ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Lacrosse-pelaajasta Kärppien ykkössentteriksi

LIIGA / Haastattelu
Kyle Turris seurasi ottelua Kärppien aitiosta.
Kuva © Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com
Raksilassa nähtiin keskiviikkona jälleen uusi NHL-apu. Kärppien aitiossa peliä seurasi Ottawa Senatorsin hyökkääjä Kyle Turris, joka ottaa jo perjantaina Jussi Jokisen paikan ykkössentterinä.

Oululaisten tuorein työsulkupelaaja Kyle Turris saapui kaupunkiin puolenpäivän aikaan. Illan peliä tuore kärppäsentteri seurasi aitiosta yhdessä urheilutoimenjohtaja Harri Ahon sekä pelikiellossa olevan Ivan Humlin kanssa. 

– Todella hieno voitto joukkueelle. Alku oli erinomainen, Turris kehaisi.

Kärpät vakuutti

Ouluun ja Kärppiin kanadalainen päätyi kuultuaan SM-liigasta pelkästään positiivisia juttuja hyvältä ystävältään Erik Karlssonilta, joka pelaa Jokereissa. 

– Etukäteen en tiennyt liigasta juuri mitään, mutta Erik kertoi paljon hyviä asioita SM-liigasta ja sanoi viihtyvänsä täällä todella hyvin, Turris juttelee. 

Karlssonin lisäksi Kärppien urheilutoimenjohtaja Aho onnistui vakuuttamaan Turrisin SM-liigasta ja oululaisjoukkueen organisaaatiosta. 

– Juttelin Harrin kanssa puolisentuntia puhelimessa ja hän kyseli ajatuksistani jääkiekon suhteen ja minä puolestani kyselin Harrilta Kärppien organisaatiosta ja liigasta. Molemmat pitivät kuulemastaan ja lopulta asiat sujuivat todella nopeasti ja vaivattomasti, Turris iloitsee.

Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta sijoittaa uuden suojattinsa Jussi Jokisen tyhjäksi jättämälle ykkössentterin tontille. Turris on rooliin luonnollisesti tyytyväinen. 

– Jos pelipaikka on ykkössentterinä, yritän tietysti tehdä mahdollisimman paljon maaleja ja järjestellä paikkoja ketjukavereille, Turris toteaa.

Lacrosse vaihtui jääkiekkoon

Ottawa Senatorsin hyökkääjän uravalinta ei ollut päivänselvä heti nuorena. Turris pelasi 15-vuotiaaksi saakka lacrossea tosissaan - onhan hänen isänsä lajin entinen ammattipelaaja. Lopulta vaaka kallistui kuitenkin jääkiekon puolelle

– Jos en pelaisi jääkiekkoa ammatikseni, saisin leipäni luultavasti lacrossesta. Valitsin jääkiekon, koska olin siinä ehkä hieman parempi. Vaikka lacrosse on todella hauskaa, pidän jääkiekosta kuitenkin hieman enemmän. Isäkään ei pistänyt pahakseen uravalintaani, Turris hymähtää. 

Lacrossen pelaaminen on auttanut myös uraa jääkiekkoilijana, sillä Turris kokee monen osa-alueen kehittyneen enemmän laccrosse-taustan ansiosta. 

– Lacrossen pelaaminen nopeutti mielestäni paljon silmän ja käden koordinaatiota, vapaan tilan löytämistä kentällä, keskelle leikkaamista syötön hakuun sekä monia muita asioista. Siitä oli todella hyötyä, Turris kertaa innostuneena. 

Siirto Ottawaan käänsi uran suunnan

Turris aloitti NHL-uransa Phoenix Coyotesissa vuonna 2008. Syksyllä 2011 erimielisyydet sopimuksesta ajautuivat kuitenkin siihen pisteeseen, ettei kanadalainen nähnyt tulevaisuutta kojooteissa mahdollisena. Niinpä Turris pyysi seuralta siirtoa ja päätyikin nopeasti Ottawa Senatorsin rivehin. 

– Olin erittäin onnekas saadessani siirron Ottawaan. Siirto muutti koko urani suunnan. Niinpä viime kausi oli monessakin mielessä parhaani, Turris kertoo. 

Vastuuta Ottawassa tuli paljon. Turris oli Senatorsin kakkossentteri heti Jason Spezzan jälkeen, jonka vastuulla oli joukkueen kakkosylivoiman pyörittäminen.

– Pelasin paljon Daniel Alfredssonin kanssa. Toisessa laidassa pelasi Erik Condra tai Nick Foligno. Saimme pelata kakkosylivoimaa ja muutenkin pelit sujuivat hyvin. Meillä oli myös todella hauskaa, Turris kertaa.

Meneillään olevasta työsulusta Turrisilla ei ole kovinkaan paljon uutta sanottavaa. 

– En tiedä siitä varmaan sen enempää kuin sinäkään. Neuvotteluissa on kaksi osapuolta, joiden pitäisi saada aikaan sopimus, mutta tällä hetkellä niin ei näytä tapahtuvan, Turris harmittelee. 

– Viime työsulun aikaan kausi peruttiin muistaakseni helmikuussa, joten sinne saakka on mielestäni aikaa nytkin. Tammikuussa kausi voitaisiin aloittaa vielä aivan hyvin. 

Mutta mikäli näin ei tapahdu, on Turrisilla loppukauden suhteen jo selvät sävelet. 

– Mikäli NHL-kausi ei ala, pelaan Kärpissä koko kauden, Turris päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle