Kirvesrinta kotikisoissa: Teemu Nurmi

LIIGA, MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Jatkoaika ennusti etukäteen Tapparan Teemu Nurmen pääsevän alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin ja haastatteli nuorukaista erään SM-liigaottelun tauottua. Oikein ennustettu, sillä Nurmi on turnauksen yksi kolmesta tamperelaispelaajasta.

Nurmi on 1985 syntyneenä kelpoinen edustamaan Suomea myös ensi vuoden kisoissa, mutta lunasti hyvillä otteillaan jo nyt paikkansa MM-kisoissa, tavallaan vuoden etukäteen. Kookas, 186cm pitkä Nurmi tuo maajoukkueeseen kokoa ja asennetta myös työntekoon.

– Teemu on röyhkeä maalintekijä, hyvä maalin lähellä ja hänellä on hyvä laukaus. Teemu on todella vahva pienen alueen pelaamisessa ja erittäin arvokas pelaaja. Nyt kun saa lisää kokemusta, niin voi nousta ihan ratkaisijapelaajaksi, häntä arvioi seurajoukkue Tapparan päävalmentaja Mika Saarinen.

Nuorukainen itse listaa avuikseen röyhkeyden ja kulmapelin.

– Hanakasti pyrin laukomaan ja auttaan muita blokeilla.

Suurimpana heikkoutena hänen pelaamisessaan toimittajan retkun mielestä näkyy hitaus, jaloissa ei ole räjähtävää voimaa, jolla rynnistää karkuun puolustajilta. Myös pelin lukeminen kiekottomana on välillä hukassa, mutta liikettä voi parantaa harjoittelulla ja pelikäsitys paranee kokemuksen myötä.

Pelaajat tykkäävät, valmentajat eivät

Nurmi on ollut mukana kolme kertaa maajoukkueen mukana otteluissa Mestis-joukkueita vastaan. Niissä kolmessa ottelussa saldoksi tuli kaksi maalia.

– Ihan hyvin ne pelit sujuivat. Ensimmäisessä oli vähän vaikeuksia, mutta sitten se lähti rullaamaan.

Kautta rantain on pitkin syksyä kuulunut varsinkin liigavalmentajilta negatiivisia kommentteja pelaajien rasittamisesta Mestis-otteluilla. Tapparan Mika Saarinen yhtyy muiden kritiikkiin.

– Mestis-pelit osaltaan häiritsee meidän toimintaa. Se on estänyt joidenkin pelaajien mahdollisuuksia harjoitella meidän kanssa. Suurin ongelma mielestäni on kuitenkin siinä, että ne pelaajat eivät tavallaan ole kenenkään käsissä. Kukaan ei vahdi miten paljon ne pelaa, miten paljon ne lepää ja koska ne käy koulua. Nää on kuitenkin lukiota käyviä poikia ja ymmärrän kyllä Jääkiekkoliiton tavoitteen, mutta ei sieltä ole tullut minkäänlaista tukea ja ehdotuksia milloin pojat esimerkiksi huilaa. Tulee usein kohtuuttomia kolme peliä neljään päivään.

Teemun mielestä pelit ovat olleet hyvä osa valmistautumisessa kohti kotikisoja.

– Kyllä ne mun mielestä on auttanut joukkuetta, pelitapa hahmottuu ja moni pelaaja pääsee näyttään siellä osaamistaan. Siinä on monta näytönpaikkaa enemmän.

Tapparan ja maajoukkueen lisäksi vasta 18-vuotias nuorukainen on pelannut myös Tapparan A-nuorten SM-sarjassa. Ei siis ihme jos joskus väsyttää.

– Kyllähän se tuntuu, kun muut lepää sunnuntait ja itte pelaa maajoukkueessa. Yksi lepopäivä vähemmän ja lisää happoja jalkoihin. Väsyttää välillä, mutta ei sille voi mitään.

Ja eikä tässä vielä kaikki. SM-liigan, A:n SM-liigan ja Mestis-otteluiden lisäksi Nurmi on ollut maajoukkueen mukana myös kahdella pelileirillä. USA:ssa kolmessa ottelussa pistetili jäi avaamatta, mutta Mikkelissä syntyi yksi syöttöpiste.

– Siellä on ollut tasaisia porukoita, Suomellakin on hyvä porukka. Se on pienestä kiinni mihin pelit ratkeaa. Vauhti on ollut ihan sopivaa, melkein samaa tasoa kuin SM-liigassa.

Tutun kaverin kanssa kotikisoihin

Haastatteluhetkellä kisajoukkuetta ei siis oltu vielä valittu, mutta hinku joukkueeseen oli luonnollisesti kova. Teemu äityi kehumaan maajoukkueen päävalmentajaa Hannu Aravirtaa.

– ”Aralla” on menestyksen maku suussa.

Omaa rooliaan kisoissa Nurmi ei vielä osannut sanoa, asiasta ei oltu keskusteltu valmennusjohdon kanssa.

– Parhaani teen ja toivottavasti se riittää.

Nurmen lisäksi Tapparasta kisajoukkueeseen valittiin keskushyökkääjä Petri Kontiola (Ennustajat tiesivät Kontiolankin valinnan. Petrin haastattelu täällä .) sekä puolustaja Anssi Salmela. Kontiola ja Nurmi ovat pelanneet yhdessä niin liigassa, maajoukkueessa kuin A-junioreissakin.

– Tietyllä tavalla se helpottaa, että tunnetaan toisemme ja ollaan pelattu monessakin joukkueessa samassa ketjussa. Pystytään puhumaan enemmän ja tiedetään missä toinen kulkee. Se auttaa paljon.

Tavoitteita muuallakin kuin maajoukkueessa

Kotikisojen jälkeen koittaa kuitenkin paluu arkeen ja Tapparaan. Alkukaudesta Nurmi on pelannut lähinnä nelosketjussa, mutta lisäpeliaika varmasti kiinnostaisi. Päätähtäin seurajoukkueessa on kuitenkin keväässä.

– Kyllä Tapparankin kanssa menestyminen on tavoite. Pudotuspeleissä en ole koskaan pelannut, joten niitä olisi ihan kiva päästä kokeilemaan.

Kaukaisena tavoitteena siintää ne kolme maagista kirjainta.

– NHL on vain haave, Teemu toteaa vaatimattoman oloisena.

Viime kesänä olivat varausvuorossa 1985 syntyneet, eli Teemun ikäluokka, mutta hänen nimeä ei löytynyt varattujen listalta. Jatkoajan Heikki Kallionsivu epäili, että Nurmi ei olisi ilmoittautunut varaustilaisuuteen.

– Olin kyllä ilmoittautunut.

Oho! Tuo tieto yllätti kyllä toimittajan, joka myös oli odottanut kotikaupungin pojan varausta. Perusluonteeltaan iloisen oloinen Nurmi vakavoituu ja toteaa:

– Se oli henkilökohtaisesti tosi kova pettymys, mutta näitä sattuu..

Niinpä, sattuhan sitä. Ensi kesänä on sitten uusi mahdollisuus ja hyvät näytöt kotikisoissa varmasti helpottavat varauksen saamista. Onnea Teemulle kotikisoihin!

» Lähetä palautetta toimitukselle