TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

Kokeneella Kaupilla paljon uusia ideoita

MESTIS / Haastattelu
Toista kauttaan Jokipoikien valmentajana aloittava Jami Kauppi uskoo, että menestymisen edellytykset ovat nyt aikaisempaa otollisemmat. Pelaajahankinta oli mutkikasta, mutta joensuulaisjoukkue on valmis haastamaan kärkiseurat.
Analyysi

Jokipojat jatkaa pienin askelin eteenpäin
[lue lisää]

Suuntaviivat kauteen lähtiessä ovat Jokipojilla selvät. Viime kauden kuutossija on vakaa aikomus parantaa, mutta silti realiteetit pidetään kirkkaana mielessä.

- Entistä suurempaan ammattimaisuuteen tähdätään. Päävalmentaja haluaa itselleen aina lisää kapuloita ja seura on kaikkiaan vastannut hyvin huutoon, kiittelee Kauppi.

Mihinkään yltiöpäiseen rahankäyttöön ei Jokipojissa lopulta tässä vaiheessa lähdetty, vaikka välillä puhuttiin jopa finaalitason joukkueen kasaamisesta.

- Muutama hankinta jäi saamatta, mutta toivotaan että muut täyttävät ne saappaat. Ei lähdetty mopolla moottoritielle ja käyttämään hirveitä rahoja pelaajiin, kun nyt ei ole edes mahdollisuutta nousuun tai liigakarsintoihin.

”Voittamisen kulttuuria haetaan”

Suuret hankinnat jäivät tulevaisuuteen, mutta tähtäin on sarjan kärkipäässä.

- Joukkue itse asetti tavoitteekseen olla neljän sakissa. Siihen on realistiset mahdollisuudet, mutta vieraissa meidän on oltava aikaisempaa tehokkaampia, linjaa valmentaja joukkueensa suuntaa.

- Poikien yksi isoimpia tavoitteita on myös hakea voittamisen kulttuuria. Suuri osa joukkueesta on tahkonnut vuosikausia Suomi-sarjaa ja Mestistä voittamatta koskaan juuri mitään, jatkaa Kauppi.

Ongelmaksi muodostuneiden vieraspelien parantamiseksi on pohdittu uusia keinoja. Taktiikkaan ja taustamateriaaliin paneudutaan entistä tarkemmin.

- Kotona mennään suunnilleen kolmella päälle, mutta vieraissa pelataan maltillisemmin ja varovaisemmin. Lisätään ammattimaista valmistautumista eli tutkitaan etukäteen, mitä vastustaja yleensä tekee missäkin tilanteessa. Joka vastustaja käsitellään lähtökohtaisesti erikseen, selvittää Kauppi ajatuksiaan.

Luovuudesta pidetään yhä kiinni

Kaupin pelifilosofian ytimestä pidetään kuitenkin yhä tiukasti kiinni. Kentällä saa soveltaa taitojaan eikä puolustuspeli ole edelleenkään kaiken lähtökohta.

- Hyökkäyspäässä saa käyttää luovuutta, kunhan vaan puolustuksen paketti pysyy samalla kasassa. Pelitapa ja energisyys saadaan nyt kuntoon, kun meillä on muitakin taklaamaan kykeneviä pakkeja kuin Juuso Akkanen.

Sen sijaan pelityyliltään ja asenteeltaan erilaisten yksilöiden mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen pyritään uudella ajattelutavalla.

- Toista vuotta mennään, joten olen oppinut tuntemaan pelaajat tarkasti. Ei tarvitse enää heikkouksien kautta mennä, vaan tehdään töitä nimenomaan vahvuuksien kanssa. Se on ehkä suurin muutos. Heikkouksiakin yritetään toki kehittää, mutta ensisijaisesti hyödynnetään nimenomaan jokaisen vahvuuksia.

Roolitus entistä selvempää

Hyökkäävän pelitavan vastineeksi kesällä on etsitty tarkkoja rooleja pelaajille. Tarkoituksena on, että kirkkaana mielessä olevan oman tehtävän avulla jokainen pelaaja pystyy auttamaan joukkuettaan mahdollisimman paljon.

Erityisesti kahdelle kokeneelle pelaajalle on mietitty oma ruutu tarkasti.

- Vanhojen herrojen Juhana Revon ja Lauri Heinosen kesäharjoitteluun olen erittäin tyytyväinen. He tietävät nyt roolinsa ja molemmilla on erittäin tärkeä tehtävä joukkueessa. Heinonen esimerkiksi kakkosketjussa taklaa, kamppailee ja rouhii kiekkoja sisään, mutta pelin tekeminen on jätetty kokonaan ketjukavereille.

- Alivoimapelaamisessa ollaan menty huima askel eteenpäin. Kakkosvalmentaja Arttu Käyhkö panostaa siihen, joten nyt roolit ovat tarkat ja pelaajat ovat sisäistäneet ne, jatkaa Kauppi uudenlaisen roolituksen merkityksestä.

Alivoima toimii hyvin, mutta muissa erikoistilanteissa on paljon kehitettävää.

- Ylivoimapelaaminen on ollut toistaiseksi onnetonta. Liian hienoa yritetään koko ajan. Se ei toimi, sillä viime aikoina joukkueiden alivoimapelaaminen on kehittynyt valtavasti. Parin syötön kautta pitää paikka saada, mutta nyt se on viisi kuusi syöttöä.

Uusia mahdollisuuksia

Hyökkäyksessä aikaisempaan nähden erinomainen sentteritilanne tuo roolituksen lisäksi uusia mahdollisuuksia.

- Keskushyökkääjien määrä laajentaa meidän pelaamista mielettömästi. Markku Flinck on fyysinen ja käsistään taitava kaveri, ja Iikka Voutilainen on ollut todellinen löytö. Topi Riutta sai kymmenen peliä jatkoaikaa, mutta ei ole vielä näyttänyt kaikkeaan.

Kauppi luottaa myös maalivahtipeliin, sillä nyt joukkueessa on kaksi tasokasta torjujaa.

- Paljon on kiinni maalivahtipelistä. Jocelyn Guimond ei ole esittänyt vielä kaikkea, mutta saanee kanadalaisella asenteella tosipeleissä vielä uuden vaihteen päälle. Viime vuoteen nähden tilanne on otollisempi, sillä myös Teemu Seppänen on osoittanut olevansa valmis hyppäämään kehiin.

Joensuulaisleirissä näyttää siltä, että kauteen päästään onnellisissa merkeissä.

- Tehdyt testit osoittavat, että joukkue on fyysisesti kunnossa. Nyt pitää vaan löytää vielä intohimo maalintekoon, päättää Kauppi.

» Lähetä palautetta toimitukselle