Läpsyttelyä, tietokoneita ja rytmiikkaa - mies leijonavahtien takana

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Ari Moisanen on kova luu.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Leijonien maalivahtivalmentaja Ari Moisanen on kovan luokan ammattilainen, yksi maailman parhaista. Hänen mukaansa maalivahdit ovat tietokoneita, mutta peli lopulta vain peliä.

Työ, antaumus, keskittyminen.

Näiden kolmen sanan taakse kätkeytyy Leijonien maalivahtivalmentaja Ari Moisasen valmennusfilosofia. Maalivahti on kuin tietokone, tarkkaan ohjelmoitu, ja vaatii päivittäin tietyt toimet käynnistyäkseen käyttövalmiiksi.

− Monen silmään varmasti näyttää, että harjoituksissa tai lämmittelyissä vähän vaan läpsytellään kiekkoja tumppuun, mutta kyse on rytmiikasta. Tasainen rytmi on todella tärkeä, Moisanen kertoo ja napsuttaa malliksi sormiaan. Naps, naps, naps.

Jos nämä päivittäiset hermoston automatiikan käynnistystarpeista viestittävät harjoitteet jättää tekemättä, tulos ei välttämättä näy viikossa eikä kahdessa, mutta ennemmin tai myöhemmin se näkyy.

− Ja sitten ollaan kaukana. Siitä menee monta viikkoa taas päästä takaisin normaalille tasolle.

Väärin ja huolimattomasti tehdyt harjoitteet tarttuvat Moisasen mukaan muistiin oikeita toimintamalleja paremmin.

− Ihminen on peruslaiska. Maalivahdin hommissa pitäisi kiinnostaa vähän joka treenissä, että nämä perusasiat tulee tehtyä huolellisesti.

Maalivahdin työ ja virheet näkyvät taululla välittömästi. Jos hyökkääjä tekee 25 maalia kaudessa, hän on pelannut hyvän kauden. Jos maalivahti pelaa 25 hyvää ottelua ja 50 huonoa, hän on epäonnistunut täydellisesti. Tietokonemainen ajattelu sekä automaattisiksi ajastetut, konemaiset liikeradat ovat tolppien lisäksi maalivahdin parhaat kaverit.

− Kyllä ne veskarit tietävät sillä sadasosalla, kun kiekko livahtaa taakse, että mikä virhe tuli tehtyä. Ei niitä tarvitse erikseen videolta katsoa. Siinä on se kolme sekuntia aikaa katsoa taululta, että mikä meni pieleen.

"Ei ole helppoa tulla eurooppalaiseen kaukaloon."
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Maailman huippua

Moisanen tekee arkisin töitä KHL-seura Ak Bars Kazanissa, jonka maalivahti Anders Nilsson torjui joukkueen KHL-finaaleihin, joissa SKA-vahti Mikko Koskinen oli parempi. Nilsson on mukana myös Ruotsin MM-joukkueessa. Kazanin organisaation Moisanen nostaa Euroopan kolmen parhaimman joukkoon.

− Venäjä on ollut kokemuksena mahtava. Kun saa toimia lisäksi kovatasoisessa organisaatiossa, se on kirsikka kakun päälle.

KHL:n karu ja kova tulosorientoitunut maailma on Moisasen mieleen. Venäjällä ei tunneta prosesseja tai vuosien projekteja, menestystä on tultava tässä ja nyt. Sillä ei ole merkitystä, pelataanko hyvin vai huonosti, kunhan lopputuloksena on voitto.

− Jos valmennus selittää, että sarjaohjelma on vaikea, että oltiin väsyneitä, niin sieltä tulee GM:ltä vastakysymys, että mitäs valmennus on sitten tehnyt, kun ollaan väsyneitä. Ei ketään kiinnosta, ollaanko pelattu paljon tai matkustettu paljon. Tappio on aina valmennuksen virhe, tykkään siitä.

Rinne venytti tiistaina viisi rankkaritorjuntaa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Leijonissa on erilaista

Pekka Rinne hörppi ensimmäisessä ottelussaan neljä kiekkoa, ja kansa ehti jo ihmetellä Rinteen epävarmaa pelaamista. Turhaan, sillä seuraavissa otteluissa hän piti maalinsa puhtaana kolmesti peräkkäin, ja torjui Leijonille voiton tiistain Venäjä-ottelussa. Kahdesti. Ensin 65 minuutin ajan, ja perään vielä kaikki venäläisten viisi voittomaalikilpailuyritystä.

− Ei ole ihan helppoa tulla eurooppalaiseen kaukaloon, ei se tapahdu napista painamalla. Pitää hakea linjat ja liikeradat, lisäksi oli myös matkaväsymykset mukana.

− Koettiin tärkeäksi koko turnausta ajatellen, että hän saa heti pelin alle, meni hyvin tai huonosti.

Maalivahtivalmentaja on tärkeä palanen joukkueen taustalla.
Maalivahtivalmentaja on tärkeä palanen joukkueen taustalla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Toiminta Leijonien valmennuksessa eroaa monella tapaa KHL-arjesta. Puristus on lyhyt, joten arjen motivointi käy helpommin senkin lisäksi, että myös leijonalogo sytyttää.

− Käytännössä ei enää valmenneta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaikki tulevat omien valmentajiensa joukkueista, ja siellä on aina vähän erilainen näkökuma mitä itselläni. Enemmän ehtii tekemään vahinkoa, jos rupeaa valmentamaan.

Pelkästä seurustelustakaan ei ole kysymys. Esimerkiksi nuoremmat vahdit Atte Engren ja Juuse Saros ovat olleet mukana jo seitsemän viikkoa. Nuorempien maalivahtien kanssa Moisanen keskustelee siitä, miksi he ovat tehneet asioita niin tai näin, jotta hän osaisi rakentaa parempia harjoituksia.

− Organisoin harjoitteet, ja mietin mitä tarvitaan. Tietyn kaavion mukaan siinä mennään. Siinä täytyy oppia tuntemaan nopeasti, miten he toimivat, että olisi mahdollisimman paljon samaa kuin seurajoukkueissa. Tulos on kuitenkin tullut heidän metodeillaan.

Moisasen mukaan virheet ovat urheilun suola, eikä niihin kannata suhtautua liian raskaasti. Jos jokaisesta pompusta ottaisi murheen niskaansa, taival kävisi raskaaksi. Mitä sanot ensimmäiseksi vaihtoon luistelevalle maalivahdille, joka on juuri hörpännyt kymmeneen minuuttiin viisi maalia?

− Vinkkaan silmää. Ei siinä tarvitse mitään sanoa, elämä jatkuu. Monen pelin jälkeen olen miettinyt, ettei aurinko nousisi seuraavana päivänä. Jenkkipelinkin jälkeen avasin aamulla verhot, ja kaunis päivä oli.

» Lähetä palautetta toimitukselle