Konkarihyökkääjä uskoo Sportin menestykseen Liigassa

MESTIS / Haastattelu
Marko Luomalan sopimusoptio tuli liigapaikan myötä voimaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vaasan Sportin runkosarja meni kutakuinkin odotusten mukaisesti ja joukkue ylsi toiselle sijalle. Kuitenkin jo puolivälierissä Jukurit, kaikkien odotusten vastaisesti, kaatoi seitsemässä pelissä kotkapaidat ja lähetti heidät kesälomalle. Edessä on kuitenkin uusi sivu Sportin historiassa, sillä seuraava kausi aloitetaan Suomen kärkisarjasta.

− Kulunut Mestis-kausi oli todella kovatasoinen. Viimeisimpään kauteeni sarjassa verrattuna taso on noussut todella paljon. Yksikään peli ei ole ollut helppo, eikä ilmaisia pisteitä ole tullut, kommentoi Marko Luomala päättynyttä kautta.

Sport varmisti liigapaikan jo ennen pudotuspelien alkua. Luomala ei kuitenkaan pitänyt tätä häiritsevänä tekijänä joukkueelle.

− Toki siinä taisteltiin tulevista paikoista Liiga-joukkueessa, mutta meillä oli kyllä joukkueena selkeät tavoitteet lyöty. Uskon, että kaikki yrittivät tosissaan vääntää.

Loppukaudesta päävalmentaja Pasi Räsänen erotettiin tehtävästään, kun TUTO kiri sarjataulukossa ohi piikkipaikalle.

− Se oli kunnon heräte koko joukkueelle. Tuli sellainen signaali, että jos noin kovia ratkaisuja tehdään, niin pakko saada homma kasaan. Meillä oli osasyy siihen, kun ei saatu hommaa rullaamaan. Seura halusi herättää joukkuetta ja kyllä me siitä piristyttiinkin vähän.

Luomalalla on sopimuksessaan optio, joka tuli voimaan Sportin noustua. Puitteet ovat konkarihyökkääjän mielestä joukkueella todella hyvässä kunnossa.

− En tiedä, mitä toimistolla tapahtuu, mutta kaikki mitä pelaaja tarvitsee, eli huolto ja järjestelyt ovat jo nyt aivan liigatasoa.

Lapsuus meni Jari Kurria ihaillessa

Luomalakin oli jo polven korkuisena innokkaana jäällä.

− Itse en muista, mutta isä sanoi, että kolmevuotiaana jo painettiin täysiä menemään. Silloin oli Jari Kurri kova sana. Hänen mukaan se pelipaitakin napattiin jo junnuja. Oli pakko saada sama numero. Ajan saatossa tuli kokeneempi herra Rauman Lukosta joukkueeseen, joten piti vaihtaa numerot toisin päin, nauraa "Luti".

Sport ei pelannut Luomalan nuoruusaikoina A-junioreissa SM-tasolla, joten hyökkääjän matka kulki Jyväskylään.

− Siihen aikoihin varmaan tuli se ajatus päähän, että tästä lajista voisi itselleen elinkeinon saada.

Maajoukkueessa Luomala edusti Suomen Mestis-pelaajista koottua B-maajoukkuetta Mont Blancin turnauksessa joulukuussa 2001.

− Siitä on jo jokunen aika vierähtänyt, mutta muistan kyllä, että se oli oikein hyvä reissu. Siihen tasoon nähden olivat kyllä kovia pelejä. Pelattiin ainakin Ranskaa ja Valko-Venäjää vastaan.

Isojen poikien kanssa pelaaminen alkoi vuosituhannen aluilla

Luomala pelasi ensimmäiset Liiga-ottelunsa Porin Ässissä kaudella 1999-2000, mutta ensimmäisen kokonainen kausi tuli täyteen Ilveksessä kaudella 02-03. Siellä hyökkääjä pelasi yhteensä neljä kautta.

Vuonna 2005 Luomala pääsi Tšekin EHT-turnaukseen kokeilemaan ensimmäiset  A-maajoukkueen ottelut.

− Se reissu oli nuorelle pojalle aika kova juttu. Meni vähän ohi koko turnaus, kun pääsi isojen poikien kanssa pelaamaan. Sen muistan, että jännitti ja maila tärisi, nauraa Sportin kasvatti.

Rauman Lukossa ja Ässissä pelattujen kausien jälkeen hyökkääjä löytyi Oulun Kärppien riveistä. Ennen kauden alkua Kärpät pelasi European Trophya. Kahdeksassa ottelussa Luomala nikkaroi maalin ja viisi syöttöpistettä. 

− Siellä oli odotukset korkealla ja hyvin päästiin tehoille, mutta sen jälkeen kausi ei lähtenyt oikein käyntiin kunnolla.

Ulkomailta Luomalalta löytyy noin 30 ottelua Kloten Flyersin riveistä Sveitsin kärkitasolla. Flyers ylsi pudotuspeleissä finaaliin asti. Maanmiehiä joukkueessa oli Tommi Santala ja Kimmo Rintanen.

− Nyt kun jälkikäteen ajattelee sitä, niin se oli mahtava reissu. Fanikulttuuri siellä oli niin paljon suurempaa kuin täällä. Vaikka siellä on erilaiset säädökset kuin täällä, laulu raikasi. Oli myös helppo mennä sinne, kun oli vähän Suomi-äijää siellä, kertoo Luomala.

Toiveet Sportin debyyttikaudesta korkealla

Luomalalla on täysi usko joukkueeseensa ja uskoo voitokkaaseen avauskauteen Liigassa. Konkarilla onkin kattava liigakokemus, koska viidestä eri joukkueesta otteluja on kertynyt yhteensä yli viisisataa. 

− Uskon, että kasataan nuori ja nälkäinen joukkue, tiivistää hyökkääjä.

− Kotihallimme on tosi iso voimavara monelle pelaajalle ja moni jengi varmasti ihmettelee menoa, kun saapuvat ensimmäisen kerran tänne. Siinä on meillä etua yllättäjänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle