Kisojen väriläiskä: "En voi enää pitää P.K. Subbanista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Zboril erottuu kentällä hyvässä ja pahassa.
Nuorten MM-kisoissa huomio keskittyy moniin tulevaisuuden pelaajaan. Taitopelaajat saavat luonnollisesti suurimman huomion, mutta ei voi unohtua myöskään muunlaisia pelaajia. Yksi tällaisista pelaajista on Tšekin joukkueen puolustaja Jakub Zboril.

Jakub Zboril on Tšekin joukkueen suurimpia nimiä. Kisajoukkueen jo NHL:ään varatuista pelaajista Zboril on varattu kaikkein korkeimmalla, sillä Boston Bruins nappasi hänet listoilleen vuonna 2015 ensimmäisellä kierroksella.

Zboril on tuttu nimi nuorten maajoukkueista. Hänelle MM-turnaus on jo neljäs. Kaikissa turnauksissa joukkuetta on valmentanut Jakub Petr. Näin ollen Tšekissä jatkuvuus on täysin eri tasolla kuin esimerkiksi Suomessa.

− Se on erittäin tärkeätä. Hän tuntee hyvin koko ikäluokan pitkältä ajalta. Kun on tuntenut meidät alle 17-vuotiaista asti, hän tietää mitä meidän pitää tehdä ja muuttaa pelaamisen suhteen, Zboril sanoo.

Zboril itse kokee, että hän pelaa erilaista peliä paikasta riippuen. Tänä vuonna hän on pelannut 20 ottelua Saint John Sea Dogsissa. Näissä on kertynyt 18 pistettä, eli pistetahti on puolustajalle varsin komea. Nuorten MM-kisoissa Zboril sai kolme syöttöpistettä alkulohkon peleissä.

− Pelini muuttuu sen mukaan, miten tarvitsemme puolustavia pelaajia. Maajoukkueessa en ota niin isoa roolia hyökkäyksessä, koska se kuluttaa paljon energiaa. Näissä peleissä tulee paljon ylivoimahyökkäyksiä, emmekä voi antaa helppoja maaleja, Zboril analysoi.

Zboril kerää kehuja myös toiselta puolustajalta, joka on pelannut paljon hänen pakkiparinaan nuorten MM-kisoissa.

− Hän on hyvä pakkipari minulle. Hyvä laukaus, ja hän on pitänyt minusta huolta, antanut neuvoja pelillisiin asioihin, paljon hänen pakkiparina pelannut Frantisek Hrdinka kommentoi.

Suosikkijoukkueen vihollisen leiriin

Kun Bruins oli myynyt varaustilaisuuden ensimmäisenä päivänä Milan Lucicin ja Dougie Hamiltonin saaden molemmista korvauksena ykköskierroksen varaukset, tämä yhdistettynä seuran omaan ykkösvaraukseen tarkoitti sitä, että Bruins pääsi huutamaan kolmen pelaajan nimet peräkkäin.

Zboril on joutunut vaihtamaan suosikkipelaajansa.

Bruins kohahdutti varauksillaan, sillä ketään kolmesta pelaajasta ei odotettu varattavaksi vielä siinä vaiheessa. Zborilin nimi oli toki hyvin vahvasti ykköskierroksen spekulaatioissa, mutta sen sijaan Jake DeBruskin ja Zach Senyshynin varaukset olivat vielä suurempia yllätyksiä.

− Ennen varaustilaisuutta piti tehdä hieman paperitöitä. Minulta kysyttiin suosikkijoukkuetta ja -pelaajaa. Vastasin Montreal Canadiens ja tuolloin joukkuetta edustanut P.K. Subban.

Canadiens ja Bruins tunnetaan yhtenä suurimmista vihasuhteista NHL:ssä. Joukkueet ovat muun muassa kohdanneet useammin kuin mikään muu kaksikko sarjan historiassa.

− Kun Boston varasi minut, sain paljon kyselyitä, miksi Bruins ylipäätään nappasi minut. Mutta kun nyt olen Bruinsin mies, kaikki on OK. Vaikka Subban pelaakin nyt Nashvillessa, hän on vihollinen, enkä voi pitää hänestä.

Zborilin viime vuoden MM-turnaus ei ollut menestys. Avausottelussaan Venäjää vastaan hän joutui suihkuun jo ensimmäisessä erässä. Myöhemmissä otteluissa hänen pelaamisensa oli ylimielistä, eikä menestystä tullut. USA murskasi Tsekin puolivälierässä 7-0.

Tänä vuonna Zboril on nostanut tasoaan huomattavasti. Suomea vastaan hän kuului Tšekin ehdottomaan parhaimmistoon yhtä virhettä lukuun ottamatta. Sveitsi-ottelu oli kaksijakoinen, kun hän hyvän puolustamisen ohella otti kaksi turhaa jäähyä, joista varsinkin ensimmäisessä hän tuntui jahtaavaan kaikkia vastustajia, kun häneen kohdistunut rike jäi viheltämättä. Tanska-ottelu oli kenties tylsin Zborilin otteluista alkusarjassa. Ruotsi-ottelu ei aivan mennyt suunnitelmien mukaan, sillä puolustaja seurasi läheltä kahta Juniorkronornan maalia. 

Juuri Sveitsi-ottelussa nähty kylmäpäisyyden puute tekee Zborilista sellaisen pelaajan, jota on mielenkiintoinen katsoa. Hyvie suoritusten ohella.

» Lähetä palautetta toimitukselle