Kari Jalonen ennen illan finaalia: "Finaalipäivä on aina vähän hienompi päivä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Päävalmentaja Jalonen aikoo valmistautua illan finaaliin päiväunien merkeissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kanadan vahvuudet ovat Suomen joukkueen valmennuksella hyvin tiedossa, ja niitä on käyty joukkueen kanssa läpi tarkasti. Suomen joukkueen kapteeni Mikko Koivu saa tunnustusta päävalmentajalta tekemästään työstä kentällä ja sen ulkopuolella.

Päävalmentajalla ei ole finaalin alla mitään mullistavia ohjeita joukkueelle. Joukkue on hitsautunut yhteen turnauksen aikana, ja tärkeintä on vaan keskittyä tähän hetkeen.

− Ainoa viesti, minkä tänään olen joukkueelle antanut, että keskitytään ainoastaan tähän hetkeen eikä vähääkään mihinkään muuhun.

− Finaalipäivän tärkein juttu on taistella illalla Suomen puolesta. Edelliset kohtaamiset on nyt unohdettu ja tärkeintä pelaajille on nauttia tästä hetkestä.

− Joukkueen yhdessä luoma positiivinen tunnelma on päällimmäinen asia, joka tulee mieleen kun heitä katsoo. Kaikki ovat tehneet päämäärätietoisesti töitä. Siihen kuuluu hierojat, huoltajat, valmentajat ja tietysti pelaajat. Sitä määrätietoisuutta me tarvitsemme sitten illalla pelissäkin.

− Kyllä tämä on ainutlaatuinen päivä minullekin, vaikka olenkin jo ehtinyt olla monessa mukana valmentajana.

Jalonen on ollut kaksi vuotta maajoukkueen peräsimessä, ja illan ottelu on hänen viimeisensä maajoukkueen päävalmentajana. Muistelut saavat kuitenkin jäädä seuraaville päiville.

− En ala nyt avaamaan menneitä. Olen sanonut pelaajille, että pitää elää nyt tässä hetkessä ja yhtä tärkeää se on minullekin.

Kanadan peli on tullut tutuksi turnauksen aikana, mutta jotain uuttakin huomioitavaa ajoittain heidän tekemisestään löytyy.

− Kyllä Kanada on ihan sama joukkue mitä aikaisemminkin, eikä siellä ole mitään, mikä ei olisi jo meidän tiedossa. Pystysuunnan peli on heidän vahvuutensa, eikä se ole sieltä mihinkään kadonnut. Se näkyi eilisessä ottelussa ja on näkynyt kaikissa otteluissa, mitä Pietarissa pelattiin.

− Tämä on hiemen eri asia, kun oli edellinen kohtaaminen Kanadan kanssa. Pelipäivä on aina hieno päivä, mutta finaalipäivä on sitten vielä hieman hienompi päivä.

− Kyllä me eilenkin jokunen yksityiskohta löydettiin lisää Kanadan pelistä, kun he pelasivat USA:ta vastaan. Ne käytiin tietysti vielä läpi pelaajien kanssa, että miten meidän pitää pelata.

Jokainen pelaaja valmistautuu illan otteluun omalla tavallaan. Toiset menevät jäälle ja toiset päiväunille.

− Meillä on kaksi bussia odottamassa ja palaverit on pidetty. Ne pelaajat, jotka menivät jäälle tulevat sitten perässä hotellille syömään lounasta ja lepäämään.

− Minä lähden ensimmäisellä bussilla ja yritän ottaa pienet päiväunet.

Joukkueen kapteeni Mikko Koivu on valmennukselle tärkeä pelaaja kentällä ja kentän ulkopuolella.

− Koivun kokemus erilaisista tilanteista on ollut valmennukselle todella iso apu. Koivu toimii esimerkkinä tuolla jäällä, ja sen lisäksi hän pystyy hoitamaan kaiken muunkin ulkopuolisen paineen. Siinä näkyy hänen suuruutensa parhaiten ja hän on kyllä ansainnut lisänimensä "Iso ysi".

− Olen tuntenut hänet siitä saakka, kun hän otti ensimmäisiä askeleita TPS:n mukana. Silloin jo näki, että hän on taistelija luonteeltaan. Johtajuus on sitten vahvistunut vuosien myötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle