Kilpeläinen torjui Suomelle kolmannen voiton - harmitteli Kanadan maaleja

MAAJOUKKUE, SHL / Haastattelu
Suomen maalivahti Eero Kilpeläinen pysäytti muun muassa Quinton Howdenin yrityksen.
Kuva © Saana Hakala
KalPan kanssa ilmiömäisen viime kevään pelannut Eero Kilpeläinen oli mies paikallaan Suomen tolppien välissä, kun Leijonat kukisti Kanadan. Mies on asettanut olympiapaikan suoraan omaksi tavoitteekseen kuluvalle kaudelle.

Suomen maalivahti Eero Kilpeläinen ehti kiekon eteen 25 kertaa ja torjui Suomelle kolmannen voiton Suomen EHT:lla, kun Suomi kaatoi Kanadan 4-3.

Aivan täydellinen ilta ei Kilpeläiselle ollut, kun selän taakse Kanada onnistui iskemään kolme kiekkoa, joista varsinkin kolmas jäi miestä harmittamaan. Maalivahdin kannalta tärkein tavoite kuitenkin toteutui, kun tilastoihin kirjattiin voitto.

Mies myöntää, että varsinkin Kanadan avausmaali syntyi tavalla, johon Leijonat olivat valmistautuneet.

- Kovaa Kanada tuli maalille. Aivan niin kuin siinä ensimmäisessä maalissakin, kun saivat maalin kulmata pelattua siihen eteen. Olimme kyllä tutkineet, että tuollaista sieltä on tulossa, mutta heti se silti napsahti maaliin. Tuollaiset tilanteet ovat todella vaikeita puolustaa ja torjua, Kilpeläinen analysoi.

Kilpeläisen sanoihin on helppo yhtyä. Kanada sai pelattua koko ottelussa tasakentällisin vain viisi pitkää hyökkäystä Suomen päädyssä. Muutoin joukkue pyrki kiekon kanssa kanadalaiseen tapaan suoraan maalille.

Tätä kautta joukkue sai myös toisen maalinsa, kun Maxim Noreau onnistui ohittamaan Kilpeläisen Kanadan pelatessa ylivoimaa.

- Toisessa maalissa oli sitten maski ja pieni kontakti kiekkoon, niin ei siinä paljoa ollut tehtävissä. Toki olisi pitänyt pelata jo se koko lähtötilanne eri tavalla, mutta todella hyvin sieltä tuli vastustaja laidasta vauhdilla maskiin, Kilpeläinen pohtii omaa pelaamistaan.

Kolmannesta maalista Kilpeläisellä ei mielipidettä ole, sen verran ilmeisesti miestä harmittaa koko maali. Tilanteessa Suomen puolustajista ensin Jyrki Jokipakka antoi Suomen siniviivalla heikon avauksen ja hetkeä myöhemmin Miro Heiskasen poikittaissyöttöyritys jäi suoraan Christian Thomasille aivan Kilpeläisen eteen.

- Se kolmas maali nyt oli mitä oli, Kilpeläinen toteaa tilanteesta.

Kanada-ottelu oli samalla Suomelle turnauksen kolmas ja viimeinen. Kilpeläiselle oli kuitenkin ensimmäinen, jossa hän pääsi Suomen tolppien väliin. Esiintyminen Leijonien maalinsuulla oli Kilpeläiselle uran neljäs.

Mies myöntää, että ennen turnausta oli sovittu, että hän tulee pelaamaan todennäköisesti yhden pelin. Suomen kahdessa ensimmäisessä ottelussa maalivahtina pelasi Pietarin SKA:n Mikko Koskinen.

- Yhdestä pelistä oli puhetta ennen turnausta. Silloin ei kuitenkaan sovittu lainkaan, että mikä peli se tulisi olemaan. Ja minullehan käy kaikki, mies hymyilee, vaikka joutui odottamaan vuoroaan aina turnauksen päätösotteluun.

"Kun täälläkin ollaan mukana, niin mitä sitä haaveilemaan"

Kaksi edellistä kautta Kuopion KalPaa edustanut Kilpeläinen vaihtoi kotimaan kaukalot täksi kaudeksi Ruotsiin ja Örebro HK:n riveihin. Lähtiäsiksi miehelle jäi kotimaan Liigasta hopea viime keväältä.

Huippukevään pelannut Kilpeläinen on käytännössä jatkanut siitä, mihin hän KalPassa jäi. Torjuntaprosentti on jälleen yli 92% ja päästettyjen maalien keskiarvokin vain hyvin niukasti kahden yläpuolella.

- Hienosti on lähtenyt kausi liikkeelle. Omalta osin on mennyt hyvin ja joukkueelle on mennyt hyvin, mies myhäilee.

Vastuuta mies on saanut kahdentoista ottelun verran, kun Örebro on pelannut yhteensä 15 ottelua. Kilpeläinen on siis joukkueensa selvä ykkösmaalivahti. Sarjataulukossa Örebro on kuitenkin alemmalla puoliskolla, sijalla 10.

- Viimeiset neljä peliä ennen maajoukkuetaukoa olivat meille pikkaisen hankalia ja saimme niistä vain yhden pisteen. Samalla tipuimme sarjataulukossa alaspäin, kun olimme yhdessä vaiheessa jo melko korkeallakin. Vähän on pelejä kuitenkin vasta takana ja juoksussa ollaan yhä hyvin mukaan. Eiköhän niitä voittojakin sieltä taas tule, kun jatketaan työntekoa, hän tuumaa.

Moni pelaaja Suomen EHT:lla on todennut haaveilevansa paikasta tulevan kevättalven olympialaisiin Etelä-Koreaan. Varsinkin suomalaisten keskuudessa on kuitenkin pyritty olemaan hillityn vaatimattomia ja korostamaan päivittäisen työnteon merkitystä olympiaunelman sijasta.

Kilpeläinen on kuitenkin piristävä poikkeus edellä mainittuun sääntöön nähden.

- Pakko se olympiamatka tässä kohtaa on tavoitteeksi laittaa. Kun täälläkin mukana kerran ollaan, niin mitä sitä vain haaveilemaan. Totta kai se vaatii täydellistä sadan prosentin onnistumista, mutta miksei sitä voisi suoraan laittaa tavoitteeksikin, Kilpeläinen toteaa.

Helppoa ei tuon tavoitteen toteuttaminen kuitenkaan Kilpeläiselle ole. Maalivahdit kun ovat yleisesti olleet ja ovat tälläkin kertaa Suomen vahvin osa-alue riippumatta ketkä kolme suomalaista kisoissa pelaavat.

Pelkästään KHL:ssä Suomella on neljä maalivahtia, turnauksessa pelannut Koskinen sekä Juha Metsola, Karri Rämö ja Tomi Karhunen.

Lisäksi KHL.n ulkopuolisia maalivahteja Suomella on muun muassa turnauksessa ilman pelejä jäänyt Joni Ortio sekä Liigassa HIFK:ta tällä kaudella Kilpeläisen kanssa lähes identtisin tilastoin edustanut Atte Engren.

Kilpeläinen on kuitenkin vakuuttunut omista mahdollisuuksistaan, edellyttäen, että hän saa suoritustasonsa pidettyä yllä.

- Uskon, että minulla on hyvä mahdollisuudet kisakoneeseen, jos vain onnistun hyvin. Uskon, että maajoukkueeseen valitaan varmasti parhaat jätkät ja siihen valintaan en voi vaikuttaa mitenkään muuten kuin pelaamalla mahdollisimman hyvin, mies sanoo päättäväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle