Karri Rämö tehnyt voitokkaan paluun - "Paljon on vielä parannettavaa"

KHL / Haastattelu
Kiekot ovat pysähtyneet Karri Rämöön hyvään tahtiin miehen palattua loukkaantumisen jälkeen kaukaloon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Karri Rämö on tehnyt loukkaantumisensa jälkeen loistavan paluun Jokerien maalille. Omien sanojensa mukaan hän ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään omaa parasta tasoaan.

Käytännössä koko syys- ja lokakuun loukkaantumisen takia sivussa ollut Karri Rämö on palannut voitokkaasti takaisin tositoimiin Jokereissa. Ennen maajoukkuetaukoa mies torjui kahdessa pelissä päästäen niissä vain kolme maalia.

Rämö siirtyi kesällä Jokereihin Lahden Pelicansista, johon mies palasi kesken viime kauden Pohjois-Amerikasta.

Tänään mies teki kotidebyyttinsä jokeripaidassa ja vaikka Hartwall Areenan illassa Neftehimik Nizhnekamsk onnistui hänet kolmesti ohittamaan, jäi tilastoihin kuitenki tärkein eli iso W-kirjain Jokerien voiton merkiksi.

− En tullut edes ajatelleeksi koko asiaa. Missään kohtaa en oikein edes hoksannut, että kotipeliä en ole tosiaan vielä pelannut. Ihan normaalisti tähän siis tuli valmistauduttua, kertoi Rämö ajatuksistaan ennen ottelua.

Helsingin illassa nähtiin jäähyjen sävyttämä ottelu, jossa vaaralliset tekopaikat olivat kortilla. Tasakentällisin maalipaikat menivät Jokereille 15-8. Lukuisat ylivoimat kuitenkin pitivät kotijoukkueen niskan päällä.

Erityisesti ottelun toinen erä oli vahvaa Jokerit-näytöstä ja Neftehimik sai koko erässä ainoastaan yhden tasakentällisin luodun maalipaikan aikaan. Tämä aiheutti omat ongelmansa Rämölle.

− Oli kyllä vuoristoratamainen peli, missä tuli pitkiä pätkiä ettei mitään oikein tapahtunut. Omalla tavallaan on todella hankala päästä rytmiin tuollaisessa pelissä, mies tuumasi.

Samalla Rämö myönsi, ettei peli ollut Jokereilta eikä häneltä itseltään sellainen, mitä valmennusjohto varmasti joukkueelta odotti. Toisen erän jokerihallinnan vastapainoksi Neftehimik oli parempi ottelun avauserässä ja pääsi myös kahdesti maalintekoon.

Rämö näkikin otteissa paljon parannettavaa.

− Olihan siinä vähän kaiken näköistä. Hyvä, että löydettiin avaimet voittoon ja myös otettiin se voitto. Omalta osalta on kuitenkin vielä aika paljon parannettavaa, mutta pääasia, että voitetaan pelejä, hän sanoi.

Mitään yksittäistä asiaa mies ei osannut äkkiseltään sanoa, mikä illan aikana hänen omassa pelaamisessaan meni vikaan. Maalivahdin luonteelle ehkä tyypillisesti päästetyt maalit miestä voitosta huolimatta jäivät vaivaamaan.

− Hyvä fiilis oli pelata, vaikka olisi voinut pelata hieman toisinkin niissä maalitilanteissa, hän harmitteli.

Pelaamisen rytmi haussa

Voisi kuvitella, että kahden kuukauden tauon jälkeen KHL-joukkueen maalille hyppääminen olisi kova paikka kokeneellekin kaverille. Myös Rämö myönsi, että luonnollisesti paluussa oli omat hankaluuteensa.

Samalla hän myös antoi kehuja jokerivalmennuksen suuntaan.

− Maken (Markus Ketterer) kanssa olemme päässeet todella hyvään yhteisymmärrykseen tuolla jäällä siitä, miten näemme maalivahtipelin ja mitä me maalivahdilta haluamme. Siinä mielessä oli helppo palata, kun Make on tehnyt loistavaa duunia. Hän on auttanut tosi paljon valmistumaan tähän kauteen, joka siis alkoi vasta nyt käytännössä puolessa välissä, Rämö kiitteli.

Loukkaantumisensa aikana Rämö ei luonnollisestikaan pystynyt osallistumaan edes joukkueen harjoituksiin, paria viimeistä viikkoa ennen paluutaan lukuunottamatta. Joukkueen päivittäisessä toiminnassa Rämö on silti ollut mukana aktiivisesti.

− Zapon (Ryan Zapolski) ja puolustajien kanssa olemme keskustelleet myös sinä aikana kun olen ollut loukkaantuneena, että miten haluamme tiettyjä tilanteita pelattavan. Käytännössä se kuitenkin oli vain sitä, että yritin tsempata muuta joukkuetta eteenpäin, mies kertoi ajastaan toipilaana.

Neftehimik-ottelun jälkeen Jokerien päävalmentaja Jukka Jalonen antoi kehuja Rämön hyville otteille paluun jälkeen. Samalla hän myös iloitsi, kuinka Jokereissa on tällä hetkellä kaksi voittavaa ja hyvin pelaavaa maalivahtia.

Millanen Rämön ja Zapolskin välinen kilpailutilanne sitten on käytännössä? Historian saatossa on nähty tilanteita, joissa kaksi huippumaalivahtia eivät joko tule toimeen laisinkaan keskenään tai sitten yhteistyö toimii kuin unelma.

Rämön puheet viittaisivat jälkimmäiseen.

− Emme ole Zapon kanssa mitään erityisiä kilpakumppaneita. Molemmat tietävät, että se pelaa kummalle paremmin tarttuu, koska se tarkoittaa, että joukkue todennäköisemmin voittaa. Ikää rupeaa itselläkin jo sen verran olemaan, että tärkeintä on se, että joukkue voittaa ja menestyy, 32-vuotias Rämö naurahti.

Maalivahdin otteiden seuranta on monesti muita pelipaikkoja haastavampaa. Tilastoista on helppo katsoa yksittäisen maalivahdin onnistuminen torjuntaprosentin ja päästettyjen maalien keskiarvon muodossa, mutta millaiset valinnat jäällä tekevät maalivahdista hyvän?

Rämöltä kysyttäessä tulee kuin apteekin hyllyltä vastaus, mitä hänen tulisi omassa pelaamisessaan heti ensimmäisenä kehittää.

− Tärkein kehityskohde olisi sellainen tietty pelaamisen rytmi ja ajoitusta tuolla maalissa. Esimerkiksi tänään siinä ensimmäisessä maalissa pelasin liikaa vastustajan laukausta pois, enkä miettinyt lainkaan, mitä sen jälkeen tapahtuu, mies totesi ja jatkoi:

− Tuollaisia asioita on yritetty saada pois omasta pelaamisestani, mutta välillä sitä aina tapahtuu. Lisäksi pyrimme opiskelemaan vastustajien hyökkäysrytmejä, jotta se oma liike siinä maalilla olisi mahdollisimman hyödyllistä. Eli pyritään jättämään turhat liikkeet pelaamisesta pois.

» Lähetä palautetta toimitukselle