Kurrilla alkaa kiireinen kevät

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sunnuntaina Jari Kurri kävi Lahdessa pelaamassa hyväntekeväisyysottelussa, mutta pian Suomen jääkiekkomaajoukkueen managerin kiireet lisääntyvät. Ottelun jälkeen Kurri ehti lyhyesti kertoa Jatkoajalle MM-kisoja edeltävästä karusellista.

On alkamassa pitkä prosessi, jossa monen muuttujan jälkeen valikoituu Suomen jääkiekkomiehistö kevään MM-kisoihin Moskovassa. Matkan ensimmäinen etappi on Euro Hockey Tourin osaturnaus Ruotsissa.

- Ruotsin-turnauksen jälkeen palaan hetkeksi kotimaahan ennen kuin lähden taas Pohjois-Amerikkaan. Siellä on ensin Edmontonissa Mark Messierin paidan jäädytys, ja sitten jään sinne pariksi viikoksi kuulostelemaan [NHL-pelaajien] tilannetta. Sen jälkeen taas pari viikkoa kotona, kunnes alkavat SM-liigassa playoffit ja ensimmäiset maajoukkueen leiritykset, Kurri kertoo.

Maajoukkueen johto pyrkii tietysti saamaan parhaan mahdollisen pelaaja-aineksen MM-kisoihin, mutta historia on opettanut, että NHL:stä on vaikea saada kaikkia suomalaishuippuja mukaan. Sen vuoksi Euroopassa pelaaville on jaossa monta kisapaikkaa, ja sitä myöten myös Ruotsin-turnauksella on paljon merkitystä.

- Venäjä on hieman päässyt karkaamaan, mutta olemme kuitenkin toisena Tourilla, joten tulos tietysti kiinnostaa ja voitto on päätavoitteemme. Samalla ajamme paljon uusia miehiä sisään, sillä vaihtuvuus on ollut kova. Liigan ja kansainvälisten pelien välissä on korkea kynnys, ja nyt on mahdollisuus katsastaa, ketkä liigapelaajista pystyvät ylittämään sen.

- Viime vuosina on tavallisesti ollut joukkueesta reilu puolet NHL-pelaajia. Varmaan suunnilleen samoissa luvuissa liikutaan nytkin, Kurri ennustaa.

Lupaavia tunnusteluja

Tämän vuoden NHL-apujen tarkkaa määrää ja laatua Kurri arvioi vasta hyvin varovaisesti.

- Kun katsoo taulukkoa tasaisin väliajoin, niin se elää aika tavalla. Yhtenä päivänä jokin joukkue on viivan yläpuolella ja toisena alapuolella. Philadelphia on pudonnut kyllä vähän kyydistä, ja se joukkuehan meitä kiinnostaa.

Flyersin Antero Niittymäki ja Joni Pitkänen olisivat huippuluokan vahvistuksia Suomen MM-joukkueelle. Kurri myöntää käyneensä jo alustavia tunnusteluja ja saaneensa jokseenkin miellyttäviä vastauksia.

- Olin vähän aikaa sitten Losissa Luc Robitaillen paidan jäädytystilaisuudessa ja soittelin samalla reissulle kavereille. Ajankohta ei tietenkään ollut vielä paras mahdollinen, koska kausi on vielä pahasti kesken, mutta sain aika hyviä vastauksia.

Saitko jo ihan suoria suostumuksia joiltakin pelaajilta?

- Tässä vaiheessa en vielä halua kertoa kenenkään pelaajan puolesta mitään.

Oto-valmentajien kerho

Kurrin merkitys ei ole pieni joukkueen kokoamisessa. Nykyisestä valmennusryhmästä kaikilla muilla on valmennustyönsä ohessa jokin muukin vakanssi. Päävalmentaja Erkka Westerlund aloitti syksyllä Vierumäen Urheiluopiston rehtorina ja Hannu Virta on TPS:n apuvalmentaja. Kurrin mukaan skouttaustyö on ollut pääasiassa Risto Dufvan harteilla, mutta nyt Dufvakin on ilmeisesti kiilannut entistä vahvemmin takaisin Mikkelin Jukureihin.

- En tunne tapausta kunnolla, joten en uskalla sanoa siitä mitään. Voi olla, että hän on jotain työtä heidän hyväkseen tehnyt, mutta näissä jutuissa ei aina ole perää.

Lopulliset päätökset pelaajavalinnoista tekee luonnollisesti Westerlund, mutta ennen päätöksiä koko johtoryhmä istuu yhden pöydän ääreen keskustelemaan tarjokkaista.

- Meillä on hyvä porukka, jossa on paljon näkemyksiä. Homma rullaa hyvin, maajoukkuemanageri vakuuttaa.

Kurrin tavoin myös Westerlund oli sunnuntaina mukana Lahden hyväntekeväisyystapahtumassa: Kurri Suomi-legendojen kapteenina ja Westerlund valmentajana. Tapahtuma tuotti Päijät-Hämeen Lastenklinikoiden kassaan 26 300 euroa. Hyväntekeväisyysottelut ovat Kurrille tuttua kauraa.

- Normaalisti sellainen neljästä viiteen kertaa näitä tulee vuodessa. Höntsyähän nämä ovat, mutta jonkin verran tapahtumien luonne joskus vaihtelee. Pitää aina vähän katsoa, ketä kaikkia siellä on vastassa. Kivaa oli pelata ja kunnia olla joukkueen kapteenina.

» Lähetä palautetta toimitukselle