Kokkolasta Rovaniemelle - "Tykkään, kun tulee minipudotuspelihenki"

MESTIS / Haastattelu
Kristian Kangas siirtyi Rovaniemelle lokakuun alussa.
Kuva © Sami Kemppainen
Tulevana viikonloppuna Mestiksessä pelataan täydet kierrokset vuoroin vieraissa -teemalla. RoKi ajelee ensin Kokkolaan Hermeksen vieraaksi ja lauantaina kokkolalaiset matkaavat vuorostaan Rovaniemelle. RoKin Kristian Kangas odottaa vauhdikasta menoa viime kauden joukkuettaan, Hermestä, vastaan.

Rovaniemeläiset pelasivat viimeksi lähes viikko sitten lauantaina, samoin kuin kokkolalaiset. RoKi lähtee viikonloppuun tappio allaan, kun Kiekko-Vantaa kävi lauantaina ryöväämässä täydet pisteet 4−1-lukemin. Hermes puolestaan avasi vihdoin kauden voittotilinsä 3−1-kotivoitolla Jokipojista.

Hermeksen kausi on ollut kaikkea muuta kuin helppo, ja se onkin jämähtänyt sarjataulukon hännille neljällä pisteellään. Kokkolalaisten suurin ongelma on ollut maalinteko. Tehtyjen ja päästettyjen maalien ero on suhteellisen kova -22. Maaleja on onnistuttu tekemään vain 16, joka on vastustajajoukkue RoKia 17 maalia vähemmän.

− Hermes on kovaliikkeinen joukkue, mutta ei meillä pitäisi olla mitään ongelmia heitä vastaan, jos saadaan vain vedettyä ehjä 60-minuuttinen. Varsinkin, kun heillä ei ole lähtenyt menemään kovin hyvin, RoKin hyökkääjä Kristian Kangas pohti tulevaa viikonloppua.

− Ei me aleta mitään epätoivoisia heittämään ja toivomaan, että kiekko maaliin menisi. Pelataan normaalia omaa peliä ja lauotaan, kun tulee paikka eikä summassa vedetä joka paikasta, Kangas naurahti puhuttaessa Hermeksen takkuilevasta maalivahtipelistä.

Kankaalle Hermes on erityinen vastustaja hänen pelattuaan edellisen kauden kokkolalaisten joukkueessa. Revanssiviikonlopuista oululainen kärppäkasvatti pitää erityisesti, koska niissä pääsee tarvittaessa jo seuraavana päivänä antamaan takaisin.

− Tykkään, kun tulee minipudotuspelihenki. Samat äijät vastassa ja jos on jäänyt jotain hampaankoloon, niin pääsee heti kuittaamaan.

− Hyvältä tuntuu ja olisihan se kiva päästä räppäämään siinä, kun on tuttuja pelaajia ja valmentajia toisella puolen. Sitä on vähän sellainen tunne, että haluaa näyttää niille, hyväntuulinen Kangas pyöritteli, miltä tuntuu kohdata aiempi oma joukkue.

Hermeksestä Kangas nostaa vaarallisimmaksi pelaajaksi Kärpistä lainalla olevan Aku Kestilän, jolla on hyökkääjän mukaan hyvä kuti. Myös Samu Markkula ja Mikko Virtanen nousevat esille. Nykyisinkin kokkolalaisten joukossa on paljon Kankaalle tuttuja Oulusta lähtöisin olevia pelaajia.

− Hermes on aika hyökkäysvoittoinen joukkue, hyvin liikkuvia ja taitavia äijiä. Puolustuksessakin on hyökkäyspäähän vahvoja kavereita, joten siinäkin pitää olla tarkkana niitä vastaan.

Tehokkuutta ja kurinalaisuutta lisää

Rovaniemeläisten pelit ovat kulkeneet enemmän tai vähemmän vuoristorataa voittojen ja häviöiden vuorotellessa. Kymmeneen otteluun RoKi on saalistanut neljä voittoa, ja maaleja on tehty lähes tasatahtia kuin niitä on päästetty erotuksen ollessa -1.

Maalivahtipeli on ollut suhteellisen tasaista Rasmus Reijolan ja Paavo Hölsän vuorotellessa tolppien välissä. Tehokkaimpina pelaajina on hyörinyt Olli-Matti Järvelä, Tuomas Komulainen ja nyt sairastuvalta palaava Olli-Aleksi Pietilä.

− Vielä pitää peliä parantaa. Saada tasaisemmaksi ennen kaikkea ja olla alusta asti hereillä. Viimeistely pitää saada kuntoon, että tarvittavat paikat saadaan aikaan joka pelissä ja tehokkaamminen vielä kiekkoa sisälle, Kangas analysoi rovaniemeläisten pelin ongelmakohtia.

Viime peleissä RoKin pelaajilla on esiintynyt kurittomuutta, ja hyökkääjä myönsikin sen olleen yksi puheenaihe joukkueessa. Rovaniemeläisten onkin löydettävä keinot, joilla tuomarin pilli pysyy hiljaa ja rangaistusaition ovi kiinni.

− Aika paljon ollaan otettu jäähyjä. Se rikkoo peliä ja kuormittaa osaa pelaajista, kun osa taas joutuu huilaamaan eikä saa sitten oikein otetta pelistä. Niitä pitää karsia pitämällä jalkaa liikkeellä.

Kankaalle itselleen RoKiin siirtyminen on ollut sujuva niin tuttujen pelaajien kuin mieluisan pelityylin vuoksi. Kesän ja alkukauden Kärpissä pelannut Kangas kuvailee RoKin peliä samankaltaiseksi kuin Kärpissä, liikkeen kautta eteneväksi.

− Me pelataan vauhdikasta lätkää ja porukka on hyväjalkaista, sopii minulle.

Rovaniemeläisten vahvuus on ollut jo pitkään juuri liikkeessä, mutta monia asioita pitää vielä parantaa jo Hermestä vastaan. Tulevaan peliin Kankaalta löytyi keinot turhia pohtimatta.

− Meidän pitää puolustaa hyvin eikä saa antaa heille niitä onnistumisia ja hyvänolon tunnetta missään vaiheessa. Kurinalaisesti vain pelataan ja pysytään pois boksista, niin kyllä me ne paikat saadaan mistä sitten tehdään maalit.

Moni RoKin pelaajista on jo nuorena pelatessaan tottunut pitkiin pelimatkoihin, mutta rovaniemeläisten vastustajan ollessa yli 400 kilometrin päässä Kokkolassa, vaatii se silti oman veronsa. Pitkästä matkasta huolimatta Kangas uskoo revanssin pitävän latausta yllä.

− Valmistautuminen on tärkeää. Nyt yöllä otetaan hyvät yöunet, kun se jää vähän vajaaksi seuraava yö matkustaessa, mutta me ollaan siihen totuttu.

− Uskon, että tulee taisteluparejakin perjantain ottelussa, niin se pitää aisteja hyvin hereillä sitten lauantainakin. En tiedä kuinka räiskyvästi näkyviä taistelupareja, mutta aina niitä tulee.

Normaalisti otteluennakossa toimittaja poimii molemmista joukkueista seurattavan pelaajan. Ketkä ovat otteluparin tehokkaimmat pelaajat RoKista ja Hermeksestä?

− Meiltä sanoisin Tuomas Komulainen, kun hän sai maalihanatkin nyt auki, niin jos vaikka lähtisi oikein kunnolla auki. Ja kaverilta voisi Risto Mattila, arveli Kangas hetken mietittyään.

» Lähetä palautetta toimitukselle