Kauppila hakee roolia ja peliaikaa Kouvolasta

MESTIS / Haastattelu
Kauppila vaihtaa turkoosin paidan mustaoranssiin.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
KooKoo julkaisi kesäkuun alun tiedotustilaisuudessa seuraansa uusia vahvistuksia. Kokenut Kauppila jakoi ajatuksiaan Jatkoajan kanssa.

Jari Kauppila on kiertänyt maailmaa jääkiekon perässä. Kiekko-Reippaasta alun perin ponnistanut keskushyökkääjä on urallaan pelannut noin 850 SM-liigapeliä tehden niissä yli 400 tehopistettä. Ruotsissakin mies on pelannut lähes 350 ottelua.  Kouvolan KooKoon riveihin miehen toi elämäntilanne ja päävalmentaja Juha Juujärven kiinnostus.

- Juha alkoi tuossa noin kuukausi sitten innokkaasti pommittaa ja haluta minua joukkueeseen. Elämäntilanteenkin kannalta Kouvola oli hyvällä etäisyydellä Lahteen. Kotona on kuitenkin lapset ja perhe. Niille pitää yrittää antaa se vähäinen aika mikä tästä liikenee, Kauppila pyörittelee syitä tuloonsa Kouvolaan.

- Suomessa vaihtoehtoja ei hirveästi ollut, joten kyllä se olisi sitten ulkomaille joutunut. Ja niistä nyt ei aina tiedä mitä ne on, Kauppila jatkaa.

KooKoon riveihin miehen toi myös mahdollisuus isoon rooliin. Kauppilan mukana joukkueeseen tulee ainakin paljon kokemusta ja hän toivookin voivansa näyttää esimerkkiä nuorille.

– Rooli tulee varmaan olemaan aika iso. Sitten toivoo, että pääsisi pelaamaan ylivoimaa ja nuoriahan pitää yrittää potkia. Nuorissahan on se tulevaisuus, toteaa Kauppila.

Jari Kauppila on jo vuosien ajan pelannut korkealla tasolla, vaikkei olekaan enää mikään nuorikko. Omaa kilpeä ei kuitenkaan liiaksi kiillotella vaan keskittyminen on joukkueen menestymisessä.

– Tärkeintä on pitää oma taso läpi kauden. Suurimmat tavoitteet ovat joukkueessa, tiivistää Kauppila.

Ruotsista Lahden kautta Kouvolaan

Kauppila pelasi länsinaapurissa lähes seitsemän kautta, ja sieltä kirkkaimpana muistoja jäi Ruotsin mestaruus.

- Se oli tietysti uran hienoimpia hetkiä. Tietysti sieltä jäi käteen myös elämänkokemusta ja näki muutenkin maailmaa. Se oli hienoa aikaa, ei ollut mitään valittamista, Kauppila muistelee.

Länsinaapurin Elitserien ja Allsvenskan ovat kovia sarjoja pelata ja jääkiekko on Ruotsissa kuitenkin hieman erilaista. Erot eivät kuitenkaan ole niin huikaisevia kuin usein luullaan. Molempia sarjoja tahkonnut Kauppila kertookin, että ainakin Elitserien on kuitenkin himpun verran tasokkaampi sarja Suomen SM-liigaan verrattuna.

– Suomessa pelataan suoraviivaisempaa peliä, vaikka onhan se Elitserienkin menossa suoraviivaisempaan suuntaan. Allsvenskan puolestaan on vielä hieman suoraviivaisempi ja muistuttaa tyyliltään ehkä enemmän SM-liigaa, pohdiskelee Kauppila.

Parin vuoden Ruotsin reissun jälkeen mies palasi takaisin kasvattiseuraansa Lahden Pelicansiin. Otteet Lahdessa eivät kuitenkaan ottanut tuulta purjeisiin ja mies pelasikin vain 26 peliä kaudella nakuttaen niissä vaivaiset kuusi syöttöpistettä. Vaikka varmasti lahtelainen yleisö pettyi suoritukseen, niin eniten siihen pettyi kuitenkin mies itse. Kauppila kuitenkin valitsi itse roolinsa, joten ei auttanut valittaa.

– Eihän se menestys ollut. En ala valittaa, tiesin kuitenkin, etten pelaa ykkös-, kakkos-, enkä välttämättä kolmoskentässäkään. Lajia pelanneet tietävät ettei sellaisilla muutamien minuuttien peliajoilla taikatemppuja tehdä, varsinkaan tässä iässä, tiivistää kokenut keskushyökkääjä.

– Mennyt kausi oli ehkä myös yksi osasyy Kouvolaan tuloon. Rooli on nyt ehkä vähän isompi ja ainakin annetaan kunnon mahdollisuus. Toki se paikka pitää myös lunastaa. Faktahan on, että jos huonosti pelaat, niin katsomosta itsesi löydät, Kauppila toteaa.

Kohti syksyä

Mestis on Kauppilalle henkilökohtainen iso ja kova haaste, koska se ei ole ennestään miehelle tuttu sarja. Roolista joukkueessa on ollut pientä puhetta.

– Mitä nyt on valmentajan kanssa juteltu, niin kyllähän hän odottaa sitä kokemusta, ja että näyttää esimerkkiä nuoremmille pelaajille. Ja on vähän kaavailtu isoa roolia ylivoimalla ja muutenkin rooli tulee olemaan aika iso. Mutta ei mitenkään tarkemmin ole keskusteltu, ylivoimalla pelaamisen vahvuudekseen lukeva Kauppila toteaa.

Tuleviin joukkuekavereihin Kauppila ei ole vielä ehtinyt tutustua. Joukkueesta hän tuntee vain Mikko Rämön, jonka kanssa hän pelasi pari vuotta samassa joukkueessa. Myös Teemu Tallbergin Kauppila sanoo tietävänsä pelimiehen oltua viime kesän try-outilla Pelicansissa.

– Ei tässä ole joukkueeseen oikein vielä ehtinyt tutustua. Elo- ja syyskuun aikana sitä varmaan enemmän pystyy sanomaan joukkueesta enemmän, tokaisee vanhanajan sentteriksi itseään kuvaava Kauppila.

Odotukset eivät Kauppilalla ole kuitenkaan kummoisia. Mestis on yksi uusi sarja ja toiveissa on hyvä, kova sarja ja kovaa kamppailua.

– Tämä sarjahan on vieras. Alku voi olla jopa vaikea kun en tunne pelaajia. Yleensä olenkin aina tykännyt tietää millaisia pelaajia joukkueessa ja vastapuolella pelaa. Mutta kyllähän uudet paikkakunnat ja uudet haasteet tuovat väriä kauteen, mietiskelee suurille saappaille soviteltava Kauppila.

» Lähetä palautetta toimitukselle