoisia yllätyksiä. Ensimmäinen yllätys koettiin jo viime kauden loppuessa, kun Jukka Rautakorven tiedettiin siirtyvän muualla ja uudeksi valmentajaksi pestattiin Suomessa tuntemattomaksi jäänyt valmentaja, Jarmo Tolvanen.

Kuten joka kesä jääkiekkoa seuraavat ovat odottaneet uusien vahvistusten varmistumista. Viime kaudella ehdittiin tottua siihen, että Lukon kokoonpanossa oli monta raumalaista profiilipelaajaa, kuten Niskala ja Torkki. Jäljelle jäi lukuisia kirjoittamattomia kortteja, kehittyviä nuoria, jotka eivät ole vielä tehneet läpimurtoaan ja sen lisäksi muutama viime kausien tärkeimmistä pelaajista, kuten Saarela, Tähtinen ja Porkka. Kesän mittaan Raumalle on toivotettu tervetulleeksi lisää yllätysnimiä muun muassa Hannus, Langkow ja Paukkunen.

- Multa on aina kysytty, että: ”käykö?” Mutta tosiasia on, että tänä vuonna on ollut markkinoilla todella vähän suomalaisia pelaajia, että on ollut kyllä niukkuuden markkinat, Tolvanen sanoo.

Kuka Jarmo Tolvanen?

Lukossa ehdittiin viime kaudella toivoa jo mitalia, mutta joukkueen matka tyssäsi välierävaiheessa Kärppiä vastaan. Jo ennen kauden loppua tuli tieto, että tulevalla kaudella Jukka Rautakorven korvaa Jarmo Tolvanen. Kiekkoa seuraavien huulilta pääsi kysymys: kuka Jarmo Tolvanen?

- Vuodesta 1982 olen ollut valmentajana. Pieniä taukoja on ollut, etten yhtäjaksoisesti valmentanut, mutta jääkiekossa olen kyllä leipäni ansainnut vuodesta 1982.

Meriittilista on pitkä. Vaikka Tolvanen ei ole SM-liigavalmentajana tuttu, hän on ehtinyt toimia HPK:n valmennuspäällikkönä kausilla 1991-93 ja 1998-2000 sekä Ilveksessä samassa roolissa kausilla 1993-95. Kaudella 1994-95 hän ehti lisäksi toimia Ilveksen kakkosvalmentajana.

- 80-90 –lukujen vaihteessa olin nuorisomaajoukkuevalmennustehtävissä, mutta aloitin vuonna 1982 divaritasolta valmentamalla Karhu-Kissoja ja sitten Kiekko-Espoota, nykyistä Bluesia. Karhu-Kissoja ei taida enää ollakaan.

Divarissa hän ehti valmentaa kaikkiaan seitsemän kautta vuodesta 1990-luvun taitteeseen. Tämän jälkeen neljä vuotta kului eri ikäryhmien nuorisomaajoukkueiden valmentajana. Tältä ajalta hän muistaa muutaman Lukko-pelaajan.

- Nykyisestä joukkueesta tunnen nyt vain Pahin (Saarela). Nuorisomaajoukkueen ajoilta tietysti muitakin. Oli Rintasen Kimmo, Sahlstedtin Kalle, Grönvallin Janne, Grönmanin ”Osku” (Tuomas) ja ne nyt ainakin.

Vuodesta 1995 Tolvanen on valmentanut ulkomailla. Listaan mahtuu muutama yllättävä seura, mutta pääasiassa tuttuja joukkueita: Kaufbeurer Adler (Saksa) 1995-96, MS Oslo (Norja) 1997-98, SC Bernissä (Sveitsi) Pekka Rautakallion assistenttina 2000-01 ja Leksand (Ruotsi) 2001-04.

Takaisin kotimaahan

Leksandin pestin jälkeen Tolvanen harkitsi perhesyiden vuoksi välivuotta, mutta hän siirtyi seuraan, joka on suomalaisille jääkiekkoa seuraaville melko tuntematon: EHC Vispiin.

- Marras-joulukuussa alkoi tilanne sallia, että voisi jotain alkaa tehdä ja Vispin tarjous tuli sitten vähän kuin puskista. Se on mukava paikka Alpeilla. Visp on talviurheilukeskus, jossa asuu 15.000-20.000 ihmistä ja asuin itse kaupungin ulkopuolella vuorilla. Se oli muutenkin kuin kiekkoilullisesti mukava kokemus.

Tolvanen palaa Suomeen hyvillä mielin. Kymmenen vuoden reissun aikana hän ehti miettiä jo pariin kertaan paluuta, kun kyselyjä tuli eri SM-liigaseuroista.

- Paluu on ollut mielessä aika monta kertaa. Tämän kymmenenkin vuoden aikana on ollut kontakteja liigaseuroihin, mutta ehkä vähän tarkoituksella käytin ne ulkomaantarjoukset hyväkseni. Valinta tai vaakakuppi kääntyi aina sinne. Raumalle ja Suomeen on kuitenkin mukava tulla. Rauman Lukko on perinteikäs seura ja organisaatio on kunnossa sekä lähimenneisyys on ollut menestyksekäs.

Raumalle hän on kotiutunut hyvin, eikä hän ole vielä kuullut pahaa sanaa Lukon kannattajilta.

- Syksy on vielä honeymoonia. Katsotaan sitten, kun ensimmäiset liigapelit on pelattu.

Tulevan kauden Lukko

Jos joukkueeseen hankitut pelaajat ovat aiheuttaneet kannattajien keskuudessa pientä huolta, Tolvanen ei tunnu erityisen huolestuneelta.

- Joukkue on koottu mahdollisuuksien mukaan niin hyväksi kuin mahdollista, mutta tammikuun loppuun asti sitä on mahdollista tarkastaa ja mahdollisuuksien mukaan muuttaa. Periaatteessahan valmentajan pitäisi olla aina tyytyväinen materiaalinsa, mutta tosiasiassa jokainen valmentaja haluaa mahdollisimman hyvän joukkueen.

Tolvasen sopimus on kahden vuoden mittainen, joten hänellä on hyvin aikaa rakentaa joukkuetta. Ensimmäinen syksy ja kausi ovat sopimuksen alun kannalta kriittisimmät.

- Mulla on kahden vuoden sopimus ja osa tätä kokonaisprosessia on, että tämän vuoden aikana opitaan tuntemaan joukkue ja osataan tulevan kauden jälkeen vähän seikkaperäisemmin rakentaa ja teroittaa sitä, mitä tänä vuonna ollaan saatu aikaiseksi. Syksy tunnustellaan, mutta äkkiä nämä pelaajat oppii tuntemaan. Joka vuosi revitään ulos se maksimaalinen tulos.

Rautakorven pelifilosofia perustui kamppailujen voittamiseen. Tolvasen joukkueiden pelitavasta sen sijaan suomalaisilla on huono käsitys, koska hän ei ole ehtinyt olla Suomessa päävalmentajana.

- Filosofiani on se, että pyritään hyödyntämään pelaajien vahvuuksia ja vähän sen mukaan valita pelityyli. Tietysti on sellaisia periaatteita ja tällaisia isoja ajatuksia ja linjoja, mutta täytyy olla koko ajan realisti ja pyrkiä pelaamaan materiaalin mukaan. Jokainen tietysti haluaisi pelata hyökkäävää jääkiekkoa ja aktiivista puolustamista, vastakarvauspelaamista ja niin edelleen, mutta aina se ei ole mahdollista. Lusikka täytyy ottaa kauniiseen käteen ja mennä niillä, mitä on.

Pienen kaupungin joukkueen taloudelliset resurssivat ovat rajatut ja samalla ne rajoittavat Lukon mahdollisuutta kilpailla suurten talousalueiden seurojen kanssa. Siitä huolimatta tavoite on selkeä.

- Joukkue tavoittelee kuuden parhaan joukkoon. Jokaisella joukkueella on selvä asia, että pleijareihin pitää päästä ja Suomen systeemissä se kuuden sakkiin pääseminen on ensimmäinen ja päällimmäinen tavoite.

Lopuksi Tolvanen lähettää terveiset Lukon faneille:

- Yhdessä tässä mennään ja faneille me pelataan. Tietysti on tärkeää, että ollaan yhdessä huipuissa ja laaksoissa. Halutaan antaa kaikkemme faneille ja toivotaan tietysti, että jotain saadaan sieltäkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle