Kari Jalonen: Työtä pelkäämätön ryhmä

LIIGA / Haastattelu
Pahin kohu Kärppien mestaruuden ympärillä on laantumaan päin ja on aika palata sorvin ääreen. Keskiviikkona seura tiedotti kahden tukipelurin jatkosopimuksesta, uudesta valmennustiimistä ja kauden ensimmäisestä todellisesta kaappauksesta.

Kaappauksella tarkoitetaan kuukauden päästä 32-vuotta täyttävää Viktor Ujcikia. Kolminkertaista maailmanmestaria, joka ei urallaan ole aiemmin pelannut Tshekin rajojen ulkopuolella. Kärppien on tiedetty yrittäneen Ujcikia ennenkin, huonolla menestyksellä. Nyt pöytään isketty tarjous oli sellainen, joka houkutteli armoitetun maalintekijän kahdeksi vuodeksi Ouluun.

- Ujcik on erittäin työteliäs ja kokenut peluri. Hän tulee meille toukokuussa viikoksi harjoittelemaan ja tutustumaan kulttuuriin. Samalla hänelle avautuu paremmin se, mitä me häneltä odotamme. Petr Tenkrat tulee tänne myös ja toimii Viktorin oppaana ja tukena, tuore päävalmentaja Kari Jalonen kertoi.

- Tämä kertoo siitä sitoutumisesta, mikä kavereilla tähän hommaan on. Ei ole mitenkään tavallista, että ulkomaalaispelaajat harjoittelevat tässä vaiheessa seurojen mukana. Poikia ei tarvinnut paljon suostutella, he halusivat tulla tänne.

Samalla Kärppien ulkomaalaiskiintiö on yhtä pelaajaa vaille täynnä. Tuo viimeinenkin paikka tullaan täyttämään piakkoin. Viime kauden mestarijoukkueessa esiintyneet Vladimir Machulda, Brad Smyth ja Martin Stepanek ovat kaikki neuvottelukosketuksissa seuran kanssa. Pyynnöstä huolimatta mitään toivelistaa ei myönnetty olevan.

- Ketään heistä ei voi tässä vaiheessa sulkea pois. Meidän pitää miettiä tarkkaan jokaista siirtoa. On tärkeää, että löydämme ne oikeat palaset. Meidän on oltava täysin varmoja siitä, että teemme aikanaan oikean päätöksen, Jalonen jatkaa.

Kapteeni Palsolan pää kääntyi

Mestaruuden varmistuttua pidettiin yleisesti ottaen varmana, että joukkueen kapteeni Sakari Palsola pelasi viimeisen ottelunsa Kärppien paidassa. Mielessä oli käynyt muutto ulkomaille, ensimmäistä kertaa pitkän uran aikana. Kahden viikon hulabaloon jälkeen Palsolan mieli kuitenkin muuttui ja kapteeni johdattaa joukkojaan ensi kaudellakin.

- Viime syksynä päätin, että kauden aikana on mietittävä, pystynkö pelaamaan enää tyydyttävällä tasolla ja etenkin SM-liigan vaatimalla tasolla. Joulutauolla päätin, että haluan jatkaa pelaamista, vielä ei ollut aika heittää luistimia naulaan, tyytyväinen Palsola kommentoi.

- Se oli alusta asti selvää, että Suomessa en muualla pelaa. Erinäisiä keskusteluja käytiin ulkomaille siirtymisestä ja kyllähän se kiinnosti. Tulin kuitenkin siihen päätökseen, ettei ole järkeä lähteä kuskaamaan nelihenkistä perhettä ulkomaille, kun poikakin on koulua aloittelemassa.

Kärppien palikat ovat ehkä eniten sekaisin puolustuksen osalta. Mikko Myllykoski on jo ilmoittanut lähdöstään uusien haasteiden perään ja Stepanekin sopimuskuviot on vielä auki. Pitkän loukkaantumisen takia puoli kautta sivussa olleen Kimmo Lotvosen jatkosopimus on valmentajan mieleen.

- Kikellä on paljon reserviä jäljellä. Kevään aikana näin, että hänellä on paljon annettavaa tälle joukkueelle, Jalonen kehuu.

Valmennustiimi on käytännössä täysin oululainen. Jalosen ryhmään kuuluvat Mikko Haapakoski, maalivahtivalmentaja Ari Hilli ja fysiikkavalmentajaksi palkattu Harri Hakkarainen. Haapakoski on pitkän linjan kiekkomies, joka on pelannut useita kertoja Jalosen kanssa samassa joukkueessa. Lääketieteen kandidaatti Hakkarainen on erittäin arvostettu fysiikkapuolen valmentaja.

- Saamme joukkueeseen suurenmoista tietotaitoa. Hänellä on urheiluvalmentajan koulutus ja hyvä lääketieteellinen tuntemus, Jalonen kehuu Hakkaraista.

Palapeli melkein valmis

Kärpillä on kasassa nyt 25 pelaajasopimusta. Joukkueeseen on odotettavissa vielä 2-3 vahvistusta, joille on tarjolla iso rooli. Ulkomaalaisten lisäksi viimevuosien vakiomiehityksestä ainoastaan J-P Haataja on ilman sopimusta. Jalosella on selkeä näkemys jatkosta.

- Kyllä me haluttaisi nähdä hänet meidän joukkueessa. Neuvottelut on käynnissä parhaillaan ja toivottavasti saamme hänet pidettyä.

Mahdollisista vahvistuksista puhuttaessa Jalonen harkitsee sanansa tarkkaan. Hänellä ja toimitusjohtaja Juha Junnolla on sama linja: julkisuuteen halutaan kertoa keskeneräisistä asioista mahdollisimman vähän. Kokemus on opettanut, että nopeasti samoilla apajilla on muitakin. Myös Ujcikin siirto tuli täytenä yllätyksenä kuin Irak-paperit entisen pääministerin pöydälle.

- Kyllä me ollaan ihan avoimin silmin markkinoilla. Ollaan kiinnostuneita jokaisesta hyvästä pelaajasta. Etsijalla on tietenkin, jos pelaajalla olisi kärppätaustaa.

Kajaanin Hokin sopimuspelaajista Kärppien rinkiin siirtyvät Mikko Saavinen, Jani Tuppurainen, Juho-Tuomas Appel ja Eerikki Koivu. Etenkin viime kaudella Mestiksen ehdottomaan eliittiin Hermeksen riveissä kuulunut isokokoinen Koivu on mielenkiintoinen pelaaja, joka on tulevaisuuden liigapelaajia.

Uusi joukkue, uudet tuulet

Vuonna 1981 Jalonen oli voittamassa Kärppien ensimmäistä SM-kultaa. Nyt hän palaa kaupunkiin pitkän tauon jälkeen tilanteeseen, jossa häneltä odotetaan menestystä. Mestaruuskrapulaa saattaa potea joukkueen lisäksi myös kannattajat, vain paras on tarpeeksi. Kaiken kukkuraksi Kärpät on mukana tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävässä Super Six-turnauksessa. Mutta millaisen joukkueen Jalonen käsiinsä saa?

- Tämän viikon tutustumisjakson aikana on luotu fyysisiä valmiuksia vapun jälkeen alkavalle kovalla harjoitusjaksolle. Tekemisen taso ja laatu on erittäin korkea. Odottamassa oli hyvin valmennettu ryhmä, jossa on mukana paljon nuoria, hyviä pelaajia.

- Kehitys näkyy konkreettisimmin nuoressa joukkueessa. Koko ajan mennään eteenpäin. Joukkue on työtä pelkäämätön ja vain sen kautta voi kehittyä. Kehittyminen lähtee yksilöstä, minkä seurauksena joukkuekin voi kehittyä, Jalonen täsmentää.

Oulussa ollaan tultu tavallaan yhden tien päätökseen. Alasarjoista nousu kansalliselle ja kansainväliselle huipulle vei kymmenen vuotta. Seuraava tavoite on tason säilyttäminen. Siihen on olemassa huippuresurssit uusittua jäähallia myöten.

» Lähetä palautetta toimitukselle