Kiinassa pelaava Järvinen: "En usko, että kansalaistavat pelaajia"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Järvinen pelasi MM-kisoissa viisi vuotta sitten.
Kuva © Timo Savela
Leijonien kotimaan kiertueella mukana on kolme maalivahtia, kymmenen puolustajaa ja 13 hyökkääjää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki eivät mahdu kentälle jokaiseen otteluun.

Mikkelin ottelua seurasivat katsomosta puolustajat Joonas Järvinen ja Jesse Virtanen. Lisäksi Niko Ojamäki oli pukenut, mutta seurasi koko ottelun penkin päästä.

Järvinen näki ottelun hyvänä Leijonien kannalta katsomoperspektiivistä.

− Kun omissa on nolla, niin ollaan pelattu hyvä peli, hän kommentoi.

Järvistä voi odottaa kaukaloon, kun ottelut jatkuvat lauantaina Lappeenrannassa. Suomen puolustus koki pelissä menetyksen, sillä Lasse Kukkonen jätti pelin kesken toisen erän alussa. Järvisellä on resepti siihen, miten hän tavoittelee kisapaikkaa.

− Jokaiseen peliin annetaan kaikkemme, hän luonnehtii.

Pelipaikoista joukkueiden puolustukseen nousevat kilpailemaan myös tulevat NHL-avut, joista on varmistunut Dallas Starsin Julius Honka sekä pelaajia Euroopan kovimpien sarjojen kärkijoukkueista.

Järvinen on pelannut miesten MM-kisoissa kerran aikaisemmin. Tuolloin Pelicansia edustanut puolustaja pelasi hienon kauden 2011-12, joka huipentui MM-kisavalinnalla kotikisoihin.

− Hyvät muistot jäivät kisoista, mutta vähän jäi kaivelemaan, että lopppuun saakka emme matkaa pystyneet kulkemaan.

Viisi vuotta sitten Suomi eteni välieriin, jossa Venäjä oli selvästi parempi. Myös pronssiottelusta tuli tappio, joten Suomi jäi ilman mitalia.

Tällä kaudella Järvinen edusti KHL:n kiinalaisjoukkuetta Red Star Kunlunia. Sarja ei ollut hänelle outo, sillä kaksi vuotta sitten hän pelasi Sotšissa.

− Sotšin kauden myötä tiesin vähän enemmän, mitä odottaa KHL:ltä.

Sekä HK Sotši että Kunlun pelasivat ensimmäistä kauttaan KHL:ssä, kun Järvinen oli joukkueiden mukana.

− Molemmat joukkueet pääsivät pudotuspeleihin, mikä oli lyhyellä kokoamisella hieno suoritus.

Järvinen myöntääkin, että joukkueen kokoaminen antoi omat haasteensa kaudelle. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, kun joukkue eteni pudotuspeleihin, jossa se hävisi tulevalle finalistille Metallurg Magnitogorskille viidessä pelissä.

− Kun pelaajia tuli mistä tuli, kesti vähän aikaa saada juna liikkeelle.

Järvinen näki joukkueen hyvänä kokonaisuutena. Suurimman ryhmän muodostivat suomalaiset ja venäläiset, joten valmentajaksi sopi hienosti Vladimir Jurzinov Junior, joka valmensi SM-liigassa Ilvestä ja Ässiä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin.

− Ihan positiivinen sekoitus siinä oli, ja venäjänsuomalainen valmentaja.

− Suomi oli pääasiallisena valmennuskielenä, ja sitä tulkattiin sitten venäjäksi ja englanniksi, Järvinen kertoo.

Kiina isännöi talviolympialaisia vuonna 2022. Maan vahvimmat lajit ovat olleet kaukalopikaluistelu ja taitoluistelu jääkiekon laahatessa kaukana perässä.

− Onhan siellä tekemistä, mutta on aikaakin. Kovasti he haluavat panostaa pelaajiin, ja KHL-joukkue on siinä hyvä viemään sitä eteenpäin.

Ainoa vakiokokoonpanossa ollut Kiinan kansalainen oli Vancouverissa syntynyt ja Kanadassa kiekko-oppinsa saanut Zach Yuen, joka teki 60 ottelussa tehot 3+8. Matka on siis pitkä hyvän tason maajoukkueen nousemiseen.

Siitä huolimatta Järvinen ei usko, että Kiinassa mennään samoille linjoille kuin Kazakstanissa tai Valko-Venäjällä, joissa monet pohjoisamerikkalaiset ovat viihtyneet niin kauan että ovat saaneet kansalaisuuden ja edustusoikeuden arvokisoihin.

− En usko, että sellaista tapahtuu. Tarkoitus on saada kiinalaiset kehittymään, Järvinen kommentoi.

Siitä, jatkaako Järvinen Kiinassa vai ei, hän tekee päätöksen myöhemmin.

− Tämä kausi on kesken, joten en halua miettiä vielä jatkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle