Kanukki pustalla

Muut Sarjat / Haastattelu
Tim Kehler, päävalmentaja, Miskolci Polar Bears ja Unkarin U20-maajoukkue
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vancouverista Unkariin, keskelle Eurooppaa valmentamaan. Ei kuulosta kanadalaisittain yleiseltä urapolulta, mutta Tim Kehler lähti valmentamaan Miskolci Polar Bearsia.

Miten päädyit Unkariin ja onko olemassa "unkarilaispelaajaa"?

Glen Williamson, myös Kanadasta kotoisin, suositteli kokeilemaan siipiä ammattivalmentajana ja hakemaan kokemuksia jääkiekon ulkopuolisen elämän parissa. Tällä hetkellä valmennan Unkarin U20-maajoukkuetta Miskolcin lisäksi eli tekemistä riittää.

Jos unkarilainen pelaaja pitäisi lokeroida, hän on tunteikas, taidokas pelaaja. Välillä tämä "taiteellisuus" näkyy lievinä ongelmina joukkueen systeemin noudattamisessa tai suurissa ailahteluissa pelin sisällä. Esimerkkinä käyköön lauantain peli Metalurgsia vastaan kun menetimme johdon hieman yli minuutissa. Lisäksi toiminta ei ole aina täysin sitä mitä ammattilaiselta voi odottaa.

Miten näet Unkarin tason kansainvälisessä jääkiekossa?

Unkarin taso on vakiintunut miesten sarjassa, maajoukkue pärjää hyvin 1. Divisioonassa ja meillä on joka turnauksessa kaikki mahdollisuudet nousuun. Kehitettävää kuitenkin on.

Kuten sanoin valmennan Unkarin nuorten maajoukkuetta, ja yritän tuoda lisää syvyyttä maajoukkueisiin ja sitä kautta seurajoukkueisiin. Näen meillä olevan syvyyttä joka joukkueessa kahden kentällisen verran, mutta kun mennään neljänsiin kenttiin emme pärjää vertailussa, mikä tuli täällä Continental Cupissa huomattua. Vaikka meillä Miskolcissa on svyyttä joukkueessa jos ajatellaan Interliigaa, emme pärjää vertailussa millekään joukkueelle täällä. Tämä on isoin kehitysasia unkarilaisessa jääkiekossa joka tulee selviämään juniori-työhön panostamalla. Lisäksi yritämme Williamsonin kanssa, joka valmentaa nuorempia maajoukkueita, ajaa "unkarilaista" pelityyliä maajoukkueeseen, jossa annetaan taidolle vapauksia pohjois-amerikkalaisella pohjalla. Ja lisää lajin harrastajia tarvitaan totta kai, kilpailemme junioreista esimerkiksi jalkapallon kanssa.

Millainen kuva jäi Continental Cupin vastustajista?

Kaikki hyvin valmennettuja ja hyviä joukkueita, joille hävisimme materiaalin laajudessa paljon, varsinkin "kotijoukkueelle" joka pelasi ehkä nopeinta peliä meitä vastaan mitä olemme kokeneet.

Mitä jäi turnauksesta päällimmäisenä mieleen?

Turnaus vastasi hyvin odotuksia, pelin nopeus saattoi kuitenkin tulla vielä joillekin pelaajille yllätyksenä ensimmäisessä pelissä. Taso oli meille kova, mutta se oli hyvä asia koska turnaus oli meille todellinen haaste joka kehitti joukkuetta. Pelimme parani paljon turnauksen aikana ja joukkue sitoutui hienosti luotuun pelisysteemiin. Mielestäni ensimmäisessä ottelussa virheet jotka tuottivat taka-isku maalit mahtuivat noin 10 minuutin, kun viimeisessä pelissä aika oli kutistunut 3-4 minuuttiin. Kehityimme huimasti, ja tästä pitää jatkaa samalla radalla eteenpäin.

Systeemiä noudattamalla pelaajamme nousivat uudelle tasolle omassa tekemissä, mikä on hieno asia. Tarkoitukseni on viedä tuliaisina Unkariin nopeampi tempo ja pelisysteemi jota kehittelimme täällä. Tämän tason pitäminen on pelaajille kova urakka, mutta uskon heidän onnistuvan.

» Lähetä palautetta toimitukselle