Käynnissä korkeatasoiset MM-kisat - "Isoja ja kovia taisteluja"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kai Rautio on valmentanut myös HPK:ssa. (arkistokuva)
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Päävalmentaja Kari Jalosen pitkäaikainen aisapari Kai Rautio oli perjantaina katsomassa Slovakian harjoituksia. Mitä treeneissä katsotaan?

− Ihan mielenkiinnostakin, että mitä muualla tehdään. Ehkä siellä joskus näkyy jotain pelillistäkin asiaa, mutta lähinnä yleiskuvaa. Yritetään saada se, mitä voidaan, Rautio kertoi.

− Ei kukaan täällä harjoittele ihan 100 lasissa. Niitä voi katsoa tarkemmin, kenen kanssa on tehnyt töitä ja nähnyt olevan peleissä hyvä.

Slovakian riveissä pelaa useita Rautiolle tuttuja miehiä viime kaudelta, kun hän valmensi KHL-seura Lev Prahassa yhdessä Jalosen kanssa. Erityisesti slovakkipuolustaja Marek Daloga on kiinnostava tapaus, sillä hän pomppaa ensi kaudeksi suoraan Tšekin liigasta KHL-finalisti Ak Bars Kazaniin.

− Seurattiin häntä jo, kun olimme Prahassa, että jos hän olisi tullut meille. Ja tietysti NHL-pelaajat kiinnostavat, että mitä ne tekevät.

"Mahtavat kisat menossa"

Rautio on positiivisesti yllättynyt kisojen tasosta alun varovaisten otteluiden jälkeen. Hän oli myös Prahassa muutaman päivän, jossa Kanada, Ruotsi Ja Tšekki lienevät vahvimmat. Kuka olisi neljäs jatkaja?

− En tiedä, ei oikein tee mieli lähteä arvailemaan. Sveitsi voisi olla vielä parempi, Rautio pyörittelee.

− Isoa kuvaa katsoin. Alun tunnustelun jälkeen pelit ovat koventuneet. Isoja ja kovia taisteluja monella joukkueella. Tosi mahtavat kisat menossa, Rautio kehuu.

Suoraviivainen Valko-Venäjä

Valko-Venäjän voitto Yhdysvalloista oli pieni yllätys, mutta Raution mukaan elementit tehokkaaseen kokonaisuuteen ovat olleet olemassa alusta asti. Lauantain päiväottelussa Valko-Venäjä jäi kuitenkin Venäjän jalkoihin.

− Voi tietysti kysyä, saiko jenkkiveskarikaan silloin ihan kaikkea kiinni, mutta en ole koskaan nähnyt yhtä hyvää Valko-Venäjää, joka pelaisi noin hyvin viisikkona.

Menneitä ovat ajat, kun Valko-Venäjän joukkue oli lauma hakkaavia puukäsiä. Joukkueen runko koostuu kokeneista pelimiehistä ja esimerkiksi KHL-seura Minskin Dinamosta toisensa tuntevista kavereista. Maalia vartioi Moskovan TsSKA:n Kevin Lalande, joka on pelannut erinomaiset kisat, vaikka Lalande vaihdettiinkin maaliltaan kesken Venäjä-ottelun.

Joukkuetta ohjailee yhdysvaltalainen kokenut NHL-valmentaja Dave Lewis, joten nopea pystysuunnan kiekko ei ole yllätys.

− Kun otetaan mukaan perusvenäläinen valmennus, niin jätkät ovat varmasti kovassa kunnossa. Hyökkääjillähän on taitoa vaikka muille jakaa. Puolustajat ovat fyysisiä ja isokokoisia.

Yhdysvaltojen tappio ei siis ollut vain lepsun pelaamisen tulosta, vaikka ostravalaisen baarikadunStodolnin houkutukset saattoivatkin vaatia verojaan. Jenkit väänsivät nihkeän pelin myös Tanskaa vastaan, joten trendi on selvästi laskeva.

− Jenkit osasin kyllä odottaa vahvaksi, koska heillä on NHL-valmentaja (Todd Richards) ja nuori joukkue. Paljon NHL-pelaajia ja hyviä nousevia jätkiä. Ne pelit heti alkuun olivat todella valmista viidellä viittä vastaan -pelaamista.

− Kyllä se kulttuurista kertoo, että jenkkien mylly tuottaa hyviä pelaajia. Hyvin valmennetaan ennen kaikkea, sanotaanko niin päin.

Nousevat kiekkomaat Tanska ja Norja

Leijonien lauantain vastustajan Slovakian pelikin on kehittynyt, ja nousevat kiekkomaat Tanska ja Norja saavat Rautiolta kiitosta.

− Andrej Meszaros (haastattelu) teki Slovakialle pari tärkeää maalia, pääsivät niillä hyviin asemiin. Viimeinen peli Norjan kanssa oli hyvä ja kova peli. Hekin ovat kasvaneet (taustajuttu) tässä joukkueena.

− Kaikki kunnia Norjalle, he ovat pelanneet hyvin. Samaten Tanska, siinä on kaksi nousevaa maata minun mielestäni.

Leijonien oma kokonaisuus on yhtä lailla kehittynyt positiivisesti avausottelun tappion jälkeen.

− Hyökkäyksessä ollaan menty eniten eteenpäin. Mihin se sitten riittää, aika näyttää.

− Pelit kovenevat, kuten ollaan nähty, Rautio päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle