TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Kulmalan saappaisiin?

MESTIS / Haastattelu
Viime kaudella D Teamin takalinjoilla hääri kiekollisena liiderinä Vesa Kulmala. Miehen lähdettyä Tanskaan jäi iso aukko paikattavaksi. Yksi mahdollinen vaihtoehto peliä rakentavaksi pakiksi olisi Lauri Taipalus.

Kun D Team nousi viime talven aikana yhdeksi suurista yllättäjistä Mestiksessä, parrasvaloihin pääsi myös useampi yksilö. Vesa Kulmala keikkui puolustajien pistepörssin kärkipaikoilla ja oli jyväskyläläisten tärkeimpiä lenkkejä kiekollisessa pelissä. Nyt pienikokoinen jokerikasvatti hakee uusia haasteita Tanskasta. Jonkun pitäisi ottaa iso rooli alakerrassa, ja ensimmäisenä katseet kohdistuvat Lauri Taipalukseen.

– Vesku pelasi viime talvena hyvän kauden ja olin meidän kiekollisin pakkimme. Kyllä hänen saappaitaan yritän itselleni asettaa ja olen vähän sellaista itsekin miettinyt, Taipalus toteaa.

Molemmista puolustajista löytyy samankaltaisia ominaisuuksia. Kumpikin liikkuu hyvin ja pyrkii osallistumaan peliin muutenkin kuin roiskimalla.

– Molemmilla on varmaan on sellainen yritys pelata kiekollista peliä. Hyökkäyspelaaminen ja ylivoima ovat molemmille tärkeitä juttuja.

Eivätkä yhtäläisyydet jää tähän. Sekä Kulmalan että Taipaluksen paras kausi A-nuorissa oli hyvä pisteiden valossa, mutta myös jäähyjä kertyi. Vertailtavista pelaajista kumpikaan ei ole kaukalon isoimmasta päästä, mutta silti sattuu ja tapahtuu.

– Itsekin mietin sitä joskus. Kai sitä vaan yritti niin kovaa, että välillä meni vähän yli. Sitä mukaa niitä jäähyjäkin sitten tuli.

Yksi asia, mikä Taipaluksen kehitystä on hidastanut, ovat loukkaantumiset. 22-vuotias puolustaja ei ole saanut alle ehjää kautta muutamaan vuoteen, vaan harmeja on ollut aivan riittävästi.

– Voisi sanoa, että kaikki nilkasta olkapäähän ovat hajonneet jostain kohtaa. Se varmaan on aika lähellä totuutta. Pelityyli on sellainen, että ei pelkää mennä tilanteisiin. Raiskatessa ropisee, kuten Uuno Turhapuro sanoo.

Jatkuvan vaivojen kanssa taistelun luulisi olevan varsin stressaavaa. Polte pelaamaan olisi kova, mutta kroppa ei yksinkertaisesti anna mahdollisuutta tähän. Motivaatio ei kuitenkaan koskaan päässyt lopahtamaan täysin.

– Totta kai se on raskasta, mutta loukkaantumiset kuuluvat lajiin. Jos kuitenkin haluaa pelata kovemmalla tasolla, siihen pitää tottua ja kuntoukset sun muut tehdä huolella.

Taipalus on alunperin kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Alavudelta. Sanotaan, että pohjalaiset ovat itsepäisiä ja menevät vaikka läpi harmaan kiven. Mahtaako perimällä olla jotain tekemistä sen kanssa, että muutama pieni vaiva ei menoa ole pysäyttänyt?

– En tiedä onko minulle tarttunut sellaista, mutta kyllä pojat siitä aina jaksavat vitsailla. Siinä mielessä voikin olla perää, että sellainen periksiantamattomuus tulee sieltä.

Koska pohjanmaalaiset eivät muutoinkaan ole suotta vaatimattomia, uskoo Taipalus myös pystyvänsä vastaamaan kovaan haasteeseen ja sovittamaan Kulmalan saappaat jalkaansa sen kummemmin arpomatta.

– Tietyltä osin pystyn paikkaamaan hänet hyvinkin. Veskun kiekkovarmuuteen verrattuna minulla on parantamista, mutta uskon pystyväni ottamaan haasteen hyvin vastaan, Taipalus lupaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös