Liivik avaa moninaistunutta kiekkoarkea: "Lapset muistuttivat, miten hommasta pitää nauttia"

LIIGA / Haastattelu
Siim Liivik tunnetaan räiskyvästä pelityylistään.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kolmatta kauttaan liigassa aloittava KooKoo vastasi yhdestä kesän värikkäimmistä hankinnoista, kun Siim Liivik palaa KooKoon sotisopaan. Liivik haluaa tuoda erityisesti esimerkkiä kokemuksellaan nuoremmille pelaajille.

Viime kaudella Ruotsin Örebrossa pelanneen Siim Liivikin sesonki ei sujunut täysin onnellisten tähtien alla. Vammat vaikeuttivat hyökkääjän ulkomaan reissua, joten uutta kautta odotetaan nyt vesi kielellä.

Erityisesti HIFK:n paidasta tuttu Liivik kiekkoilee alkavalla kaudella Kouvolan KooKoossa, jossa hän haluaa ottaa seuraavan askeleen urallaan.

- Harjoituskausi on ollut pitkä. Kauden alkua on odotettu, ja nyt on mukavaa päästä tappelemaan sarjapisteistä, Liivik toteaa.

Viime kausi meni KooKoolla penkin alle, kun joukkueen kausi päättyi jo maaliskuussa runkosarjan tultua päätökseen. Tälle kaudelle joukkueeseen on tullut Liivikin ohella muitakin mielenkiintoisia nimiä, Michael Keränen etunenässä.

KooKoota on riivannut paha loukkaantumissuma jo viime vuoden syksystä asti, eivätkä ongelmat tällä saralla ole juuri helpottaneet. Tästä huolimatta Liivik lähtee kauteen suurin odotuksin.

- Meillä on uudet pelaajat ja uusi ryhmä, mutta suunta on oikea. Meillä on kilpailukykyinen joukkue. Emme lähde vain osallistumaan. 

Tunteikkaasta pelityylistään tunnettu Liivik ei joukkueineen ole asettanut vielä tavotteita ensi kaudelle, mutta lupaus seuraamisen arvoisesta kiekosta irtoaa.

- Kun laittaa itsensä likoon ja elää tunteella, tulee hyviä ja huonoja hetkiä. Toivotaan kuitenkin enemmän niitä hyviä hetki, Liivik naurahtaa.

Liivik nousi kulttipelaajaksi Helsingissä. Tapahtuuko sama Kouvolassa?

Nuorten roolimalli

Kun kouvolalaisjoukkue kesäkuussa vahvisti Liivikin sopimuksen, Jarno Kultanen kertoi herran tuovan esimerkkiä ja rutiinia joukkueeseen. Tähän rooliin 29-vuotias hyökkääjä kokeekin istuvansa hyvin, sillä päivittäisen työn vaatimustaso on iskostunut selkäytimeen.

- Jänteen vain pitää kestää. Tulosurheilussa voittaminen on tärkeintä, Liivik lisää.

KooKoon riveistä löytyy nuoria ja lupaavia pelaajia. Heistä esimerkiksi Veeti Vainiolta odotetaan paljon, kun nuorukainen on jälleen pelikunnossa. 

Miten kokemus siis näkyy esimerkissä, jota nuoremmille pitää näyttää?

- Se näkyy siinä, että osaa neuvoa nuorempia tietyissä asioissa, etteivät samat virheet toistu, Liivik miettii.

Hyvä ystävä ja mielikuvien kumoamista

Kokemusta karttui muun muassa keväällä 2011, kun sekä laidalla että keskellä viihtyvä Liivik pääsi juhlimaan SM-kultaa HIFK:n paidassa. Nyt joukkueesta löytyy myös toinen tuon joukkueen roolipelaaja Eetu Pöysti, jonka kanssa pelaamista Liivik odottaa innolla.

- Olemme tunteneet pienestä asti ja olemme hyviä kavereita. Nyt olemme asuneet yhdessä, ja toivottavasti pääsemme pelaamaan samassa ketjussa, Liivik iloitsi.

Hyvän ystävän roolia sopeutumisessa uuteen tai uusvanhaan kaupunkiin ei voi väheksyä, vaikka se jääkiekkoilijan työnkuvaan kuuluukin. Kouvolasta kaupunkina liikkuu paljon yleisiä mielipiteitä, jotka eivät aina ole kovin positiivisia.

"Miten Suomen kesän helteisin paikka voi olla harmaa?"

Viron Paidessa syntynyt Liivik ei näitä mielikuvia suostu allekirjoittamaan. Taustalta löytyy monenlaisia paikkoja, jotka saattavat olla Kouvolaa karumpia. Miehen itsensä mukaan paljon on kuitenkin kiinni omasta asennoitumisesta ympäristöönsä, hurtilla huumorilla höystettynä:

- Miten Suomen kesän helteisin paikka voi olla harmaa?

Kiekkoleirejä ja musiikkibisnestä

Monet jääkiekkoilijat ovat viime vuosina olleet korostuneesti esillä muunkin kuin jääkiekon takia. Esimerkkejä löytyy viihteen, musiikin ja muodin maailmasta. Liivik itse on ollut vahvasti esillä JVG:n musiikin kautta, eikä huomio ainakaan viime viikolla julkaistun levyn myötä vähentynyt. Mies on mukana levyn kappaleella "Tappiolla tappiin". 

Tätä ei kuitenkaan koeta uudeksi asiaksi. Kulttuuri on toki muuttunu ajasta, jolloin pelaajat kävivät päivätöissä kiekon ohella, mutta internetaika tuo Liivikin mukaan asiaan oman mausteensa.

- Esimerkiksi sosiaalinen media on yksi uutiskanava, jonka kautta omaa asiaa saa voimakkaammin esille.

Liivik kuitenkin kokee olevansa aina oma itsensä, vaikka on monessa mukana. Työminä pyritään heittämään vapaa-ajalla pois päältä, ja kipinä kaivetaan esiin kaukaloon astuessa.

Oman muistuksen työnsä mukavuudesta hyökkääjä sai kesällä, kun Liivik järjesti Virossa kiekkoleirin. Tapahtuman järjestäminen alusta alkaen toi uutta perspektiiviä, kun huomioon otettavia asioita riitti ilmoittautumisista allergioihin.

- Lasten ilo muistutti itseänikin siitä, miten mukavaa hommaa tämä jääkiekko on, ja miten siitä pitää nauttia, Liivik kertasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle