Liigadebyyttejä, NHL-varauksia - ja lukiota

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Saako Pikkuleijonat aihetta juhlaan?
Kuva © Miika Arponen
Alle 18-vuotiaiden maajoukkueelle kuuluu hyvää. Ryhmä suuntaa uusvanhan päävalmentajansa Mika Marttilan johdolla sunnuntaina Ivan Hlinka memorial -turnaukseen, ja kesän aikana on ehditty kiekkoilun lisäksi käydä kouluakin.

Ikätoverit ovat nauttineet kesän helteissä, mutta Pikkuleijonat ovat ahkeroineet hallissa ja sen ulkopuolella.

- Kesälukio-projektiin kuuluu kaksi kahdeksan päivän jaksoa: kesäkuussa olimme Kuortaneella ja nyt elokuussa Vierumäellä. Normaalin kiekkoharjoittelun lisäksi pojat voivat valita kurssin joko englantia, ruotsia tai matematiikkaa ja suorittaa lisäksi liikunnankurssin. Koulu kuitenkin kärsii paljon tästä kiekkoharrastuksesta talvisin, Marttila selvittää.

Syksyn saapuessa Pikkuleijonien on kuitenkin jälleen aika tehdä sitä, mitä parhaiten taitavat: pelata jääkiekkoa ikäluokkansa huippuja vastaan. 

- Meillä on tässä parikymmentä yhteistä vuorokautta takana. Ennen Tšekin-matkaa meillä on vielä peli Bluesin A-junioreita vastaan. Siinä on joukkueelle vielä mahdollisuus pelata yksi peli tässä lopullisessa joukkueen muodossa.

Pikkuleijonien lauantainen kenraaliharjoitus sujuikin vakuuttavasti, kun espoolaiset kaatuivat lukemin 10-3.

Ei mikään turha turnaus

Pikkuleijonien kokoonpano on huipputikissä. Marttila ei ole juuri joutunut kieltäytymisiä kuulemaan, ja mukana on runsaasti jopa jo nyt liigaympyröiden portteja kolkuttelevia lahjakkuuksia.

- Aleksi Saarela on alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana, mutta muilta osin kokoonpano on paras mahdollinen. Tällä ikäluokalla on erityisen lahjakas, taitava hyökkäys, selvittää aiemmin Pikkuleijonia kahdesti MM-pronssille luotsaamassa ollut Marttila.

Ivan Hlinka memorial on siitä erityinen turnaus, että esimerkiksi Kanada pääsee marssittamaan sinne parhaan kokoonpanonsa siinä, missä MM-kisojen aikaan osa huipuista on poissa. Suomalaisnäkökulmasta vuoden kohokohta on vasta keväällä, mutta se ei tarkoita, etteikö jo nyt pelattaisi mielenkiintoisia pelejä.

- Nämä ovat ensimmäiset yhteiset pelimme, ja tämä on jo entuudestaan tuttu ja kovatasoinen turnaus. Ykköstavoitteemme on saada joukkue sitoutumaan ja yhtenäiseksi, ja meille uudelle valmennukselle tämä on tärkeä mahdollisuus tarkkailla. Jokaista peliä lähdemme tietysti voittamaan, lupaa Marttila.

Ketä kannattaa seurata erityisen tarkasti?

Alle 18-vuotiaiden ennakkoon ehkä tunnetuin nimi on Jesse Puljujärvi, tämän vuoden turnaukseen vielä vuoden alaikäinen nuorukainen, joka pelasi elokuun alussa Kärppien liigamiehistön mukana harjoituspelin.

- Jessen lisäksi kannattaa seurata erityisen tarkasti polvivammasta toipunutta Tapparan Patrik Lainetta, joka harjoittelee liigajoukkueen mukana. Kärppien Sebastian Aholla on jo liigapelejä alla, ja hän voisi jopa tehdä läpimurtonsa tällä kaudella. Julius Nättinenkin on jo päässyt pelaamaan JYPin mukana. Mikäli aiemmat merkit pitävät paikkansa, saa moni näistä ryhmämme pelaajista tällä kaudella liigakasteensa, ennakoi Marttila.

Marttila innostuu, kun häneltä kysytään mielipidettä nuorten valmennuksen parissa työskentelystä.

- Tämä on huippuhommaa. NHL-varaukset ovat tulossa, ja motivaatiosta ei ole puutetta. Tavoitteet ovat korkealla, ja nämä pojat pelaavat huippujääkiekkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle