Kielimuuri rajoittaa Tšekin jääkiekon kehitystä: "Täällä dubataan kaikki"

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Vladimir Ruzicka Helsingissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Tšekki on kiekkohullu maa ja ansainnut paikkansa MM-näyttämönä. Vaikka maan juniorituotantoa on moitittu, kansa seuraa kiekkoa innokkaasti. Kulttuurierot hidastavat paikallisen Extraligan kehittymistä.

Tomas Sinisalon kausi tšekkiläisessä Piráti Chomutovissa päättyi odotetusti sarjanousuun. Nousu Extraligaan ei ollut yllätys, sillä koko Pirátin joukkue rakennettiin sillä ajatuksella, että ensi kaudella pelataan jälleen pääsarjassa.

− Olimme runkosarjan ylivoimainen ykkönen, ja teimme runkosarjassa piste-ennätyksenkin, Sinisalo kehaisee.

Pirátin taustalla häärii yksi tšekkiläisen kiekon kärkinimistä, maajoukkueen päävalmentaja Vladimir Ruzicka.

− Viralliselta titteliltään hän on neuvonanataja, ja vetänyt meille paljon treenejä.

Suurin ero Tšekin kakkostason ja Extraligan välillä on pelin heikompi organisointi. Se näkyy suurina puolustuspään virheitä, joita Pirátissa ei sallita.

− Ruzicka on todella vaativa, mutta niin hyvän valmentajan kuuluu ollakin. Kun pelaamme hänen systeeminsä mukaan, niin myös voitamme.

− Hän pitää nopeasta ja suoraviivaisesta kiekosta. Omista ei roiskita, vaan mennään pienillä syötöillä yhdessä.

Pian selviää, millaisen joukkueen Ruzicka on MM-kisoihin valjastanut. Tsekin MM-joukkueet ovat viime vuosina olleet varsin kokeneita, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Joukkueen nestorina hääri 43-vuotias Jaromir Jagr.

Tšekkiläisen kiekon juniorituotanto on ollut pienessä suvantovaiheessa, mutta ei ole syytä huoleen: kansa rakastaa edelleen lajia. Kun katsomossa on yleisöä, myös tulevaisuus on turvattu.

− Kotipeleissämme on ollut sellaiset 5000 katsojaa. Pudotuspeleissä Jihlavaa vastaan halli oli jopa ylitäynnä. Tämä on kiekkohullu kansa, joten täällä on myös paljon kiinnostusta näihin peleihin, Sinisalo kertoo.

Jääkiekko saakin paljon näkyvyyttä sekä kaupungilla että televisioissa. Kisojen alla paikallisella urheilukanavalla pyöri esimerkiksi edellisten, vuoden 2004, kotikisojen ratkaisun hetkiä studioanalyysien kera.

− Televisiossa näytetään enemmän urheilua kuin Suomessa, myös meidän pelejämme. Lisäksi tulee koko ajan mainoksia myös MM-kisoista. Ihmiset tykkäävät käydä lätkämatsissa.

Lisäksi toiminta on ammattimaista. Piráti pelaa uudehkossa hallissa ja joukkueen käytössä on päivittäin hieroja ja fysioterapeutti. Hallin yhteydessä erinomaiset tilat harjoitteluun.

- Meillä on oma kuntosali, jumppasali ja spa-osastokin. Jos haluaa harjoitella, puitteet ovat viimeisen päälle. Tšekin kakkosliigassakin kaikki pelaajat ovat ammattilaisia, joka on selkein ero esimerkiksi kotimaiseen Mestikseen verrattuna.

Jos puitteet ovat hyvät, miksi Tšekissä ei sitten pelaa enempää ulkomaalaisia? Yksi syy on kulttuurissa. Englantia ymmärtää vain harva, oli kyseessä sitten nuori tai varttuneempi tšekki.

- Kielitaito ei ole sama kuin Skandinaviassa. Kaikki valmentajatkaan eivät puhu englantia, Sinisalo kertoo.

Tšekissä on tapana dubata tv-ohjelmat, joten mahdollisuuksia englannin omaksumiseen on vähemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa.

- Itsekin opin ruotsin kielen juniorina Leksandissa TV:n avulla. Luin ruotsinkielisiä tekstejä ja kuuntelin englanniksi.

Tšekissä nähdään varmasti erittäin hienot MM-kisat, joiden pelillisestä tasosta pitävät huolen esimerkiksi Jagrin kaltaiset kansansuosikit ja NHL:n kirkkaimmat tähdet mallia Sidney Crosby

» Lähetä palautetta toimitukselle