Kapanen KalPan kärkisentterin hankinnasta: "Me emme ole kuin Skellefteå"

LIIGA / Haastattelu
KalPassa valmennusvastuun ottanut Sami Kapanen odottaa tulevaa kautta jo kädet syyhyten.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
KalPan joukkue uusiutuu kovasti tulevalle kaudelle. KalPan tulevan kauden kokoonpanosta puuttuu vielä kärkisentteri ja syvyyspuolustaja. Kapanen nauttii myös nuorien pelaajien kehittämisestä, ja organisaatiossa annetaan heille näytönpaikkoja.

KalPa on ilmoittanut hakevansa vielä muutamia pelaajia kokoonpanoonsa. Yksi tärkeimmistä palasista on johtavan sentterin hankinta. KalPan päävalmentaja Sami Kapasen mukaan tarvittava pelaaja löytyy todennäköisemmin rapakon takaa kuin vanhalta mantereelta.

− Verkot on vesillä. Kyllä me halutaan se yksi vahva sentteri. Tällä hetkellä, ellei jotain mullistavaa tapahdu, niin kyllä se Pohjois-Amerikka lähempänä on kuin Eurooppa. Tietysti KHL elää koko ajan. Fakta on myös, jos oikein käsitän, niin Kärpät on markkinoilla. Jos me nyt ollaan tekemässä Kärppien kanssa samaan aikaan tarjousta, niin meidän pitää pystyä jotain muuta lyömään pöytään kuin se, että me ostettaisiin Kärppien sopimustarjous ulos.

"Jotenkin huomaan näitä keskusteluja käydessä, kuinka minua kiehtoo tosi paljon nuoret pelaajat ja potentiaali."

− Tällä hetkellä Pohjois-Amerikan markkina on tietenkin odotustilassa. 1.7. alkavavat vapaiden agenttien markkinat ovat se, mikä kiihdyttää kaupat. Jos ei ole oikeanlaisia NHL-tarjouksia tai -sopimuksia tullut, niin pelaajat alkavat kääntää katseita Eurooppaan.

− Tarjolla on ollut muutama kiinnostava pelaaja, joita ollaan pohdittu. Jos asiat etenevät oikeaan suuntaan, niin ehkä saadaan jotain tässä kesän aikana. En halua, että me tehdään kuitenkaan hankintaa vain hankinnan takia, vaan sen pitää olla sellainen, joka sitten meitä kiehtoo.

Kapasen mielestä kärkisentterin täytyisi olla mielellään suhteellisen valmis paketti, kun hankinta venyy myöhään. Hän ei kuitenkaan tyrmää myöskään nuoremman, kehityskelpoisen pelaajan hankkimista.

− Jos kärkisentteristä puhutaan, niin toiveissa olisi tietenkin, että hänellä olisi se tietty kokemus ja varmuus, että hän kykenee kantamaan henkisen vastuun. Olen toisaalta valmistautunut myös siihen, että kyseessä voi olla myös potentiaalinen ja lahjakas nuorempikin pelaaja. Emme me kokemusta halua ihan vaan kokemuksen takia, jos se pelaaja ei muuten pysty antamaan paljoa meille.

− Jotenkin huomaan näitä keskusteluja käydessä, kuinka minua kiehtoo tosi paljon nuoret pelaajat ja potentiaali. Luulen, että minulla oli tosi positiivinen vuosi A-nuorien kanssa ja saatiin nuoria menemään eteenpäin. Se piilevä potentiaali, jos sen saa nopealla aikataululla jalostettua, niin sellainen pelaaja voi tehdä vahvan läpilyönnin.

Vaikka joukkueesta lähti nyt kaksi keskushyökkääjää, etsii KalPa vain yhtä korvaajaa. Omat sentterit saavat tätä kautta kasvutilaa ja näytönpaikkoja.

Keskushyökkääjä Eetu Luostarinen tulee saamaan isompaa roolia ensi kauden KalPa-ryhmässä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

− Tietenkin meillä on omasta takaa Luostarisen Eetu, jolle on paljon odotusarvoa. Hän on todella nopealla tahdilla tullut tähän pisteeseen ja luulen, että hän menee myös nopealla tahdilla eteenpäin. Hänellä on se intohimo ja palo tekemiseen.

− Senkin takia ollaan tehty päätös, että vaikka kaksi sentteriä lähti, niin haemme vain yhtä. Haluamme antaa Eetulle ja [Balazs] Sebokille tilaa kasvaa. Minun mielestä siinä on kaksi erittäin potentiaalista sentteriä. Jos me taas hankitaan kaksi sentteriä, niin lyömme koko ajan väylää tukkoon. Meidän pitää pystyä sisältäpäin kasvattamaan pelaajia kohti keulaa.

KalPassa ei haihatella Euroopan suurseurojen resurssien perään

Hopeamitalikauden jälkeen joukkueesta lähti eteenpäin kaksi kentällistä pelaajia. Päävalmentajan mukaan organisaatio on hyväksynyt tämän hetkisen tilansa kasvattajaseurana ja "väliasemana". Hänen mukaansa joukkue myös hyötyy tästä asemasta.

− Realiteetti on se, että me emme tällä hetkellä ole kuin vaikka Skellefteå, Frölunda ja kumppanit. Ne pystyvät pitämään todella vahvan rungon ja kilpailevat niin pitkään, kunnes pelaajat todella lähtevät Pohjois-Amerikkaan ja ehkä myös KHL:ään. Kyllä me haluamme, että meillä tietenkin vakaus olisi. Kun on nuoria pelaajia, niin se voi olla sen kaksi-kolme vuotta, minkä jälkeen he ovat kasvaneet ulos näistä puitteista. Sitten tulee ne Euroopan muut markkinat tai Pohjois-Amerikka mukaan kuvioihin.

− Olen todella tyytyväinen, jos me pystymme säännöllisesti jalostamaan pelaajia niin vahvasti eteenpäin niin kuin vaikka Niko Mikkola, joka oli jo A-maajoukkueringissä. Tietysti toive olisi ollut hänen kohdallaan, että hän olisi jatkanut vielä meillä Suomessa ollessaan. Mutta valinta on tuo, eikä sitä voi kritisoida. Tapparan meriitit ovat kovalla tasolla tällä hetkellä ja joukkue voidaan laskea varmaan samaan kategoriaan Euroopan suurseurojen kanssa. Sen suhteen se oli häneltä ihan ymmärrettävä valinta.

Jos oikein muistan, niin nuo pojat ketä meillä jatkaa oli aika pettyneitä finaalin jälkeen.

− Kyllä me tiedostetaan oma tilamme, eikä voida haihatella tai olla epärealistisia. Fakta on se, että kun me kasvatetaan, niin me saadaan todella paljon myös hyötyä. Niin kuin mennyt kausi näytti, me kasvatettiin aika monta pelaajaa eteenpäin ja otettiin siitä itsellemme isosti positiivista ulosantia.

Ensi kauden joukkue on monilta osin uusi, ja Kapanen on innoissaan lähdössä uuteen projektiin. Kesä on lyhyt, kun joukkue pelasi mitalipelejä. Paljon jää pelaajien omalla vastuulle.

− Nyt olemme vaiheessa, jossa aloitetaan uutta projektia, ja kyllä tämä on mielenkiintoista. Kädet syyhyävät, ja tietyllä tavalla mukavuusalueeni on jäälle meno ja se, että siellä pääsee koulimaan ja kehittämään.

− Tämä kesä on sitä aikaa, kun viedään fysiikkaa eteenpäin, mikä on olennaisen tärkeää. Tänä kesänä se on toki suhteellisen lyhyt aika, mihin pääsee itse sen osalta vaikuttamaan. Nyt vähän sormia ristiin ja katsetta ylös, että pojat tekevät kuuden viikon omatoimijaksolla ne asiat, mitä toivotaan, naureskelee Kapanen.

KalPan kulunut kausi oli joukkueen menestyksekkäin ja se näkyi muun muassa Niiralan montun huikeana tunnelmana. Päävalmentajan mukaan menestyskrapulaa ei viime kaudesta tullut.

− Joukkue ensinnäkin vaihtuu paljon, että sen pitäisi ainakin auttaa siinä menestyskrapulassa. Toki kaikki on suhteellista. Jos oikein muistan, niin nuo pojat, jotka meillä jatkavat olivat aika pettyneitä finaalien jälkeen. Toki menestyttiin, mutta tietyllä tavalla jäi suru puseroon. Minun mielestä siinä on voimavara, mistä ammentaa.

− Viime kaudellakin puhuttiin siitä, että KalPa ei ole viimeisinä vuosina keväällä oikein pärjännyt. Ei sen pitäisi minusta hirveästi meitä rasittaa. Joka kauden joukkue on uusi ja omanlaisensa. Ne edeltävät keväät ovat edeltävien pelaajien tuloksia, ja jos ne ei ole olleet onnistuneita, niin se ei rasita tätä joukkuetta. Miksi sitten menneen kauden menestys voisi avittaa tätä uutta joukkuetta? Sieltä voi ottaa kokemusta ja itsevarmuutta, se on se ainoa hyöty, mitä se antaa, päättää Kapanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle