Kyle Turris tuli paikkaamaan pettymystään

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Yksi alle 18-vuotiaden MM-kisojen seuratuimmista pelaajista tulee olemaan Kanadan hyökkääjä Kyle Turris. Vaikka Turris ei ole joukkueen ykköstähti, hän keikkuu korkealla tulevan kesän varaustilaisuusspekulaatioissa.

Jatkoaika tapasi Kyle Turrisin pääsiäislauantaina joukkueen ensimmäisen Euroopassa pelatun harjoitusottelun jälkeen. Torstaina julkistettu joukkue ehti olla varsin vähän aikaa yhdessä, lensi perjantaiksi Suomeen ja pelasi jo lauantaina ensimmäisen harjoitusottelunsa Ruotsia vastaan Lempäälässä.

Vaikka Nokialla leireilevä kanadalaisryhmä oli ehtinyt käydä jäällä jo lauantaina päivällä, sen startti oli nihkeä. Mitä pidemmälle peli eteni, sen paremmin kanadalaiset pääsivät kuitenkin otteluun kiinni. Lopputulos 2-2 ei ehkä tee oikeutta, sillä vierasjoukkueena esiintyneillä vaahteralehtipaidoilla oli kolmannessa erässä useita maalipaikkoja.

Numerolla kymmenen pelannut Turris ei vielä avauskamppailussa ihmeitä esittänyt. Saldona oli yksi kaksiminuuttinen, mutta aikaa varsinaisen turnauksen alkuun on vielä useita päiviä.

– Ensimmäiseksi otteluksi se oli ihan hyvä kamppailu. Meillä on kuitenkin paljon töitä jäljellä. Joukkueen kemialle oli tärkeää, että saimme kaikki pelaajat jäälle, Turris kertaa ottelun tapahtumia.

Alle 18-vuotiaden arvoturnaus sai MM-arvon vuonna 1999. Siihen asti turnausta oli pelattu vain eurooppalaisin voimin. Kanada liittyi mukaan vuonna 2002 ja on sen jälkeen voittanut mestaruuden ainoastaan kerran, vuonna 2003.

Avausturnauksessaan Kanada jäi mitalipelien ulkopuolelle, mutta on sen jälkeen ollut aina mukana välierävaiheessa. Tavoitteet ovat lajin mahtimaassa tuttuun tyyliin korkealla.

– Turnauksessa on vain yksi tavoite. Se on koko joukkueelle yhteinen ja teemme kaikkemme sen eteen, sanoo Kyle Turris.

Keskushyökkääjän käsitykset Kanadan vahvuuksista kuulostavat hyvin perinteisiltä.

– Olemme hyvin liikkuva joukkue ja teemme lujasti töitä maalien edessä. Meillä on myös muutamia erittäin taitavia yksilöitä. Tärkeintä on tehdä lujasti töitä, että saamme taitomme esille.

Turris oli Kanadan joukkueen mukana viime elokuussa pelatussa alle 18-vuotiaiden World Cupissa. Tshekissä ja Slovakiassa pelattu turnaus päättyi Kanadan voittoon. Osa nyt mukana olevista pelaajista oli myös siinä ryhmässä ja valtaosalle se oli ensimmäinen matka Atlantin tälle puolelle.

- Siitä turnauksesta oli hyötyä MM-kisoihin valmistauduttaessa, Turris toteaa.

Joukkueen outolintu

Kanada poikkeaa monesta muusta joukkueesta siinä, että sikäläisissä pääjunioriliigoissa on vielä pudotuspelit kesken. Se näkyy toki muidenkin maiden joukkueissa, sillä myös eurooppalaisia on alkanut virrata Kanadan pääjuniorisarjoihin, QMJHL:ään, OHL:ään ja WHL:ään.

Kanadan kohdalla se kuitenkin verottaa eniten pelaajia. Esimerkiksi superlupaus, vuonna 1990 syntynyt John Tavares pelaa parhaillaan Oshawan riveissä OHL:n konferenssifinaaleja. Tämän kesän ykkösvaraukseksi veikattu Angelo Esposito on kuitenkin mukana Kanadan joukkueessa. Turris ei kuitenkaan halua nimetä erityisesti ketään tiettyä Kanadan pelin kulmakiveä.

– Jokainen pelaaja on erinomainen. Olemme loistava joukkue, kuuluu perinteinen kiekkofraasi.

Valtaosa Kanadan joukkueesta tulee silti näistä kolmesta suurliigasta. Mukana on pelaajia, joiden kausi loppui runkosarjaan tai joiden pelit päättyivät pudotuspeleissä aikaisessa vaiheessa. Systeemi on tuttu aikuisten MM-kisoista ja sinne tulevien NHL-pelaajien järjestelyistä ja aikatauluista.

Yksi Kanadan seuratuimmista pelaajista, Kyle Turris ei kuitenkaan pelaa näissä isoissa liigoissa. Brittiläisestä Kolumbiasta kotoisin oleva Turris pelaa oman provinssinsa kiekkosarjaa, BCHL:ää, joka arvoasteikolla on Canadian Hockey League -kolmikon (OHL, WHL, OMJHL) alapuolella. Joukkueen sisällä mitään syrjimistä ei kuitenkaan ole.

– Meillä on hyvä yhteishenki, sellaiset asiat eivät näy kopissa. Tunnemme toisemme aika hyvin entuudestaan, Turris vakuuttaa.

Turrisin kausi päättyi synkästi. Hänen Burnaby Express -joukkueensa hävisi pudotuspelien toisella kierroksella seitsemännessä ottelussa.

– Se otti koville, mutta taistelimme hyvin emmekä luovuttaneet. Olen ylpeä siitä, miten pelasimme, vaikka loppujenlopuksi hävisimme.

Nuorukaisen oma kausi meni niin hyvin, kun sen vain voi kuvitella menevän. Runkosarjassa hän oli koko liigan pistepörssin kakkosnimi (53 ott. 66+55) yli kahden pisteen ottelukeskiarvolla ja tätä kirjoittaessa pudotuspelienkin pörssikärki, vaikka on pelannut neljä ottelua vähemmän kuin kakkosena oleva.

– Kausi meni hyvin, sain pelata hyvien pelaajien kanssa, jotka auttoivat minua.

Omista vahvuuksistaan Turris on aika vaatimaton. Maalivoittoisten tilastojen vastaisesti hän väittää olevansa enemmän pelintekijä.

– Olen enemmän pelinrakentaja ja pyrin tekemään töitä myös puolustuspäässä. Suurin vahvuuteni on varmaankin nopeus, nuorukainen arvioi.

Varaustilaisuus edessä

Yksi syy Turrisin pelaamiseen kotiprovinssin sarjassa on opiskelumahdollisuus. Näistä niin sanotuista kakkostason juniorisarjoista on tarjolla stipendejä yhdysvaltalaisiin yliopistoihin, joita pidetään rajan pohjoispuolisia veljiään kovatasoisempina niin kiekollisesti kuin tieteellisestikin.

Ottajia Turrisilla olisi ollut varmasti myös muissa junioriliigoissa, mutta juuri yliopisto ja sen NCAA-liigan tarjoamat kiekkomahdollisuudet olivat isossa roolissa, kun hän päätyi pelaamaan nykyisessä joukkueessa.

– Se reitti (CHL) on hyvä joillekuille, mutta itse uskon, että NCAA voi olla parempi juuri minulle. Se oli aikanaan vaikea ratkaisu, koska kaikki kaverini pelaavat isoissa liigoissa, hallit ovat isoja ja liiga on hieno, mutta yliopistokiekko auttaa minua menemään eteenpäin myös pelaajana, Turris uskoo.

Viime vuosina on nähty, että aikaisinkin varatut pelaajat ovat menneet yliopistoon vuodeksi tai kahdeksi ennen siirtymistään NHL:ään. Esimerkiksi kelpaa vaikka viime kesän ykkösvaraus Erik Johnson.

– Aion mennä yliopistoon, Turris vakuuttaa.

Kesällä vuorossa on NHL:n varaustilaisuus. Tänä kesänä Columbuksessa järjestettävässä tapahtumassa vuorossa on vuonna 1989 syntyneet pelaajat. Mukana myös Kyle Turris.

Alle 18-vuotiaden MM-turnauksessakin esiintyvät Kanadan Angelo Esposito, Venäjän Aleksei Tsherepanov ja USA:n James vanRiemsdyk ovat pelaajia, jotka mitä suuremmalla todennäköisyydellä varataan ensimmäisten joukossa. Samaan ryhmään kuuluu myös Turris, joka on Internatinal Scouting Servicen (ISS) pääsiäisen aikana päivitetyssä rankingissa sijalla neljä.

– En ole ajatellut asioita, koska en ole uhrannut hirveästi ajatuksia varaustilaisuudelle. Nyt keskityn vain tähän turnaukseen, katsotaan miten se menee ja mietitään sen jälkeen varaustilaisuutta. Mutta tällä hetkellä aion mennä yliopistoon.

Aika näyttää mihin tämän nuorukaisen tie vielä vie. Nyt se on ainakin matkalla kohti kultamitalia ikäluokan MM-kisoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle