Leijonakapteeni metsästää toista MM-kultaa: "Vielä yksi steppi"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mikko Koivu oli rento finaaliaamuna.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Leijonat selvitti eilen tiensä MM-finaaliin, kun se voitti isäntämaa Venäjän Moskovassa pelatussa välieräottelussa. Joukkueen kapteeni, Slovakiassa vuonna 2011 kapteenina MM-kultaa voittanut, Mikko Koivu asteli levollisin mielin median eteen finaaliaamuna.

Suomi kohtaa Kanadan Moskovassa pelattavassa MM-finaalissa. Toistaiseksi Suomi on ollut voittamaton läpi turnauksen ja sen tiivis viisikkopelaaminen ja tehokas maalintekopaikkojen hyödyntäminen ovat kantaneet ottelusta toiseen.

"Mailla on pitkälti sama identiteetti, mutta jokainen turnaus on erilainen ja yksilöt ovat erilaisia"

Nyt vastassa on jälleen Kanada, jonka Leijonat kohtasi jo alkusarjassa. Tuon joukkueiden keskinäisen kohtaamisen Leijonat nappasi nimiinsä lukemin 4-0 ja nollasi Kanadan MM-tasolla ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Leijonakapteeni Mikko Koivu sanoo, että alkusarjan 4-0-voittoa ei kuitenkaan tässä vaiheessa sen enempää mietitä.

− En usko, että pelaajat hirveästi miettivät, mitä aiemmin tässä turnauksessa on tapahtunut. Kyllä kaikki tähtää aina siihen seuraavaan koitokseen, Koivu tietää.

Vaikka Suomi otti alkusarjassa Kanadasta tyylipuhtaan niskalenkin, ei Kanada ole missään nimessä helppo vastustaja, vaan vaahteranlehtien nippu on varsin vakuuttava. Vaikka Suomi on edennyt voitosta voittoon, niin Kanadankin ainoa tahra koko turnauksessa tuli nimenomaan Suomea vastaan.

Suomen joukkueessa on tarkkailtu Kanadan otteita finaalia varten.

− Vastustajia voi aina tarkkailla, sillä siitä saa äärettömän paljon tietoa. Mailla on pitkälti sama identiteetti, mutta jokainen turnaus on erilainen ja yksilöt ovat erilaisia. Olemme saaneet kaivettua heidän vahvuuksia kuitenkin esiin, Koivu kertoo.

− Tilanne on kuitenkin aina eri, kun oma joukkue pelaa sitä vastaan. Niillä tiedoilla kuitenkin osaamme sopeutua ja tehdä asioita oikein, mikä auttaa illan ottelussa, hän jatkaa.

Suomi kaatoi Kanadan alkusarjan ottelussa lukemin 4-0.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Valmistautuminen rutiinien kautta

MM-finaalissa panokset ovat kovat, mutta Koivu kertoo, että se ei muuta valmistautumista mitenkään erityiseksi.

− Ei tähän matsiin ole mitään erikoista valmistautumista, vaan kaikki asiat hoidetaan, kuten aina ennenkin. Kaikki tekemisemme läpi turnauksen on tähdännyt siihen, että olemme pudotuspeleissä parhaimmillamme ja nostamme tasoa koko ajan.

"Tavoite on ollut, että parannamme peli peliltä"

Kaikki hoitavat omat rutiininsa ennen ottelua.

− Jokainen keskittyy otteluun ja valmistautuu eri tavalla. Jokaisella on omat rutiininsa, mutta päivän ohjelma on pyritty suunnittelemaan siten, että se on kaikille mahdollisimman suotuisa.

Vaikka Leijonat on edennyt voitosta voittoon, niin turnauksen alun Leijonilla ja turnauksen viimeisen päivän Leijonilla on merkittävä ero. Joukkue on kasvanut näyttämään yhä enemmän päävalmentajansa Kari Jalosen kiekkojoukkueelta.

Turnauksissa on olennaista, että joukkue on pelillisten asioiden suhteen samalla sivulla, sillä muuten tekeminen notkahtaa helposti. Leijonat on kuitenkin edennyt pelillisissä asioissa ottelu ottelulta paremmaksi.

Koivu kertoo, että vielä yksi vaihde löytyy koneesta.

− Tavoite on ollut, että parannamme peli peliltä ja nyt olisi vielä yksi steppi otettavana. Haluamme pelata tänään turnauksen parhaan ottelun ja kaikki tekeminen tänään tähtää siihen, Koivu sanoo.

Leijonat piti kevyet vapaaehtoisjäät puolen päivän aikaan ennen finaalia.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

2007 Moskovan MM-kisojen revanssi

Kun fiinaalipaikka on saavutettu, saattaa väkisin hiipiä ajatus mieleen mestaruudesta ja siitä seuraavista torijuhlista. Kapteenina kertaalleen aiemmin MM-kultaa voittanut Koivu myöntää, että näin saattaa tapahtua, mutta viimeistään ottelun alkaessa tämä kaikki unohtuu.

"Kyllä me kuitenkin mietimme tulevaa, emmekä mennyttä"

− Joskus niitä ajatuksia tulee mieleen, sille ei voi mitään. Sitten pitää vain siirtää ajatukset eteenpäin. Sitten kun kiekko tippuu jäähän, niin ajatukset siirtyvät automaattisesti siihen otteluun.

− Juuri siksi kaikki valmistautuminen ja ajatteleminen tähtäävät siihen iltaan ja otteluun. Läpi turnauksen jatkunut työ auttaa meitä myös tänään hoitamaan tämän rauhallisesti.

Asetelma finaaliin on sikälikin mielenkiintoinen, että viimeksi kun MM-kisat pelattiin Moskovassa, oli finaalipari tismalleen sama. Tuolloin vuonna 2007 Suomi lakaisi isäntämaa Venäjän pronssipeliin 2-1-välierävoittolla, jonka ratkaisi nimenomaan Koivu.

Nyt yhdeksän vuotta myöhemmin Suomi ja Kanada kohtaavat jälleen finaalissa. Tuolloin Suomi joutui taipumaan lukemin 4-2, mutta tänään on jälleen uusi mahdollisuus.

Koivu myöntää, että asia on voinut mielessä käydä, mutta painoarvoa sille ei lasketa.

− Jos se ei olisi käynyt mielessä, niin varmaan valehtelisin. Kyllä me kuitenkin mietimme tulevaa, emmekä mennyttä, Koivu päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle