Kokenut kärppäsentteri CHL:stä – "Olen aina tykännyt pelata harjoituspelejä turnausmuodossa"

LIIGA / Haastattelu
Kärppäpapea pelaa tällä kaudella monessa roolissa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kärppien ympärillä pyörivä teinihype on jättänyt tällä kaudella varjoonsa monta pitkän linjan kiekkosoturia. Yksi heistä on Esa Pirnes, jonka kausi oli päättyä uskomattoman tapahtumaketjun seurauksena viikko sitten.

Oulun Kärppien ympärillä on riittänyt jo pitkään puhetta nuorista supertähdistä. Teinipoikien takana, nykyään oululaisten neloskentässä, pelaa kuitenkin käytännössä kaikki maailman vähänkään merkittävät kiekkosarjat nähnyt Esa Pirnes.

Ikänsä puolesta parin kuukauden päästä 39 vuotta täyttävä Pirnes voisi olla puljuahojen isä. Tällä kaudella paljon myös Jesse Puljujärven kanssa samassa ketjussa pelannut Pirnes on valahtanut viime peleissä Kärppien sentterihierarkiassa alaspäin.

"Alamme löytämään sellaisen flow-tilan ja ymmärrämme pikkuhiljaa mitä tuo meidän pelisysteemi vaatii"

− Ei mitään, näillä mennään sanoi Matti Virmanen aikanaan. Kovasti tässä tehdään hommia ja pitkä kausi on vielä edessä. Joka rooliin tarvitaan äijiä.

− Tietysti hyvä, että olen päässyt ylivoimaa pelaamaan, Pirnes jatkaa.

Kärpät ei säkenöi joka ilta kaukalossa. Kauden aikana pelin kuva on ollut monesti se, että oululaiset tulevat alussa kovaa, mutta sen jälkeen tehdään vain mitä on aivan pakko. Tätä kuvaa hyvin se, että ennen tämän viikonvaihteen KalPa-pelejä Kärpät otti vain yhden kolmen pisteen voiton edellisestä seitsemästä ottelusta, mutta ei jäänyt kertaakaan pisteittä.

Viikonlopun tuplapeleissä Kärpät iski yhdeksän maalia, päästi kaksi ja otti täydet kuusi pistettä.

− Koko ajan paremmin ja paremmin pääsemme peliin kiinni. Alamme löytämään sellaisen flow-tilan ja ymmärrämme pikkuhiljaa, mitä tuo meidän pelisysteemi vaatii, Pirnes taustoittaa.

Kauden välikliimaksi

Reilun kahden viikon kuluttua Kärpät pelaa Champions Hockey Leaguen finaalin Raksilassa ruotsalaista Frölundaa vastaan. Joukkueet kohtasivat jo viime kaudella CHL:ssä välierissä. Frölunda oli niukasti Kärppiä parempi ja eteni tuolloin finaaliin. Oulussa pelattu toinen osaottelu oli kenties kauden paras peli Raksilassa.

Myös Pirnes sanoo pitävänsä Mestareiden liigasta.

− Olen tykännyt alusta saakka. Jo siitä lähtien kun Nordic Trophy alkoi 2006. Olin itse Ruotsissa silloin ja tuntui silloin todella hienolta lisältä. Olen aina tykännyt pelata tuollaisia harjoituspelejä turnausmuodossa, Pirnes heittää.

Kärpillä on hyvä mahdollisuus kuitata euromestaruus nimiinsä. Jo pari viikkoa ennen ottelua finaali on käytännössä loppuunmyyty. Frölunda lähtee kuitenkin hienoisena ennakkosuosikkina finaaliin.

Finaalipäivä on tiistai. Liigan otteluohjelman mukaan Kärppien seuraava liigapeli olisi ollut heti seuraavana päivänä Vaasan Sportia vastaan Oulussa. CHL-finaalista johtuen ottelua kuitenkin siirrettiin päivällä. Nyt loppuottelun ja Liigan runkosarjapelin väliin jää päivä.

− Totta kai CHL on tärkeä meille ja haluamme voittaa, mutta tiedämme hyvin, ettei siellä mitään torijuhlia ole suunnitteilla. Sport-peli olisi hoitunut, vaikka se olisi ollut seuraavana päivänä. 

Heinon luistin oli päättää kauden

Kauden yksi erikoisimmista episodeista nähtiin viime viikonloppuna. Kärpät pelasi Oulussa Pelicansia vastaan. Ottelun toisessa erässä taklaustilanteessa Pirneksen ja Pelicansin Henri Heinon kantapäät osuivat yhteen.

− En huomannut ensin mitään. Seuraavassa vaihdossa tuli maali (jonka Pirnes syötti toim.huom.) jonka jälkeen menin vaihtoaitioon. Jalka tuntui siltä, kuin kiekko tai luistin olisi kolahtanut luuhun. Katsoin sitten luistinta ja huomasin, että sieltä valuu verta.

− Onneksi ei mennyt rikki muuta kuin ihoa. Kahteen kerrokseen tuli kuitenkin tikkejä. Useamman sentin haava se on. Akillesjänne pilkotti haavasta, mutta siihen ei tullut onneksi mitään.

Tapaus tuntuu täysin käsittämättömältä. Sitä se oli myös ammattilaisten mielestä.

− Bauerin edustaja sanoi, että on ollut alalla yli 20 vuotta eikä ole ikinä nähnyt vastaavaa. CCM:n edustaja oli esittelemässä meille uusia malleja. Näytin hänelle luistinta ja kysyin, pystytkö takaamaan, ettei mene terä kantapäästä läpi. Hän katsoi luistinta ja sanoi, että aikaisemmin olisin pystynyt, mutta nyt ei enää voi.

Kuvat Pirneksen luistimesta menivät tehtaalle ihmeteltäväksi. Itse luistin oli kuitenkin Pirneksen jalassa myös KalPa-peleissä.

− Siihen tehtiin vähän lisää tilaa, jotta saan tuon tikatun jalan siihen. Laitettiin uudet suojat ulkopuolelle. Iso kiitos huollolle, kun pystyivät tuollaisen rakentamaan. Luistin tuntuu tällä hetkellä jalassa paremmalta kuin kenkä, Pirnes päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle