Kangasalusta haluaa kehittää pelaajiaan

MESTIS / Haastattelu
Kiekko-Vantaan valmennusjohto uudistui viime kauden jälkeen täydellisesti, kun Samu Kuitunen ja Vesa Karjalainen siirtyivät muihin tehtäviin. Heidän tilalleen palkattiin Pekka Kangasalusta ja Marko Tuomainen. Päävalmentaja Kangasalusta arvostaa edeltäjänsä tapaan nuorten pelaajien kehittämisen korkealle, mutta antaa painoarvoa myös menestymiselle Mestiksessä.

Pekka Kangasalustan oma pelaajaura päättyi huipputasolla keväällä 2003, jonka jälkeen hän siirtyi valmennustehtäviin. Kangasalusta toimi Tampereen Ilveksen A-juniorien vastuuvalmentajana kaksi kautta ennen siirtymistään liigan puolelle apuvalmentajaksi. Vaikka Kangasalusta on virkaiältään yksi Mestiksen nuorimpia päävalmentajia, hän ei epäröinyt saatuaan keväällä kutsun.

– Päätös Vantaalle siirtymisestä ei ollut vaikea, sillä halusin päästä vastuuvalmentajaksi, jotta saisin toteuttaa omia ajatuksiani entistä paremmin. Lisäksi siirtyminen vastuuvalmentajaksi oli kehittymiseni kannalta loogista, ja nyt oli oikea aika hypätä apuvalmentajan roolista isompaan vastuuseen, Kangasalusta toteaa.

Valmentajaparikseen Kangasalusta sai Marko Tuomaisen, joka päätti viime keväänä pitkän ja menestyksekkään pelaajauransa juuri Kiekko-Vantaan paidassa. Tuomainen iski keväällä tärkeitä maaleja, joiden turvin joukkue selviytyi rimaa hipoen pudotuspeleihin.

Tuomaisen lopettaminen jätti pelaajapuolelle suuren johtajuusvajauksen, mutta Kangasalusta näkee useita hyviä syitä sille, että hänen apuvalmentajansa pelaajauransa päättyi aivan tuoreeltaan – ja vieläpä Vantaalla.

– Minun mielestäni siitä on hyötyä, että Markon ura loppui viime keväänä ja varsinkin, kun se loppui täällä Vantaalla. Hän tiesi valmiiksi seuran kuviot ja systeemit. Noin huikean peliuran tehneestä pelaajasta on minulle ja varsinkin nuorille hyökkääjillemme valtavan iso apu, Kangasalusta tiivistää.

Tuomainen pelasi pitkän uran hyökkääjänä, kun taas Kangasalusta pelasi omalla pelaajaurallaan yli 300 ottelua SM-liigassa ja Elitserienissä puolustajan tontilla. Kaksikon työnjako otteluiden aikana onkin varsin luonteva.

– Marko peluuttaa hyökkääjät ja minä puolustajat. Katson peliä myös kokonaisvaltaisemmin ja annan Markolle tietoja, jos haluan muutoksia hyökkääjien peluutukseen esimerkiksi ylivoimalla tai ketjumuutoksia. Otteluiden ulkopuolella minä teen isot linjaukset oheis- ja jääharjoitteluun, mutta yhdessä katsomme pelaamista ja pyrimme kehittämään sitä, Kangasalusta sanoo.

Pyrkimys kiekkokontrollijääkiekkoon

Kangasalustan viime kaudella valmentama Tampereen Ilves pelasi katastrofaalisen kauden ja ajautui aina putoamiskarsintoihin asti. Joukkuetta syytettiin sekavasta pelitavasta, mutta Kiekko-Vantaan miehistön hän haluaa pelaavan tiukasti oman sapluunansa mukaan.

– Me pelaamme liikkuvaa ja aktiivista peliä, joka perustuu hyvään kiekkokontrolliin ja tiiviiseen viisikkopelaamiseen. Pelaajilla on vapaus toteuttaa itseään ja heidän pitää olla rohkeita, Kangasalusta toteaa.

Kiekko-Vantaa aloitti viime kauden pitkällä tappioputkella, joka juontui osin huonosti kauteen valmistaneista harjoitusotteluista. Joukkue kohtasi lähinnä Suomi-sarjan joukkueita, mutta täksi kaudeksi toimintaa terävöitettiin. Kiekko-Vantaa on kohdannut Mestiksen kärkijoukkueita ja voittanut esimerkiksi KooKoon kertaalleen. Kangasalusta onkin varsin tyytyväinen kesän ja alkusyksyn antiin.

– Kesän harjoituskausi onnistui hyvin, ja saimme nostettua pelaajien testiarvot haluamallemme tasolle. Harjoituspelien ilmeeseen ja pelaajien itsensä likoon laittamiseen olen ollut tyytyväinen. Olemme uskaltaneet haastaa ennakolta kovemmat vastustajat ja sitä kautta luotu uskoa päivä päivältä enemmän omaan tekemiseen ja siihen, että ollaan tehty asioita harjoituksellisesti oikein, Kangasalusta sanoo.

Vaikka Kiekko-Vantaa on pystynyt haastamaan harjoitusotteluissa tasaisesti Sportin, Jukurit ja KooKoon, Kangasalusta näkee joukkueessa luonnollisesti vielä useita eri kehityskohteita.

– Tasainen suorittaminen pitää saada nostettua paremmalle tasolle joka vaihdossa. Vielä ehkä hieman ajatus karkaa nuorilla pojilla. Liikettä ja pelinopeutta pitää saada lisää, ja maalille pelaaminen pitää saada paremmalle tasolle, Kangasalusta täsmentää.


Kiekkokontrollipeli on valttia Kangasalustan fläppitaululla.

Vihdoin toimiva liigayhteistyö

Kiekko-Vantaa teki viime kaudella yhteistyötä sekä Jokerien että HIFK:n kanssa, mikä johti valtavaan pelaajarumbaan ja alati vaihtuneisiin kokoonpanoihin. Tilanne oli hyvin epäselvä sekä valmentajien että pelaajien kannalta. Tällä kaudella Jokerit on vantaalaisten ainoa yhteistyöseura liigan puolella, joten pelaajaliikenteen pitäisi rauhoittua huomattavasti. Kangasalusta on tyytyväinen viime kaudesta tapahtuneeseen muutokseen.

– Yhteistyö on sujunut hyvin, ja olen tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen. Lähtökohta kauteen olikin, että pelaajarumba loppuu ja vaihtuvuus minimoituu. Arvioimme pelaajia yhdessä Jokeri-valmennuksen kanssa todella tiiviisti ja pyrimme löytämään jokaiselle pelaajalle parhaan paikan pelaajan kannalta olla ja kehittyä. Tämä sama sääntö koskee sekä Vantaan omia pelaajia että Jokeri- pelaajia. Kenelläkään ei ole mandaattipaikkaa joukkueessa, vaan pelipaikka on ansaittava reilusti näyttöjen kautta, Kangasalusta korostaa.

Kiekko-Vantaa selviytyi viime keväänä ailahtelevan runkosarjan jälkeen pudotuspeleihin, mutta toista kertaa peräkkäin Jukurit pudotti vantaalaiset kesälomille. Kangasalusta haluaa joukkojensa menestyvä aiempaa paremmin, mutta asettaa alkavalle kaudelle tärkeämpiäkin tavoitteita.

– Haluan sydämeni pohjasta, että nuoret pelaajat kehittyvät niin paljon, että tämän kauden jälkeen he pelaavat SM-liigassa Mestiksen sijaan. Silloin olemme Markon kanssa onnistuneet työssämme hyvin. Joukkueen tavoitteet ovat parantaa viime kauden sijoitusta, eli ensin pudotuspeleihin ja siellä kierros kierrokselta jatkoon, Kangasalusta päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle