Kurkisen ja Siekkisen ympyrä sulkeutui

LIIGA / Haastattelu
JYPin liiganoususta tuli tänä syksynä kuluneeksi 20 vuotta. Heti seuran tulokaskaudella liigassa nousivat yleiseen tietoisuuteen 22-vuotias hyökkääjä Risto Kurkinen, joka mätti ensimmäisellä liigakaudellaan 32 maalia, sekä 20-vuotias maalivahti Ari-Pekka Siekkinen. Molempien tielle mahtui nuoruusvuosien jälkeen monenlaisia vaiheita, mutta nyt kaksikko on jälleen samassa tiimissä - nimittäin JYPin valmennusryhmässä.

Takavuosien maalitykki Risto Kurkinen viihtyi pelaajana JYPissä kaikkiaan kuusi liigakautta. Välillä hän kävi pelaamassa myös vuoden Pohjois-Amerikassa, kaksi kautta Elitserienissä ja uransa ehtoopuolella vielä Itävallassa ja Saksassa. Valmennusurallaan Kurkinen on paitsi toiminut päävalmentajana Ruotsin alasarjoissa, myös käväissyt JYPin kakkosvalmentajana Mika Saarisen päävalmentaja-aikana.

Tällä kaudella Kurkinen palasi kotikaupunkiinsa ja kasvattajaseuransa valmennukseen, kun kolme edellistä kautta Matti Alatalon kakkosmiehenä toiminut Ari Salo palasi perhesyiden takia Ranskaan. Kurkinen kertoi ottelun jälkeisessä haastattelussa ravintola Hurrikaanissa, että kahdenkymmenen vuoden takainen JYP-joukkue tapaa edelleen säännöllisesti. Tänään joukkue esiintyi myös jäällä ennen pelin alkua.

- Nyt tapasin ennen peliä vanhoja tuttuja. Ollaan nyt viimeisen puolentoista vuoden aikana tavattu kolme kertaa, mutta se johtuu tästä juhlavuodesta. Yleensä ei tavata ihan näin usein, Kurkinen kertoi.

Kahdenkymmenen vuoden aikana JYP-huuma on Jyväskylässä laantunut, mutta toisaalta jonkinlaisena saavutuksena voi pitää sitä, että joukkue on onnistunut vakiinnuttamaan itsensä liigatasolle. Kovinkaan moni muu liigaseura ei ole viettänyt viimeistä kahtakymmentä vuotta yhtäjaksoisesti liigassa.

- Silloin kaikki oli uutta. Oltiin innokkaita, mutta ei kovin älykkäitä. Nyt meininki on tasaantunut ja rauhoittunut.

- Kyllä se on hyvä jyväskyläläinen henki, joka joukkueen tällä tasolla pitää. Täällä on aina ollut yhtenäinen joukkue ja joukkuehenki. Ollaan myös osattu siirtää se henki jäälle oikeisiin asioihin, Kurkinen totesi.

Noviisi Siekkinen viihtyy liigavalmentajana

Maalivahtivalmentaja Ari-Pekka Siekkistä pari vuotta vanhempi Kurkinen on jo ehtinyt kerätä valmennuskokemusta monelta vuodelta ja useasta eri maasta. Siekkinen on entistä pelikaveriaan kokemattomampi valmentaja, sillä hän on ennen JYPin liigaryhmään tuloaan valmentanut maalivahteja vain JYPin A-nuorissa. Toisaalta Siekkisen tähänastiset näytöt lyhyeltä valmentajanuralta ovat jo erittäin positiivisia, sillä A-nuorissa maalivahtien kehitys oli Siekkisen valmennuksessa silmiinpistävää, ja tämän kauden liigajoukkueenkin maalivahtipeli on toiminut todella hyvin.

- Erittäin loistavasti olen viihtynyt. Heidän (Kurkisen ja Alatalon) kanssa on loistava olla. Käyn tässä omaa valmentajan korkeakoulua - olen jo saanut paljon, ja toivottavasti voin myös jotain antaa, Siekkinen kehui suhdettaan muun valmennusryhmän kanssa.

Myös Siekkinen kehui JYPin vahvuutena perinteisesti ollutta joukkuehenkeä. Lieneekö osansa sitten sillä, että miesten valmentama joukkue oli hetkeä aikaisemmin kaatanut sarjajohtaja HPK:n lähes pelkällä hengen voimalla.

- 20 vuotta sitten on joukkueeseen tullut oma henki, ja sama pätee edelleen. Täällä on tekemisen meininki, ja koska huippupelaajia ei ole, hengen on oltava kunnossa.

JYPin alkukausi on tuloksellisesti sujunut ehdottomasti yläkanttiin. Aikoinaan vähän toistakymmentä kautta JYPin maalilla torjuneen Siekkisen mukaan pistesaalis on yllättänyt myös valmennuksen.

- On mennyt vähän paremminkin kuin odotettiin. Toisaalta meidän mottona on ollut, että ketään ei kunnoiteta, eli joka peliä lähdetään voittamaan. Tiedettiin HPK:n kova putki, mutta pelattiin heitä vastaan omalla intensiteetillä.

Vielä ei Jyväskylässä voi puhua lähellekään samanlaisista perinteistä kuin monilla muilla liigapaikkakunnilla, mutta Kurkisen ja Siekkisen kaltaisten henkilöiden myötä näitä perinteitä vähitellen syntyy. On hienoa, että kotikaupungin kasvatit on saatu jälleen organisaation palkkalistoille. Ja mikä parasta, he ovat osaltaan onnistuneet valmentamaan JYPin kovaan syysvireeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle