Kapanen uskoo ensi NHL-kauden tuovan läpimurron − kantaa sukunimeä ylpeänä MM-jäillä, omaa uraa luoden

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kapanen kieputteli Latvian pelaajia, mutta tulos jäi vielä syntymättä.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Kasperi Kapanen virittelee todellista läpimurtoa Toronto Maple Leafsin organisaatiossa, ja haluaa olla ratkaisupelaaja myös maajoukkueessa. Kolmannen polven kiekko-Kapanen kantaa sukunsa nimeä ylpeänä, mutta haluaa itse luoda maineensa pelaajana. MM-jäille tulo ei ollut vaikea päätös, vaikka Toronto Marlies porskuttaa AHL:n pudotuspeleissä.

Kasperi Kapanen pelasi tällä kaudella Toronto Maple Leafsin organisaatiossa Pohjois-Amerikassa hyvän kauden. AHL:ssä syntyi 28 pelissä komeasti 24 (12+12) tehopistettä. NHL-pelejä vyölle kertyi 38, ja niissäkin nuori laituri pääsi tekaisemaan yhdeksän (7+2) pistettä.

NHL-seura Maple Leafsin farmiseura Marlies on AHL:n pudotuspelien toisella kierroksella voiton päässä jatkopaikasta, johtaen sarjaa Syracuse Crunchia vastaan 3−0.

− Ne ovat pelanneet tosi hyvin, ja olen iloinen heidän puolestaan. Heillä on hyvä joukkue kasassa. Tämä oli kolmas vuoteni torontolaisorganisaatiossa, ja AHL:n puolella on joka vuosi ollut mahdollisuudet voittaa mestaruus. Nyt näyttää todella hyvältä. Toivottavasti he pystyvät jatkamaan samaan malliin.

Kapanen olisi voinut jäädä myös rapakon taakse, kun Maple Leafs putosi Stanley Cup -kilvoittelusta, mutta Tanskan MM-matka oli nuorukaisen mielestä nappivalinta.

− Tein oikean ratkaisun. Täällä on kovia miesten pelejä, ja maajoukkuepaitaan pukeutuminen on aina kunnia-asia.

Vielä ei ole ketjun kriisipalaverin paikka

Leijonien ykkösvitjassa Mikael Granlundin ja Mikko Rantasen kanssa viilettävä Kapanen on katsellut ihaillen toisen nimekkään ketjun touhuja. Veli-Matti Savinainen, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat laittaneet haisemaan oikein kunnolla.

− Penkiltä seuratessa on ihan ykköspaikat seurata sitä touhua. Heidän kenttänsä tuntuu saavan jokaisesta paikasta maalin. Sepe ja Teukka ovat pelanneet jo muutaman vuoden yhdessä, ja se kemia tulee sitä kautta. Savinainen on tietysti luontainen maalintekijä.

Marjamäki on tyytyväinen Kapasen tekemiseen.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net

Vaikka Kapanen ketjuineen on toistaiseksi operoinut verrattaen ohuella pistesaaliilla, uskoo 21-vuotias kuitenkin kolmikon nostavan tuloksellista tasoaan ennemmin tai myöhemmin.

− Meillä on ollut paljon paikkoja, mutta ei ole vain pomppinut. Vähän on ollut hakemista tämän eurooppalaisen kaukalon kanssa. Olen vielä vähän pienen kaukalon pelissä. Pitäisi vain pysyä liikkeellä ja olla avuksi jätkille.

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki sen sijaan pitää pohjoisamerikkalaista pelityyliä lähinnä joukkuetta piristävänä tekijänä.

− Tykkään, miten Kapanen tuo Pohjois-Amerikan elementtejä meidän peliin. On kiva, kun joku ampaisee puolustusalueen riistosta heti pystyyn, ja heitämme norsun sille ja se pääsee yksin läpi. Se on mielestäni vain vahvuus. Sen takia me hänet tähän otimmekin, luotsi ruoti.

Kapanen on tunnettu vitsiniekkana ja jekkuilijana, jolta löytyy sananparsi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Käsivartensa itselleen merkityksellisillä kuvioilla tatuoinut hyökkääjä uskoo muuttuneensa kypsemmäksi.

− No, joo. Ehkä. Viimeisen vuoden aikana olen kehittynyt pelaajana ja kasvanut ihmisenä. Koetan olla mahdollisimman itsevarma asioista, ja tehdä oikeita päätöksiä.

Kapanen uskoo ensi kauden tuovan uudenlaista värinää Pohjois-Amerikan peleihn.
Kuva © Getty Images

Kaudestaan Pohjois-Amerikassa Kapanen oli loppujen lopuksi ihan tyytyväinen, ja on sitä mieltä, että hänen on tämän sesongin jälkeen helpompi lähteä tuleviin koitoksiin. Torontossa on tehty hyvää työtä tulevaisuuden eteen.

− Ihan ok, mutta kausi ei lähtenyt ihan niin kuin olisin halunnut. Aloitin AHL:ssä, ja lähdin hakemaan paikkaa ylhäältä. Jatkoin kovaa työntekoa, ja pääsin koettamaan NHL:ssä. Pudotuspelit olivat hyvä kokemus kovista peleistä. Näen ensi kauteni ihan positiivisessa valossa, Kapanen pohdiskelee.

Suku on paras, mutta Kasperi haluaa tulla tunnetuksi omista meriiteistään

Kasperista puhuttaessa mainitaan lähes poikkeuksetta hänen juurensa. Maineikkaan kiekkosuvun kolmannen sukupolven edustaja kantaa pelipaitaansa ylpeydellä, mutta haluaa tulla muistetuksi omana itsenään.

− Minua ei häiritse sukukeskustelu ollenkaan. On kunnia olla Kapanen. Vaari (Hannu Kapanen) on pelannut pitkään, ja on ansaitusti tunnettu jääkiekkoilija − samoin isäni (Sami Kapanen). On hienoa, että he ovat päässeet Leijoniin. He eivät kuitenkaan pelaa puolestani MM-pelejä.

Kapasten klaanin edustajistoa tuskin nähdään paikalla Tanskassa − ainakaan suvun muut kiekkoilijat eivät ehtine MM-karkeloihin omilta kiireiltään.

− Isä tuskin pääsee paikan päälle, sillä KalPalla on lähiaikoina paljon testejä ja harjoituksia. Vaari saattaa tulla, mutta äiti tulee todennäköisimmin kiireisestä perheestämme paikalle. Perheeltä on tullut hyvää palautetta voittopeleistä.

Kasperin isä Sami on KalPan omistaja ja tuore toimitusjohtaja.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Miksikö sitten Kasperi Kapanen on MM-jäillä, eikä Toronto Marliesin mukana tavoittelemassa AHL-mestaruutta? Hän uskoo, että kansainväliset pelit ovat parempi näyteikkuna.

− Tulin tänne kovien pelien perässä. Mihin tahansa turnaukseen lähdenkin, lähden voittamaan ja pelaamaan parasta mahdollista peliäni. Haluan näyttää ihmisille ympäri maalman, ja varsinkin Torontossa, että mihin pystyn.

Leijonien pelit kovenevat alkulohkossa oikeastaan peli peliltä, ja ennen pudotuspelejä joukkue kohtaa vielä Kanadan ja Yhdysvallat. Kumpikin joukkue pullistelee maailman parhaita pelaajia, kuten Patrick Kane tai Connor McDavid.

− Tämä otteluohjelma on mielestäni hyvä. Saamme alkuun pari peliä alta pois, ja pääsemme systeemiin kiinni. Joskus tällaiset altavastaajavastustajat ovat olleet meille hankalia, mutta nyt olemme hoitaneet kaksi ensimmäistä peliä tyylikkäästi. Lopun kovat pelit ovat parhaimmat ja mielenkiintoisimmat, päättää Kapanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle