Koivisto noussut Leijonien luottopuolustajaksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kiekollisesti taitava Koivisto on vakuuttanut otteillaan myös puolustuspäässä.
Kuva © Sami Kemppainen
Kärppiin kesällä siirtyneelle Miika Koivistolle lauantain Ruotsi-ottelu oli uran 11. maajoukkue-esiintyminen. Helsingin EHT:lla hän on kuitenkin noussut Suomen valmentajien luottopelaajaksi.

Kärpistä valittiin Suomen tämän kertaiseen maajoukkueeseen kolme pelaajaa. Liigan pistepörssiä dominoivan Julius Junttilan ja Marjamäen luottopelaaja Lasse Kukkosen lisäksi valituksi tuli myös 27-vuotias Miika Koivisto.

Vaikkei kyse ole enää kovin nuoresta pelaajasta, on Koivisto maajoukkuetasolla vielä suhteellisen tuore kasvo. Viime kaudella ensimmäiset maajoukkuepelinsä pelannut Koivisto on Helsingin EHT:lla nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

- Kotiyleisö tekee tästä erityistä. Tänäänkin oli taas paljon sukulaisia ja kavereita hallissa paikalla. Siihen päälle vielä täysi tupa kuten tänään, niin harvinaista herkkuahan tämä on, mies toteaa.

Harvinaista herkkua ovat olleet Koivistolla kaikki maajoukkuepelit. Lauantain Ruotsi-ottelu kun oli miehelle vasta 11. esiintyminen Suomen maajoukkuepaidassa. Viime kaudella Koivisto oli mukana sekä Ruotsin että Venäjän EHT-turnauksissa.

Kotimaista Liigaa Koivisto tahkosi monta vuotta KalPassa, ennen kuin tie vei Rauman Lukon kautta Mikkeliin ja Jukureihin. Siellä Koivisto nousi lopullisesti Liigan tähtipelaajaksi ja viime kaudella syntyi 37 pistettä.

Sillä irtosi kakkostila puolustajien pistepörssissä ja samalla Koivistosta kiinnostuttiin Oulussa. Tällä kaudella Koiviston onkin esiitynyt Kärppä-paidassa.

Maajoukkueessa valmennusjohto kostuu päävalmentaja Lauri Marjamäen ohella Tapparan kahteen Suomen mestaruuteen johdattaneesta Jussi Tapolasta sekä Kärppien päävalmentajaksi Kai Suikkasen apuvalmentajan paikalta nousseesta Mikko Mannerista.

Voisi kuvitella, että maajoukkueen pelitapa olisi valmentajien vahvojen oululaiskytkösten johdosta helppo omaksua Kärppä-pelaajalle.

- Aika samanlainen pelihän se jääkiekko on aina eli pienistä yksityiskohdista on kyse eri joukkueiden pelissä. On tässä meidän pelissämme jotain samaa kuin Kärpissä, mutta kuten sanoin niin harvoin se peli muutenkaan kovin erilaista on, Koivisto kertoo.

- Omalta kohdaltani tärkeintä on yrittää pelata samanlaista peliä kuin tähänkin asti.

Valmennustriosta Tapolan vastuulla ovat puolustajat ja hän onkin eniten Koiviston kanssa tekemisissä.

- Pelin aikana Tapola peluuttaa puolustajat, niin kyllä se hän on, jolta tulee eniten neuvoja. Johtuu paljolti siitä, että hän nyt on jo siinä vieressä. Pelien jälkeen kommentteja tulee aika tasaisesti kaikilta valmentajilta, riippuen kuka minkäkin tilanteen on nähnyt. Ja silloin palautteen aiheena ovatkin tilanteet, joissa sama toimintatapa toistuu useasti, Koivisto analysoi.

"Nyt voidaan nauttia hetki"

Koivisto kuuluu turnauksessa Ville Lajusen, Lasse Kukkosen ja Miro Heiskasen kanssa niihin Leijona-puolustajiin, jotka ovat pelanneet sekä Venäjää, että Ruotsia vastaan.

Hyökkäyspäässä yleensä viihtyvä Koivisto on ollut otteluissa Suomen varminta antia myös puolustuspäässä. Palkintona tästä hän oli Ruotsi-pelissä jäällä aivan ottelun loppuhetkillä, kun Ruotsi haki vimmatusti kavennusosumaa.

- Joukkueelta hyvä peli tänään ja itsekin pystyin parantamaan edellisestä pelistä. Ja totta kai tuntuu siltä, että valmennusjohto luottaa minuun, kun kerta saan pelata ratkaisevilla hetkillä, mies kiitteli.

Kiekollisesti taitava Koivisto on näyttänyt pystyvänsä noudattamaan hyvin Suomen pelitapaa. Samalla valmennusjohto varmasti tietää, mitä Koivistolta tulee samaan. Yhtälö on ollut toimiva ja Ruotsi-pelissä Koivisto pelasi 3. eniten Suomen pakeista.

Suomen joukkueen pakiston kiekollisesta taidosta kertoo paljon se, ettei Koivisto ole saanut kahdessa pelissä lainkaan ylivoima-aikaa. Tasakentällisin mies oli kuitenkin suuressa roolissa siinä, että Suomen joukkueen kiekollinen peli otti Ruotsi-kamppailussa ison askeleen eteenpäin.

- Emme Venäjä-pelin jälkeen mitään kovin ihmeellistä lähteneet muuttamaan. Omaa tekemistä tässä on painotettu ja tähänkin peliin pyrittiin parantamaan ihan niitä samoja teemoja mitä jo ennen turnausta oltiin sovittu, mies pohtii ja jatkaa:

- Se kiekollisen pelin parantuminen on varmasti osaltaan seurausta siitä, että ollaan saatu yhteisiä kokemuksia. Vielä kuitenkin pitää tehdä töitä sen eteen, että onnistumme tekemään yhdessä tuolla kentällä asioita.

Koivisto myöntää, että kotiyleisön lisäksi Ruotsi vastustajana sytyttää aina. Vaikka onkin todennäköistä, että Koivisto tulee huilaamaan sunnuntain Kanada-ottelun, siirsi hän ottelun jälkeen heti katseen sitä peliä kohden.

- Kovatempoinen peli tänään. Vastassa rakas vihollinen Ruotsi, niin mikäs sen hienompaa kuin voitto. Nyt nautitaan hetki, sitten palauttelut ja valmistautumaan huomiseen, mies summasi lauantai-illan.

» Lähetä palautetta toimitukselle