Lehtonen kaipaa sopivaa rentoutta Kärppien pelaamiseen

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com
Kärppien puolustuksen kokeneempaan osastoon kuuluvalla Mikko Lehtosella käynnistyy torstaina jo uran kymmenes SM-liigakausi. Loukkaantumisten kanssa viime kaudella paininut Lehtonen sanoo selvät sävelet sille, miten hän aikoo petrata aiempaan verrattuna.

Kärppien takalinjoilla jälleen uuteen kauteen starttaava Mikko Lehtonen on saanut maistaa urallaan menestymisen iloa. On kolme Suomen mestaruutta ja lukuisia mitaleja niin seurajoukkueista kuin maajoukkuetasoltakin. Frölundasta kaudella 2009–2010 Ouluun palannut Lehtonen on asettunut takaisin aloilleen ja tulevalle kaudelle tavoitteena onkin palata jälleen mitalien tielle.

Harjoituspelit ovat jo jääneet taakse ja katseet kääntyvät jo tiukasti sarja-avaukseen. Innokkuutta on jo havaittavissa myös Lehtosen kohdalla.

– Varmasti on sitä jännitystäkin ilmassa nyt, jota ei ole ollut niin hirveästi näissä harjoituspeleissä. Tosissaan on lähdetty pelaamaan, mutta kyllä noissa jää aina se pieni viimeinen puristus uupumaan. Se jännitys myös kertoo siitä, että välittää. Kyllä sen pystyy jo tässä vaiheessa sanomaan, että torstaina on sellaista fiilistä ilmassa, puolustaja intoilee.

Harjoituskaudelle Lehtonen lähti paremmasta fyysisestä kunnosta edelliskesään verrattuna, mutta pienet vastoinkäymiset ovat hieman haitanneet valmistautumista runkosarjaa varten.

– Parin viikon ajan olin flunssassa ja sitten on ollut vähän jalassa tulehdusta. Niiden takia ovat nuo jääharjoitukset jääneet vähille viime viikkojen aikana. Sitä kautta tuo Berliinin European Trophyn reissu oli kova ja aika raskas jalka oli siellä.

– Nyt olen käynyt vähän maalivahtijäillä luistelemassa ja sitä kautta pyrkinyt siihen, että jaksaa paremmin liikkua siellä jäällä, hän jatkoi.

Aktiivinen, rohkea ja kiekollinen

Lehtonen on tullut tunnetuksi monipuolisena puolustajana, joka pystyy niin jämäkkään puolustuspeliin kuin pisteiden takomiseen siniviivan tuntumasta. Edelliskaudella erinäköiset vaivat estivät häntä toteuttamasta parhaalla mahdollisella tavalla omaa pelitapaa. Tällä kaudella kaukaloissa onkin tarkoitus nähdä entistä aktiivisempi Lehtonen, joka pystyy näyttämään oikeaa tietä vieressä oleville nuorille ja lupaaville puolustajille.

– Ehdottomasti haluaa sitä hyvää esimerkkiä näyttää, mutta toivon myös sitä, että pysyisin terveenä. Sitä kautta on hyvässä kunnossa ja jaksaa pelata. Nyt toivon myös sitä, että pystyn olemaan nimenomaan aktiivinen ja voin lähteä tukemaan hyökkäyksiä. Se on kuitenkin paljon tuosta terveydestä kiinni, linjaa Lehtonen, jonka mukaan jäällä nähdään aktiivisuuden lisäksi myös rohkea ja kiekollisesti petraava Jäälin mies.

Puolustuksen suhteen Kärpät koki menetyksiä, kun Oscar Eklund loukkasi polvensa ja joutui pitkäksi aikaa sivuun. Ville Pokka puolestaan on ensimmäisten pelien ajan sairastuvalla aivotärähdyksen takia. Erityisesti ylivoimalla molempien pelaajien poissaolo tuntuu.

– Siinä pitää muiden ottaa nyt sitä kiekollista vastuuta. Toivottavasti Ville nyt tulee nopeasti mukaan tuosta. Todella hyvällä itseluottamuksella ovat nuo nuoret pakit pelanneet, mutta kyllähän noille aukoille pitää paikkaajia löytyä, Lehtonen painottaa.

Oikeita asioita mukaan maalintekoon

Harjoituskaudella Kärpillä tuli vastaan erinäköisiä vastoinkäymisiä ja tiukat pelit kääntyivät tappioksi. Samalla maalinteko tuotti tuskaa, eikä myöskään ylivoimapelaaminen lähtenyt toivotulla tavalla rullaamaan. Lehtonen löytää nopeasti syitä erityisesti maalinteon tökkimiseen.

– Siitä on uupunut tarvittavaa rohkeutta ja röyhkeyttä ja niiden kautta tulisi niitä likaisia maaleja myös. Siitä saisi sitä itseluottamusta ja luovuutta tekemiseen sekä sopivaa rentoutta, Lehtonen analysoi ja jatkaa.

– Harjoituksissa näkee sen, että helkkarin hyvällä asenteella tehdään hommia, mutta sitten kuitenkin on vähän sellaista puristamista. Eikä se pelkästään ole sen maalinteon kanssa, vaan kokonaisuudessaan pitää saada sitä sopivaa rentoutta siihen päättäväiseen tekemiseen.

Vaikka harjoituskaudella oululaisryhmällä on ollut haasteita, on joukkue mennyt pelillisesti koko ajan eteenpäin. Tulevalle kaudelle Kärppien tavoitteet ovat tiukasti mitalipeleissä ja runkosarjassa neljän parhaan joukkoon sijoittumisen puolella. Millä lääkkeillä Kärpät on jatkuvasti voittoja nappaava joukkue?

– Sen kautta, että olemme liikkuva ja sopivan aggressiivinen joukkue, erityisesti täällä kotona. Saadaan kotiyleisö mukaan, mikä tuo aina sen erityisen latauksen taakse.

Torstaina sarja-avauksessa SaiPaa vastaan kaudelle halutaankin saada paras mahdollinen startti.

– Ei tässä hirveästi ole niitä voittoja tullut, että sinänsä se on sama, että kuka siellä on vastassa. Niitä voittoja kuitenkin halutaan, Lehtonen alleviivaa loppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle