Leijonavalmennus tutustunut huolella avausvastustaja Saksaan: "Kerrottiin, miksi juuri ne asiat korostuvat"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Päävalmentaja Lauri Marjamäki tarkisti, minkälaisia kuvioita apuvalmentajat olivat taktiikkatauluun piirtäneet.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Leijonat pyrki joukkueen viimeisissä jääharjoituksissa treenaamaan asioita, jotka korostuvat juuri Saksaa vastaan. Päävalmentaja Lauri Marjamäki oli tyytyväinen Leijonien treeni-ilmeeseen, mutta muistutti myös Saksan vaarallisuudesta.

Fyysinen, luisteluvoimainen ja kurinalainen.

Näin tiivisti Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki Suomen avausvastustajan Saksan.

Suomen olympia-avauksen aattona Leijonat harjoitteli koko joukkueen voimin. Vauhtia ei totisesti puuttunut, kun 25 pelaajaa viiletti kaukalossa.

Leijonien valmennusjohto oli tyytyväinen näkemäänsä noin 45 minuutin jääharjoituksen päätteeksi.

− Kyllä näki selvästi verrattuna eiliseen, että nyt alkaa olla fokus mukana tekemisessä, kun huomenna aloitetaan. Sen tyylinen harjoitus haluttiin myös vetää, mitä huominen peli vaatii.

Tiiviissä turnaustahdissa joukkueen pelin tulee olla uomissaan heti avauspelistä lähtien. Vaikka lohkosta jokainen joukkue menee jatkoon, on lohkovoittajalle luvassa suora paikka puolivälieriin ja sitä kautta arvokas vapaapäivä.

Nyt kun NHL-pelaajat puuttuvat turnauksesta, ei tasoero Suomen ja Saksan välillä ole läheskään niin suuri kuin aiemmissa olympialaisissa. Saksa pääsee kisoihin muutamaa yksilöä lukuun ottamatta parhaalla miehistöllään.

Materiaalin puolesta Saksa on käytännössä samalla tasolla kuin viime kevään MM-kisoissa, jossa se ylsi puolivälierävaiheeseen. Saksan vaarallisuus tiedostetaan myös Leijonissa.

− Ei ole sattumaa, että Saksa voitti Sveitsin viime viikolla, tai oli kahdeksan parhaan joukossa omissa MM-kisoissaan, Marjamäki totesi viitaten Saksan 2−1-voittoon päättyneeseen harjoitusotteluun Sveitsiä vastaan.

"Peliin valmistautuu aina yksilö"

Saksan vaarallisuuden lisäksi Leijonat joutuu avausottelussaan kiinnittämään huomiota myös toiseen merkittävään tekijään.

Peli alkaa jo keskipäivällä paikallista aikaa, mikä on iltapeleihin tottuneille pelaajille huomattavan aikainen alkamisaika. Miesten olympiaturnauksessa pelataan parhaimmillaan kolme peliä samassa hallissa päivän aikana, joten aikaisin on pakko aloittaa.

− Hyvin poikkeuksellinen tämä ottelun alkamisaika, kun kello 12.10 aloitetaan. Se vaatii yksilöltä todella paljon valmistautumisen suhteen. Oli tärkeää, että meidän harjoitukset alkoivat tänään kello 11.55. Saatiin tästä hyvä startti ja kokemus siitä, mitä tuo aika tarkoittaa, Marjamäki pohti.

Tiistain mediatilaisuudessa Leijonista kerrottiin, että viikon valmistautumisaika kisapaikalla on mahdollistanut sen, että joukkue kulkee turnauksessa Korean ajassa.

Siitä huolimatta varhainen alkamisaika on tietynlainen haaste joukkueelle. Marjamäen mukaan kaikki lähtee kuitenkin yksilöstä itsestään.

− Vaikka joukkueurheilusta on kyse, niin peliin valmistautuu aina yksilö. Hän on sitten siitä itse vastuussa joukkueelle. Vasta hetki ennen peliä tulee sitten kollektiivinen lataus.

Viesti vaikuttaisi menneen myös perille joukkueeseen. Esimerkiksi arvokisojen ensikertalainen, Tappara-kapteeni, Jukka Peltola kertoi Jatkoajan haastattelussa, että pelipäivän aamuna pastat ja lihapullat saavat jäädä.

Aivan kaikkea valmistautumista ei Leijonat kuitenkaan jätä pelipäivän aamuun, vaan vastustajaan tutustutaan vielä tänään maanantaina. Pelaajille Saksasta välitettäviä tietoja kuitenkin rajoitetaan valmennuksen puolelta.

− Keskityttiin vain kahteen isoon asiaan, jotka korostuvat meidän pelaamisessamme Saksan pelityylistä johtuen. Kuitenkin nimenomaan sillä näkökulmalla, miksi juuri ne asiat korostuvat eikä siten, että näin se Saksa tulee pelaamaan, Marjamäki totesi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle