Kahden tehopelaajan keskellä operoiva Monto: "Hyvin pelaavat äijät yhteen"

MESTIS / Haastattelu
Joona Monto pelaa vahvaa kautta.
Kuva © Antti Varonen
Teemu Lepaus ja Jonatan Tanus ovat olleet keskeisessä roolissa SaPKon vahvan syyskauden aikana. Kaksikko miehittää Mestiksen pistepörssin kärkisijoja, mutta ketjun keskellä pelaava Joona Monto on myös päässyt pelillisesti ja tuloksellisesti uudelle tasolle.

TUTOsta SaPKoon siirtynyt Joona Monto on pelannut savonlinnalaisjoukkueessa tuloksellisesti vahvaa syksyä tehden 23 ottelussa 16 tehopistettä. 

Kahden Mestiksen pistepörssin kärkinimen, Teemu Lepauksen ja Jonatan Tanuksen, keskellä Monto on operoinut viimeisen kuukauden kapteeni Juuso Forsströmin loukkaannuttua.

Nykyinen rooli on maistunut Montolle, mutta ketjun keskushyökkääjä ei tingi vastuun kantamisestaan tehopisteiden uhalla.

− Hyvin pelaavat äijät yhteen. Totta kai sentterinä koettaa puolustaa ja antaa tilaa sitten laitureille. Hoitaa sen oman pään, Monto ruoti pelaamistaan kahden tehopelaajan välissä.

Kolmikon pelaamisesta syntynyt jälki ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. SaPKon tehokkaimmaksi trioksi vakiintunut ketju on ollut liekeissä etenkin kolmessa viimeisessä kotiottelussa.

Maalipörssiä johtava Tanus tykitti otteluissa peräti yhdeksän tehopistettä (4+5), Monto puolestaan neljä syöttöpistettä. Yhdestä ottelusta huilannut Lepaus on keräsi kahteen otteluun tehopisteet 2+6.

− Tietenkin itsekin hyökkäyspäässä odotan itseltäni tehoja, Monto lisäsi.

Ennen kolmea murskavoittoon päättynyttä kotipeliä SaPKolla oli kuitenkin kolmen ottelun tappioputki, jonka aikana maaleja ei syntynyt kuin neljä. Mitään pelaamisessa ei silti muutettu.

− Ihan hyvin pelattiin niitä pelejä, mitä hävittiinkin. Ei siinä pelillisesti mitään muutettu, vaan siinä oli se, että tiedostettiin että pelattiin hyvin.

− Vähän siirreltiin vastuuta maalipaikassa, Monto lisäsi ja korosti myös suoraviivaisuuden merkitystä.

Pienin askelin eteenpäin

Ennen siirtymistään SaPKoon Monto piipahti Liigassa HPK:n paidassa yhdeksän ottelun verran.

− Oli hieno sauma päästä pelaamaan ja katsomaan, kuinka kaukana se Liiga on. Pääsi hyvin pelaamaan kovia pelejä, Monto mietti.

Kuluneella syyskaudella 22-vuotiaan keskushyökkääjä on sanojensa mukaan kehittynyt ainakin yhdellä pelillisellä osa-alueella. Sitä kärkihyökkääjien kanssa pelaaminen on edellyttänytkin.

− Puolustuspeli on mennyt vähän eteenpäin viime kaudesta. Se on ehkä se isoin [asia], minkä itse olen huomannut.

Vahvan syyskauden myötä miehen piste-ennätys ei ole Mestiksessä enää kaukana. Hyökkääjä luottaa jäällä ollessaan vankkumattomasti pelillisiin vahvuuksiinsa, eikä lähde suorittamaan yli rajojensa.

− Kiekollinen, pelinrakentaja, kokonaisvaltainen, Monto kuvaili itseään kolmella sanalla pienen harkitsemisen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle