Koponen vapautti käsijarrun

MESTIS / Haastattelu
Nicke Lignellkin kalpenee Ville-Matti Koposen kaamosvireen rinnalla.
Kuva © Timo Savela
Heinolan Peliittojen kapteeni Ville-Matti Koponen on jälleen elämänsä vedossa. Jalkansa ja maalitilinsä auki saanut Koponen lähtee lyhyelle joulutauolle hyvillä mielin. Syksyn kruunasi kymmenen ottelun lainapesti kasvattajaseuran Liiga-joukkueessa.

32-vuotias keskushyökkääjän tontilla viihtyvä Ville-Matti Koponen aloitti Peliitoissa jo viidennen peräkkäisen kautensa. Hyvän syksyn pelannut heinolalaisjoukkue lähti joulutauolle sarjaseiskana. Koponen on joukkueensa edesottamuksiin tyytyväinen.

− No joo. Kyllä pitää olla tyytyväinen. Ollaan saatu ulos se kova työ, mitä on tehty alusta asti. Ailahtelevaisuus on pieni miinusmerkki. Voitettiin välillä kahdeksan peliä putkeen ja sitten hävittiin viisi ja joulutauolle lähdettiin kahden ottelun voittoputkessa. Itse ja varmasti joukkuekin on tyytyväinen.

Mies ei odotellut surkean edelliskauden jälkeen itseltään liikoja. Kuluvaan kauteen valmistautuminen kovalla harjoitusohjelmalla ei mennyt hukkaan.

− Viime kausi oli niin pohjanoteeraus. Lähdin kauteen pienin odotuksin. Tein hommia hemmetisti alusta alkaen. Lähdin kauteen käsijarru päällä ja varmistelin lähinnä omassa päässä. Nyt se kova työ kantaa hedelmää. Paikat aukeaa, luistin kulkee ja osallistun hyökkäyspeliin paremmin.

Päävalmentaja Marko Tuomainen piti apuvalmentajiensa Jani Keinäsen ja Santeri Heiskasen kanssa joukkueelle äärimmäisen kovaa kuntorääkkiä.

− Keväällä tavattiin valmennus kuntotestien merkeissä. Ekaa kertaa hiffasin silloin, mitä on tulossa. Se mikä treenimäärä on ollut, niin se on ollut ihan ennennäkemätön työmäärä. Missään aiemmassa joukkueessani ei ole vedetty näin kovaa. Valmennukselle ja etenkin Heiskasen Santerille pitää antaa aika isot propsit, että sai nämä jalat auki.

Äkkilähtö Lahteen

Mestis-jyräksi rutinoituneen pelaajan arki järkkyi yllättäen, kun kokeneen hyökkääjän palveluksia kaivattiin Peliittojen yhteistyöseura Pelicansissa, jossa vyölle kertyi kymmenen pelattua ottelua. Kutsu Lahteen löi Koposen ällikällä.

− Se ensimmäinen Ilves-peli tuli ihan puskista. Perjantaina pelattiin kotipeli ja sitten taisi alkaa maajoukkuetauko. Valmentaja Marko Tuomainen sanoi, että seuraavana aamuna kello 9.00 Jäähallille Lahteen. Ajattelin aluksi, että valmentaja naljaili. Aamulla oli jo hyvä fiilis ja ajatus, että onhan näitä pelejä sen verran pelattu, että kyllä tämä tästä hoituu.

− Oli hienoa päästä kasvattajaseuraan omassa kotikaupungissa pelaamaan. Pelasin samassa puolustavassa roolissa Lahdessakin. Totta kai maistui hyvälle. Tämä oli tavoite, joka oli jo laitettu sängyn alle piiloon. Huikea juttu. Mies on ollut yhtä hymyä sen jälkeen.

Edelliset Liiga-pelinsä Koponen oli pelannut kaudella 2011-2012 Kärpissä. Edellisen kerran lahtelaisjoukkuetta mies edusti yhdeksän kautta sitten. Syksyn lainapestin aikana Koposen tilastoihin merkittiin yksi syöttöpiste.

Aloitustaitojen takana paljon toistoja

Koposen yksi ehdottomia vahvuuksia Mestiksessä ovat olleet aloitukset, joissa mies on taatusti sarjan eliittiä. Lahtelainen mukaan taito on hioutunut vuosien saatossa.

− Melkein koko ikäni olen sentterinä pelannut. A-nuorista asti aloitustyyli on pysynyt samana. Lataan aika paljon aloituksiin. Tietysti pituudesta ja ulottuvuudesta on apua, mutta ehkä se suurin vahvuus on, että olen pitänyt kiinni tyylistä ja se on hioutunut sitten vuosien saatossa.

Aloitustaidon osalta ero Mestiksen ja Liigan välillä on Koposen mukaan merkittävä.

− Varmasti yksi isoin ero Liigan ja Mestiksen välillä on aloituksissa. Siellä oli vaikeuksia, kun tykkään saada tatsia päästessäni aloittamaan usein, mutta Liigassa pääsi aloittamaan vaan sen 5-6 kertaa peliä kohden, kun Mestiksessä on tottunut 25-30 määriin. Liigasta löytyy todella kovia aloittajia.

Maalihanat auki Vierumäellä

Kapteeni sai avattua kauden maalitilinsä viimeisessä Mestis-ottelussa ennen joulutauon alkua. Kotihallistaan evakkoon rikkoutuneen jään vuoksi joutunut Peliitat kohtasi RoKin Vierumäellä. Koponen iski tärkeän 2−2-tasoitusmaalin kolmannessa erässä tuulettaen villisti osumaansa. Lopulta Peliitat voitti ottelun 4-2. Paineita viilipytty ei maalittomuudesta missään vaiheessa ottanut.

− Se oli tosi tärkeä tasoitus, ja Jere Laine iski siihen voittomaalin vielä päälle, mutta kuten sanoin, käsijarru on pois päältä. Ei ollut mitään paineita. Se henkinen käsijarru on napsahtanut alas ja enköhän uskalla osallistua rohkeammin hyökkäyksiin. Maaleja tulee varmasti lisää kun mies on nyt täynnä virtaa.

Joulutauolle lähdettäessä Koposen pistesarake näyttää 21 pelatun ottelun jälkeen lukuja 1+4. Peliittojen kevätkaudelta Koponen odottaa paljon.

− Odotan meiltä tasaisuutta. Meillä tulee olemaan sarjan paras jalka. Voidaan määrittää pelin tahti. Playoffit tavoitteena ja lähdetään siellä katsomaan minkälaista tarinaa aletaan kirjoittamaan.

Joukkueen keskiviikkona alkanut joulutauko päättyy maanantaina. Välipäivät oli tarkoitus käyttää lepoon, mutta pelikenttien kutsu veti miestä vastustamattomasti puoleensa.

− Akkujen lataukseen piti käyttää, mutta torstaina kävin jo ex-HeKi tähti Ville Kiiskisen kanssa sulkapalloa pelaamassa. Hänellä ei vaan enää jalka riitä näissä peleissä, Koponen kuittailee.

Lopuksi Koponen lähettää jouluterveiset maailmalle.

− Koko maailmalle joulurauhaa. Ei voi kukaan ainakaan pahoittaa mieltänsä, että olisi jäänyt välistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle