Kohteliaat leijonavieraat Unkarin 90-vuotisjuhlissa - "Sapporon ihme" vei voiton

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Veteraaniryhmille riitti kannustusta Budapestissä.
Kuva © Matti Liljaniemi
Leijonien maajoukkueveteraaneista kasattu Golden Lions -joukkue otti mittaa Unkarin "Sapporon ihmeen" tehneestä ryhmästä paikallisen jääkiekkoliiton 90-vuotisjuhlissa. Leijonaryhmä otti mallia ryhmyri Jere Lehtisestä ja antoi kohteliaasti isäntien viedä juhlapelin nimiinsä.

Unkarin jääkiekkoliitto vietti Budapestissä lauantaina 90-vuotisjuhliaan. Ohjelmassa oli naisten maaottelu ja illan huipentanut miesten maaottelu, joiden välissä isäntä-Unkari otti mittaa Suomen veteraaniryhmästä.

Leijonien joukkueessa oli mukana harmaapartaisia ikämiehiä kuten Jukka Porvari ja Reijo Ruotsalainen, ja MM-95-kultamitalisteja edustivat Jere Lehtinen, Marko Palo, Mika Nieminen, Jukka Tammi ja Ari Sulander.

− Meillä on ollut loistava reissu, hienoa että saimme kutsun tänne 90-vuotisjuhlaotteluun. Keväällä olimme täällä A-maajoukkueen kanssa kevään leirityksessä. Siitä alkoi keskustelu, jos tulisimme tänne pelaamaan tässä tapahtumassa, Leijonien GM Jere Lehtinen kertoi.

− Hienoa, että saimme eri sukupolvien maajoukkuepelaajia mukaan. Oli vanhempia pelaajia, omaa ikäluokkaani ja sitten Niko Kapanen, joka on juuri vasta lopettanut uransa. Omassa ketjussa taas Nikon [Kapanen] ja Juhan [Lind] molempien kanssa pelasimme yhdessä Dallasissa, joten mukava yhteys siinäkin, Lehtinen jatkoi.

Vastassa suomalaisveteraaneilla oli Unkarin "Sapporon ihme" -joukkue. Tuolloin Unkari voitti 2008 keväällä puhtaalla pelillä ja viidellä voitolla oman lohkonsa Japanissa ja nousi seuraavan vuoden MM-kisoihin I-divisioonasta.

Pitkälti sama joukkue edusti Unkaria seuraavana keväänä 2009 MM-kisoissa, mutta juhlallinen paluu 70 vuoden tauon jälkeen ykköstasolle jäi synkäksi. Unkarin kapteeni Gábor Ocskay menehtyi vain kuukautta ennen kisoja sydänkohtaukseen, ja maa putosi kisoissa takaisin alemmalle tasolle. Kippari Ocskayta muistettiin ennen ottelun alkua tyylikkäällä videoesityksellä.

Itse ottelu meni Unkarin nimiin lukemin 6-5, vaikka Lehtinen osuikin tyylikkäästi kahteen otteeseen.

− Unkarin kannalta tietysti hienoa, että he saivat kasaan tuon -09-joukkueen - ja kovaahan siellä mentiin välillä, Lehtinen totesi.

Budapestin Sportarenalla kävi jo iltapäivällä kova kuhina ja fanit päädyssä pitivät kovaa ääntä läpi veteraaniottelun. Illan huipennukseen halli oli tulossa täyteen, ja takaisin MM-kisatasolle vuoden 2016 Venäjän MM-kisoissa palannut Unkari onkin jäänyt mieleen ainakin loistavista faneistaan.

− Venäjän kisojen kautta tietysti tiesin Unkarin entuudestaan, kun he pelasivat samassa lohkossa meidän kanssamme. Fanit ovat todellakin huikeita, ja täälläkin todella kova kannustus läpi ottelun. Keväällä pelasimme pienemmässä hallissa, mutta siellä oli täysi tupa ja koko ajan hirveä meno, Lehtinen muisteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle