TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Kiekkoperheen nuorimmaisen matka kovatasoiseen junnusarjaan

NHL / Haastattelu
Ilveksen nuori hyökkääjä Niko Snellman lähtee pian rapakon taakse maailman kovimpaan juniorisarjaan ja nuorukainen uhkuu itseluottamusta. Kotoa saadun kasvatuksen ja isoveljien esimerkkien siivittämänä perheen juniori on valmis kohtaamaan uuden kiekkokulttuurin ja taistelemaan paikasta auringossa.

Hakametsän jäähallin pihassa kävelee rennon oloinen nuori mies, joka ei ainakaan vielä jännitä tulevaa. Edessä on kohta muutto toiselle puolelle maapalloa ja erilaiseen elämäntyyliin oppiminen, mutta nuorta hyökkääjää huolestuttaa eniten huomenaamuinen juoksu.

– Tänään mennään ekaa kertaa jäälle ja heti huomenaamulla on kolmen tonnin testijuoksu, kuuluu huolestunut puhe.

Niinpä niin, Ilveksen 18-vuotiasta hyökkääjää Niko Snellmania eivät ihan pienet asiat hätkähdytä. 14 vuotta Ilvestä edustanut kiekkoperheen nuorimmainen aloitti aikoinaan pelaamisen isoveljien jalanjäljissä, mutta heidän takiaan hän ei pelaa.

– Olen päättäny, että haluan pelata sitä aina. Tekisin mitä vaan sen eteen, Niko painottaa.
Juhannuksena tullutta NHL-varausta Snellman ei osannut odottaa.

– Jotkut puhu, että pelityyli on sellanen, että varaus voisi tulla. Ei sitä oikein uskonu. Ei edes seuraa osannu miettiä, hän tunnustaa.

Nauraen nuorukainen myöntää jännittäneensä juhannusyönä aika paljon. Pahaksi onneksi teksti-TV:ssä ei näkynyt heti varauksia ja Niko meni lopulta nukkumaan.

– Agentti sitten soitti ja herätti yöllä. Kyllä menin varauksen kuultuani takaisin nukkumaan, hyökkääjä hymyilee.

Tähtäimessä junioriliiga

Ensi kaudeksi Niko suuntaakin rapakon taakse, mutta ei ihan vielä taalajäille. Vuorossa on ensin pelaaminen junioriliigassa WHL:ssä. Huolimatta kesän varauksesta, nuori mies oli päättänyt jo lähteä kokeilemaan siipiään koviin kaukaloihin.

– Agenttini sanoi, että pelityylilleni voisi sopia se ja hän kertoi aika paljon sarjasta. Innostuin sitten koko ajan enemmän, Niko Snellman muistelee.

– Päätöksen tein ihan heti ja moni kysyi varauksen jälkeen haluanko vielä lähteä ja kyllä halusin, hän jatkaa.
Regina Pats varasi hyökkääjän ja Niko on ensimmäinen suomalainen joukkueessa.

– Ja varmaan myös viimeinen, hän virnistää.

– Tavoitteenani on pelata koko kausi ja tehdä pisteitä. Samalla siinä tulee vähän jäähyminuuttejakin. Vuosi kerrallaan mennään, hän kertoo.

Sikäläinen kiekkokulttuuri ja erilainen elämäntyyli ei nuorta miestä haittaa.

– Aika hyvin uskon sopeutuvani. Jos tarvii pelata kovaa, niin osaan sen. Asun siellä perheessä ja pienestä pitäen olen syönyt mitä vaan, joten ruoka ei ole ongelma, Niko nauraa.

Aina vaan se kolmas Snellman

Nikon isoveljet pelaavat molemmat jääkiekkoa. Vanhin pelaa SM-liigassa Lappeenrannan SaiPassa ja keskimmäinen Ranskan kakkostasolla. Niko on aina ollut se kolmas Snellman, mutta se ei ole häntä haitannut.

– Moni ajattelee, että pikku-Snellman ja niinhän se on. Olen aina Villen pikkuveli ja ikinä se ei ole aiheuttanut kateutta kenessäkään, kuopus painottaa.

– Ville on opettanut ihan pienestä asti pelaamaan. Kun minä pelasin C-junioreissa, se oli jo liigassa ja aina se neuvo pelien jälkeen. Koko perhe on tukenut tosi paljon ja suuri kiitos siitä, Niko ylistää.

Veljesten työnjako on selvä.

– Ville neuvoo mua ja minä auon sille päätäni, pikkuveli nauraa.

Sydän ilveksen muotoinen

Pelityyliltään Snellman on enemmän rymistelijä kuin maalihai, mutta huomauttaa heti, että jo viime kaudella hän oli pelaamassa Continental Cupissa ja ei edes loukkaantunu.

– Kudrocia vastaan kyllä otin askeleen taaksepäin. Nyt kun sitä on reeneissä kattonu, on se hiton iso, Niko tunnustaa.

Ensimmäistä vuottaan Ilveksen liigajoukkueen kesäringissä mukana oleva juniori kehuu harjoituksia ja porukkaa.

– Vähän jännitti, kun ekan kerran astuin koppiin. Jossain vaiheessa sinne pitää kuitenkin mennä, jos uralla meinaa edetä, nuori poika toteaa.

Veljestrion nuorimmainen löytää itsestään nopeasti hyvät ja huonot ominaisuudet kiekkoilijana.

– Hyviä on taklaus, pelinäkemys ja kädet. Kun luistelua saa enemmän, tulee parempaa jälkeä, kuuluu viiltävä analyysi.

Mitä Ilves sinulle merkitsee?

– Hyvin paljon. Koko elämäni olen siellä pelannu, Niko Snellman sanoo ja katsoo silmiin.

Aika näyttää minkälaisen kiekkotähden WHL Ilveksen hyökkääjästä saa. Se on varmaa, että kun Niko joskus palaa, ei hän ole enää se Villen pikkuveli ja pikku-Snellman. Silloin voi osat olla toisin päin.

» Lähetä palautetta toimitukselle