Kymmenen kysymystä Tommi Kerttulalle

LIIGA / Haastattelu
Pelicans pitää perää SM-liigassa ja paineet joukkueen uudistamiseen kesken kauden ovat suuret. Valmennusjohto remontoitiin ja pelaajamarkkinoillakin ollaan tuntosarvet pystyssä. Toni Koivunen palaa Ruotsista vahvistamaan lahtelaisia. Jatkoaika kysyi Pelicansin pelaajakoordinaattori Tommi Kerttulalta kymmenen kysymystä.

Nuori pelaajakoordinaattori käy kovaa koulua. Syyttävä sormi on kauden edetessä mollivoittoisesti osoittanut joukkueen kasaamisesta vastuussa olevia ja Kerttula on vastannut pelaajien scouttaamisesta yhdessä valmennusjohdon kanssa. Media on arvioinut tehtyjä hutihankintoja armottomasti - osin jopa kohtuuttomasti.

Tommi Kerttula, onko usko meinannut loppua?

- Ei suinkaan. Työtä on joukkueen kasaamiseksi tehty paljon ja varmasti joukkoon mahtuu myös virhearvioita, mutta tietysti se harmittaa lukea mediasta ”totuutena” virheellistä mutu-tietoa. Huhut ovat aina kuitenkin vain huhuja. Ihan hyvä, että näitä kysymyksiä kyselette. Saadaan lyötyä tiskiin monta tosiasiaa.

Onko hanskat lyöty tiskiin tämän kauden osalta?

- Tuntuuko todella siltä? Markus Helanen tuli vahvistamaan maalivahtiosastoamme. Uusi ykkösvalmentaja Petteri Sihvonen sai aisaparikseen Leigh Mendelsonin. Koivusen Toni tulee vahvistamaan sentteriosastoa. Seuraavana hankintalistallamme on puolustaja. Tämäkö on sitä, että lyödään hanskat tiskiin? Pelicans rakentaa edelleen joukkuetta kuluvalle kaudelle, mutta tietenkin myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tämä tuli selväksi. Kerro Koivusen paluusta. Kuinka kaikki tapahtui?

- Ensinnäkin Toni Koivusen paluu ”etuajassa” sekä sentteritilanteemme selkiytyminen on meille todella tärkeä asia - myös tulevaa kautta silmällä pitäen. Bobin paluu tapahtui Timrån aloitteesta, mutta ikään kuin puolivahingossa. Tiedustelimme alkujaan Timrålta mahdollisuutta saada ex-kapteenimme takaisin Lahteen vasta ensi kaudeksi. Näin sitten kävi. Hieno juttu, että tämä toteutui jo nyt. Sitä paitsi kotimaisista pelaajista on ensi kaudella kova kilpailu seurojen välillä, koska taustalla vaanivat NHL-työsulku ja mahdollisesti tarkentuva ulkomaalaisten pelaajien lukumäärä.

- Hyvin ratkaisevaa oli tietysti myös Koivusen oma halu palata Pelicansiin, huolimatta vaikeasta tilanteestamme. Toisaalta täällä Bobi saa varmasti toteuttaa niitä asioita, joita parhaiten osaa. Timråssa mies oli istutettu välillä nelosketjun laituriksi, joten ei ihme, ettei pistesarake ole sen suurempi.

- Koivunen tuo meille lisää mahdollisuuksia kehittää huonosti toimivaa yv-pelaamista. Lisäksi vanhana kapteeninamme toivomme hänen tuovan johtajuutta pukukoppiin ja kentälle. Muutenkin lahtelaisten pelaajien takaisin saaminen on meille aina kova juttu.

Missä määrin Koivusen hankinta rasittaa taloutta?

- Tietysti me puhutaan meidän mittapuun mukaan isosta satsauksesta. Kuitenkaan meillä ei ole tällä hetkellä taloudellista pakotetta päästä eroon yhdestäkään pelaajastamme.

Ei edes Shayne Toporowskista?

- Topperin tilanne on yhä avoin. Hän harjoittelee ammattimiehen asenteella piittaamatta vellovista huhuista. Meillä ei ole paineita pikaiseen siirtoon. Karu fakta kuitenkin on, että mikäli hän ei pysty auttamaan joukkuetta enempää, ei hän tule pelaamaan meillä kauden loppuun. Eiköhän ammattimies tiedä sen itsekin. Tiedän, että hän on jo saanut tarjouksia eri seuroista ulkomaita myöden.

Entä muu joukkue? Kuka on kaupan?

- Joopa joo. Paljon on saanut lukea huhuja. Keinänen, Kauppila, Mäkiaho, Setzinger... Yksikään ei ole kaupan, eikä heitä olla kaupiteltu. Me rakennamme joukkuetta, pidämme tiukasti kiinni luottopelaajistamme ja taistelemme itsemme peli peliltä lähemmäs playoff-viivaa uuden valmennusjohdon komennuksessa. Kirjoittelut ”pajatson tyhjentämisestä” ovat silkkaa skandaalihakuisuutta ja todellista asioista tietämättömyyttä.

- Me siis emme ole kaupitelleet pelaajiamme kenellekään. Tietenkin muiden seurajohtajien ja Kososen välillä käydään näitä asioita läpi, mutta ei sen pitäisi enää ihmetyttää ketään tätä lajia tuntevaa. Eiköhän näin tapahdu 365 päivää vuodessa, oli kesä tai talvi. That’s the name of the game.

Entäpä tulossa olevat vahvistukset? Nimiä?

- Seuraavana hankintalistalla on puolustaja. Ei välttämättä Martin Cechin kaltainen, vaan ensikriteerit ovat oman pään pelaamisessa. Vaikeasta tilanteesta ja paineesta huolimatta olemme tässäkin asiassa kärsivällisiä. Nimistä on turha vielä puhua. Mieluummin näkisin, että kyse olisi kotimaisesta puolustajasta, mutta se taitaa olla turha toivo tässä vaiheessa.

Ville Viitaluoma ja Carlo Grünn palaavat Helsinkiin. Miksi?

- Viitaluoma ja Grünn toivat energisyyttä peliimme. He pärjäsivät meillä hyvin ja olisivat tervetulleita jatkossakin. Heidän saaminen takaisin ei ole meidän käsissämme ja HIFK:n omia intressejä on kunnioitettava. Lähtökohta oli alusta asti tiedossa kaikilla osapuolilla. Ville ja Carlo ovat palanneet HIFK:n harjoitusvahvuuteen ja keskittyvät nyt taistelemaan toisen pelipaidan puolesta.

Entä Markus Helasen tilanne?

- Helanen torjuu meillä ainakin marraskuun loppuun asti. Mikäli kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, eikä loukkaantumisia tule, on hyvin mahdollista, että hän jatkaa meillä kauden loppuun asti.

- Carl Grahn on puolestaan torjunut kaksi voittoa K-Vantaalle, joten siinäkin suhteessa vaihto vaikuttaa onnistuneelta. Lähtökohtana oli saada peliaikaa ja -kokemusta nuorelle maalivahdille, joka sai meillä alkukaudesta vain vähän peliaikaa.

Kerro vielä, kuinka Leigh Mendelsonista tuli kakkosvalmentaja?

- Mendelson nousi peliin mukaan siinä vaiheessa, kun päätös Petteri Sihvosen jatkamisesta alkoi varmistua. Iso paino valinnassa oli myös kansainvälisen jääkiekon kehityskeskuksen johtajan Erkka Westerlundin suosituksilla.

- Toivoisin, että uusi valmennusjohto ja kovissa paineissa työskennellyt joukkueemme saisi nyt työrauhan. Joukkue on viime aikoina ottanut ison askeleen olosuhteisiin nähden. Toivottavasti se vain lujittaa joukkuetta loppukaudeksi, sillä askeleita pitää vielä ottaa ja haasteita riittää tulevaisuudessakin, päättää Pelicansin pelaajakoordinaattori Tommi Kerttula.

» Lähetä palautetta toimitukselle