Lukka tähyilee kirkkaampiin valoihin

MESTIS / Haastattelu
Porilaispuolustaja on pelannut itsensä Jukureiden luottopakiksi.
Kuva © Antti Varonen
Savonlinnasta Mikkeliin kesällä muuttanut Santeri Lukka on yllättänyt katsojat alkukaudella upeilla otteillaan. Nuori porilainen onkin ottanut suuria harppauksia ja lunastanut paikkansa yhtenä Mestiksen vaarallisimmista kiekollisista puolustajista.

Kaksi aiempaa kautta SaPKossa pelannut Santeri Lukka teki sopimuksen Jukureihin kesän aikana ja seurasi muun muassa Niko Laakkosen, Toni Hyvärisen ja Jesper Piitulaisen jalanjälkiä, jotka ovat niin ikään siirtäneet muuttokuormansa Savonlinnasta Mikkeliin aiempien kausien aikana.

− Koin, että tämä on hyvä haaste, ja Mikkelissä on myös hyvät mahdollisuudet menestyä. Jukureissa oltiin aidosti kiinnostuneita, ja täällä oli suurta vastuuta tarjolla, puolustaja kommentoi.

Lukan alkukausi on ollut erittäin tehokas. Hän merkkautti 32 ottelussa tililleen 23 tehopistettä, mikä on jo kolme kautta Mestiksessä pelanneen Lukan henkilökohtainen piste-ennätys.

− Alku yllätti itsenikin positiivisesti, sillä onnistumisia tuli paljon. Pisteiden osalta on ollut nyt hiljaisempaa, mutta kentällä on muitakin tapoja, joilla voi auttaa joukkuetta voittamaan.

Alkukauden hyvä vire on näkynyt myös peliajassa, sillä porilainen on kerännyt jukuripuolustajista eniten peliminuutteja.

− Totta kai se on tietyllä tavalla yllättänytkin, mutta kesällä tein hyvin töitä ja olen yrittänyt tehdä asiat niin, että se on mahdollista.

− Olen ollut todella tyytyväinen siihen, että olen saanut pelata paljon. Sitä kautta niitä onnistumisiakin yleensä tulee, Lukka tietää.

Se kiekollinen puolustaja

Maajoukkuetauolle siirryttäessä porilaisen maalisarake näyttää seitsemää osumaa. 23-vuotias Lukka uskookin, että runsas laukominen on osasyynä maalimäärän suuruudelle.

− Olen päässyt Mestiksessä pelaamaan ylivoimaa oikeastaan ensimmäistä kertaa viivapelaajan paikalla ja se on ollut hyvä paikka. Tarpeeksi kun hosuu, niin osuukin hieman enemmän, puolustaja naurahtaa.

Kolmatta kautta Mestiksessä pelaava Lukka on kehittynyt suurin harppauksin. Puolustaja toteaa, että ensimmäisellä kaudella Savonlinnassa luotiin pohja sille, miten miesten peleissä pelataan.

− Toisella kaudella sain jo vähän tulostakin aikaan, mutta nyt kolmantena vuonna on tullut mentyä todella monella osa-alueella eteenpäin. Eniten kehitystä on tapahtunut puolustuspelaamisessa.

Lukasta puhuttaessa ei voi välttyä käyttämästä termiä kiekollinen puolustaja. Lukka tukeekin hyökkäyksiä ahkerasti ja vaikka hän pelaakin puolustajana, niin kiekollinen taitavuus ja nopeus ovat vertaansa vailla.

− Olen pelannut junioreissa hyökkääjänä, mutta C-junioreista asti olen ollut puolustaja. Kyllä se hyökkäyspelaamisen halu varmaan sieltä juurtaa juurensa.

Lukka viihtyy Mikkelissä

Porista kotoisin oleva Lukka on viihtynyt Mikkelissä hyvin. Erityisesti Jukureiden hyvät puitteet ovat olleet hänen mieleensä.

− Ensimmäisestä hetkestä lähtien vastaanotto on ollut hyvä. Jääkiekollisestikin puitteet ovat kunnossa, minkä lisäksi kaupunki on viihtyisä ja mukava. Ei ole ollut mitään valittamista.

Jukureiden kopissa yhteisenä kielenä toimivat ulkomaalaispelaajien myötä niin suomi kuin englantikin, mutta kenties eniten hankaluuksia Lukan joukkuetovereille on tuottanut Porin murre.

− Sanotaan, että itse olen tullut väärinymmärretyksi ja ehkä se kielimuuri lähteekin omasta puheesta. Savolaisten puhumisesta saa kyllä hyvin selvää, mutta muilla taitaa välillä olla vaikeuksia ymmärtää minua.

− Siitä olen saanut vähän kuittia, mutta se on otettu naureskellen vastaan, puolustaja naurahtaa.

SaPKossa pelatessaan Lukka kävi jääkiekon ohella töissä, mutta Mikkelissä hän keskittyy ainoastaan pelaamiseen. Puolustajalle onkin jäänyt runsaasti vapaa-aikaa käytettäväkseen.

− Vapaa-aika tulee nykyään käytettyä lepoon, että on sitten tikissä seuraavaa ottelua varten. Tietysti käymme joukkuekavereiden kanssa syömässä tai pelaillaan Playstationilla.

Lukka on saanut Jukureiden puolustuksessa suuren kiekollisen roolin.
Lukka on saanut Jukureiden puolustuksessa suuren kiekollisen roolin.
Kuva © Antti Varonen

Puolustajana pelatessa joutuu usein nokikkain hyökkääjien kanssa. Kuka onkaan Lukan mielestä Mestiksen vaikein puolustettava?

− Ehkä vaikein pideltävä on SaPKon Mikko Nuutinen. Siinä on sellainen ärhäkkä kaveri, jolla on hyvä laukaus. Ei voi nukahtaa hetkeksikään, kun joutuu häntä vastaan vääntämään.

Lukan pakkipari on vaihtunut kauden aikana hyvinkin usein, mutta nyt vierelle on vakiintunut joukkueen kapteeni, Mestiksen parhaimpiin puolustaviin puolustajiin lukeutuva Juuso Akkanen

− Ei sillä oikeastaan ole väliä, mutta ehkä kuitenkin mieluummin sellasen puolustavan puolustajan vierellä on helpompi pelata, kun välillä tulee vähän hölmöstikin tuettua hyökkäyksiä ja tehtyä virheitä.

Kuten myös moni muu jääkiekkoilija, myös Lukka pelaa lajia kehittymisen ja hauskuuden vuoksi. Nuorelta puolustajalta löytyy kuitenkin yksi selvä tavoite.

− Totta kai haluan pelata lähitulevaisuudessa Liigassa. Aika näyttää milloin se tapahtuu, mutta se on ykköstavoite tällä hetkellä, Lukka alleviivaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle