Kerhon luottopakki: ”Pyrin pääsemään omalle tasolleni”

LIIGA / Haastattelu
Joni Tuominen kellottaa HPK-puolustuksessa isoja minuutteja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HPK on Ässien kanssa vähiten maaleja liigassa päästänyt joukkue. Yhtenä hämeenlinnalaisten kärkipuolustajana luutii Joni Tuominen, jolle Kerho on tarjonnut mainion mahdollisuuden.

Joni Tuomisen osakkeet eivät varmaankaan olleet korkealla pelaajamarkkinoilla kesällä. Edelliskausi kun loppui puolustajan osalta jo tammikuussa. Lonkkaleikkauksen vuoksi kesken päättyneellä kaudella Tuomisen tilille ei kertynyt kuin kolmetoista peliä.

HPK tarjosi puolustajalle kuitenkin tilaisuuden. Seura allekirjoitti Tuomisen kanssa kaksivuotisen sopimuksen toukokuussa.

Hämeenlinnassa mies on saamassa uutta puhtia uralleen. Tuominen on yksi Kerhon luottopakeista ja kerännyt liigapelaajista yhdeksänneksi eniten peliaikaa.

Voidaan tulkita, että muuttaminen Hämeenlinnaan oli ainakin Tuomisen itsensä kannalta fiksu ratkaisu.       

– On hienoa, että sain loukkaantumiseni jälkeen tällaisen mahdollisuuden. Minulle on isoa roolia tarjolla Kerhossa ja sitä pyrin täyttämään. Pyrin pääsemään omalle tasolleni, siinä on tavoitteeni, Joni Tuominen sivaltaa tilanteestaan.

"En usko, että loukkaantumisestani tulee uhkakuva"

Parhaimmillaan Tuominen on kiekollisesti taitava puolustaja. Ja kiekolliseen rooliin mies on Hämeenlinnaan hankittukin.

Suuremmat tehoilut ovat yhä kuitenkin odottaneet itseään, tähän mennessä Tuomisen tilille on kertynyt vain kaksi syöttöpistettä.

Tiistaina tahkotussa Pelicans-mittelössä Tuominen oli välillä hankaluuksissa myös puolustuspäässä.

Miten otteet petraantuvat?

– Pelien kautta sitä parannusta tulee. Kroppa on siten yhä paremmin mukana pelirytmissä. Kyllä se siitä pikkuhiljaa tulee, kun ei mieti liikoja, Tuominen fundeeraa.  

Ainakin peliaikaa Tuomiselle kerääntyy riittävästi. Pelicans-ottelussa mies kurvaili jäällä 21.36 minuuttia, joka oli Kerhon pelaajien kolmanneksi korkein lukema.

Viidessä ensimmäisessä ottelussa Tuomisen peliajaksi on puolestaan keskimäärin kertynyt 24.19 minuuttia. Tuominen on lukemallaan tällä hetkellä yhdeksänneksi eniten jäällä luistellut liigapelaaja.

Kestääkö tammikuussa leikattu lonkka koko kauden tätä tahtia?

– En usko, että loukkaantumisestani tulee uhkakuva. Minulle sopii tuollainen peliaika. Siitä tulee vaan parempi tuntuma, kun saan pelata enemmän. Se sopii minulle hyvin, puolustaja vastaa.

Selinin viestikapula

Yksi avainsyistä, jonka vuoksi Tuominen matkasi Hämeenlinnaan oli Kerhon päävalmentajana maaliskuussa aloittanut Ari-Pekka Selin.

Selin on Jatkoaika.comille kertonut värvänneensä oranssirivistöön entisiä valmennettaviaan nopeuttamaan suurremontin kokeneen joukkueen yhteen hitsautumista.

Nämä valmentajan entisetkin suojatit ovat vauhdittaneet Selinin jakamien ohjeiden perille menemistä muille HPK-pelaajille, koska ovat jo entuudestaan tietäneet käskyttäjänsä tavat.

Yksi näistä Selinin viestikapuloikseen ristimistä pelaajista on nimenomaan Tuominen. Alkanut kausi on Tuomiselle jo kuudes kausi Selinin valmennuksessa. Aiemmat viisi yhteistä kautta miehet matkasivat samaa polkua SaiPassa.      

– Olen tehnyt Selinin kanssa nyt kuudetta vuotta yhdessä töitä. Se on hyvä, että joukkueessa on tuttuja pelaajia. Joukkue hitsautuu sitä kautta yhteen. Silloin pelikuvio on tuttu monelle, se on aina hyvä juttu, Tuominen kommentoi.

Kuusi yhteistä vuotta antavat myös erinomaisen perspektiivin Tuomiselle kertoa, mikä Selinistä tekee etevän valmentajan.

– Kyllä se pelikirja on aika toimiva. Saadaan vain palaset kohdilleen ja noudatetaan sitä pelikirjaa, niin se on erittäin toimiva nykypäivän SM-liigassa, peräpään luutija sanoo.

Tuossa Selinin pelikirjassa vaikuttaa korostuvan puolustuspelaaminen. Ainakin se on tällä hetkellä HPK:n vahvin osa-alue. Pallokerho on Ässien kanssa vähiten kiekkoja verkkonsa perukoille päästänyt joukkue.

Vastustajat ovat viidessä ensimmäisessä pelissä onnistuneet livauttamaan vain yhdeksän kertaa lätyn hämeenlinnalaishäkkiin.

Tuominenkin on sitä mieltä, että puolustuspelaaminen on toiminut erinomaisesti.

– Oman pään pelaamisemme on ollut hyvää ja ollaan päästy nopeasti pois omista, mistä ollaan paljon puhuttu. Se on hyvä merkki.

Pallokerhon puolustuspelaamisessa painottuu ennen kaikkea kiekollisuus. HPK yrittää nopeasti kääntää tilanteita vastahyökkäyksikseen.

Kiekollisuutta Selin on tainnut puolustajille myös teroittaa?

– Juu, kyllä sellain ollaan puhuttu. Ja ihan hyvin ollaan sitä toteutettukin. Nopeasti käännetään hyökkäyksiä, Tuominen myöntäilee.

– Pyrimme nopeisiin avauksiin ja siihen, että ensimmäinen syöttö lähtee vikkelästi. Ja sitä kautta pääsemme nopeasti hyökkäämään. Saamme vastahyökkäyksiä hyvällä puolustuksella. 

» Lähetä palautetta toimitukselle