Kärpät – Uusille vahvistuksille roolia tarjolla

LIIGA / Haastattelu
Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta on erittäin tyytyväinen Kärppien uuteen hankintaan Jozef Stümpeliin, joka tuo lisää vaarallisuutta Kärppien hyökkäykseen loppukauden ajaksi. Silti oululaisryhmällä on myös murheita ilmassa.

Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli innoissaan ja iloinen siitä, kun Jozef Stümpelin siirto Kärppiin varmistui. Slovakkisentteri tuo erityisesti ylivoimapelaamiseen lisää vaihtoehtoja ja vaarallisuutta.

– Kyllä hänellä tämä kiekollinen peli on kaikelta osin hallussa ja hänellä on hyvä pelinäkemys, pystyy syöttämään ja tekemään maaleja. Hyvin monipuolinen taidollisesti ja varmasti ylivoiman pelaaminen tulee varmasti olemaan heti ensimmäisissä peleissä hänen roolinsa. Olemme yhdellä ylivoimalla pyörineet pääasiassa ja sitten sen toisen ylivoiman koostumus on vaihdellut, mutta varmasti tullaan hänen ympärilleen rakentamaan se toinen ylivoimaketju, tuumaili Aravirta Stümpelin roolista ja hankinnasta.

Aravirran viimeisimmät muistot Stümpelin pelaamisesta ajoittuvat viime kevään MM-kisoihin, jotka pelattiin tuoreen vahvistuksen kotimaassa Slovakiassa. Kotiturnaus ei kuitenkaan mennyt isäntäjoukkueelta nappiin.

– Viime keväältä MM-kisoista ovat viimeisimmät muistot. Silloin Slovakialla oli kasassa dream team ja sitä oli mielenkiintoista seurata. Se turnaus päättyi karmaisevasti heidän osaltaan, ei suurempia muistoja jäänyt muuta kuin, että edelleen menossa voimakkaasti mukana.


Stümpelille on luvassa heti suurta roolia.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Stümpel ykkösketjuun, Backlund vireessä

Ennakkokaavailuissa slovakki hankittiin kakkosketjun sentterin tontille, mutta ensimmäisissä peleissä roolina saattaa olla heti ykkösnyrkin johtaminen. Pitkään ykkösketjun keskellä pelannut Jari Viuhkola joutui kovan tärskyn uhriksi tiistain TPS-ottelussa ja miehen pelaaminen on vielä epävarmaa. Positiivisia uutisia on kuitenkin kuultu.

– Tänään harjoituksissa Stümpel oli Viuhkolan paikalla, koska eilinen näytti ainakin Viuhkolan kohdalla, että ei varmaan tule viikonvaihteessa olemaan mukana. Se tilanne näytti niin selkeältä, mutta yllättäen "Piku" (Viuhkola) ilmeistyi aamulla ihan pirteänä. Tänään hän sanoi tiedon siitä, että kyseessä ei ole aivotärähdys. Kova tärsky, mutta normaalin aivotärähdyksen oireita ei ole. Yö oli mennyt hyvin ja tänään hänellä oli huilipäivä ihan varotoimenpiteenä ja katsotaan ehkä vasta perjantaina aamujäillä, että mikä on kohtalo pelaamisen suhteen.

– Elättelemme pieniä toiveita, että Piku pystyisi pelaamaan ja silloin hän menee omalle paikalleen ja sen jälkeen mietimme Jozefille uutta paikkaa rauhassa, Aravirta jatkoi.

Stümpel on pelannut tällä kaudella niin Venäjällä KHL:ssä kuin kotikaupunkinsa Nitran joukkueessa. Aravirta ei näe riskiä miehen sijoittamisessa heti ykkösketjun keskelle.

– Huippuammattilainen ja tottunut pelaamaan kovien pelimiesten kanssa, joten on ihan luonnollista, että emme lähde rikkomaan muita toimivia viisikoita siinä tilanteessa. Olemme kuitenkin pelanneet suhteellisen vakioilla ketjuilla, niin ei ole mitään järkeä alkaa rikkoa niitä tämän uuden hankinnan takia. Kyllä se 99-prosentin varmuudella menee niin, että Stümpel menee suoraan Viuhkolan paikalle ja sitten katsotaan uudestaan, kun Piku tulee takaisin.

Stümpelin hankinnan lisäksi toiseksi positiiviseksi asiaksi tammikuun keskellä nousee ruotsalaisen Johan Backlundin otteet Kärppien maalilla. Alun hankaluudet voittanut Backlund on nousemassa kovaa vauhtia Kärppien kevään ykkösmaalivahdiksi.

– Ihan koko pätkä, jonka on pelannut, on mennyt nousujohteisesti. Harjoituksissa näkee, että kaveri pääsee sisään isoon kaukaloon enemmän ja enemmän. Selvästi on ollut paraneva käyrä otteissa koko ajan. Jossain vaiheessa tulee tasaisempaakin menoa, mutta toivottavasti ei laskua. Siihenkin pitää olla valmis, ettei se mene menestyksekkäästi eteenpäin kokoaikaa. Erittäin tyytyväinen olen hänen tekemisiinsä.


Backlund on aloittanut Kärppien maalilla nousujohteisesti.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ailahtelevuutta

Positiivisuuden keskellä löytyy myös negatiivisuutta. Kärpät on hävinnyt viime aikoina useita otteluita pitkälti otteiden ailahtelevuuden vuoksi. Aravirta ei anna yhtä tiettyä syytä otteiden vuoristoratamaisuuteen.

– Eiköhän niitä ailahtelemisia tule muillekin. Tietenkin me käsittelemme peli kerrallaan joukkueen kanssa, koko ajanhan niitä käydään läpi.

– Heikompia hetkiä tuli myös voittoputken aikana, mutta peli aaltoilee pelin sisällä. Joskus se aiheuttaa maaleja ja joskus se ei aiheuta. Joskus saat maaleja ja joskus taas hallitset etkä saa maaleja, kuten esimerkiksi viime perjantain Blues-pelin 30-minuuttinen. Ja esimerkiksi eilisestä kannattaa ottaa käsittelyyn toisen erän siniviivojen kohdilla pelaaminen, vaikka me pärjäsimme siinä ottelussa.

Aravirta ei ole kuitenkaan huolissaan, vaan näkee asiassa myös positiivisempia puolia. Kevättä ajatellen ongelmien ratkomiseen on vielä tarjolla aikaa.

– Ei, koska se kuuluu peliin. Tietenkin se on tavallaan hyvä, että meillä on ongelmia, sillä meillä on asioita, joihin voi puuttua. Niitä ailahtelevuuksia on jokaiselle joukkueella ja tämä tammikuu on vielä kuitenkin sitä rakentamisen aikaa. Melkein enemmän huolestunut olisin, jos nyt ei löytyisi asioita, joita voisimme parantaa. Olisi pitkä kevät yrittää pitää tällä tasolla vaan. Tällainen yhdistää joukkuetta ja luo mahdollisuuden mennä eteenpäin.

Kärppien haasteet jatkuvat viikonloppuna, kun joukkue matkaa ensin perjantaina Lahteen Pelicansin vieraaksi ja lauantaina vuorossa on Helsingissä HIFK:n kohtaaminen. Aravirta lähteekin odottavaisin mielin kohti haastavaa viikonloppua.

– Meillä ei ole kuin tappioita aiemmin näitä joukkueita vastaan tällä kaudella. Haasteellinen viikonloppu ja vaatii kyllä meiltä huippusuorittamista ja erittäin huolellista pelaamista, että niistä vierasotteluista voimme pisteitä lähteä nappailemaan. Tietysti kovalla uskolla menemme sinne.

Stümpelin tulon ja Viuhkolan mahdollisen poissaolon lisäksi joukkue saattaa kokea pieniä muutoksia viikonlopun otteluihin.

– Mahdollista on, että Ville Pokka on tulossa viikonlopun peleihin. Huomenna lähdemme reissuun ja silloin päätetään. Varmaan lähtee jopa epänormaalin paljon varamiehiä mukaan. Normaalista meillä on yksi tai kaksi ja nyt puhutaan todennäköisesti kolmesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle