Kähkönen hakee vastuuta − Kupittaan kautta tähtiin?

MESTIS / Haastattelu
TUTO hankki täksi kaudeksi nuorta verta tolppien väliin.
Kuva © Timo Savela
Kahdella edellisellä kaudella pronssia saavuttanut TUTO Hockey lähtee alkavaankin kauteen potentiaalisena mestaruussuosikkina. Vaikka miehistössä on tapahtunut isojakin muutoksia, on tilalle tullut paljon kelpo vahvistuksia. 18-vuotias maalivahtilupaus Kaapo Kähkönen on yksi heistä.

− Taival TUTOssa on alkanut hyvin. Olemme treenanneet pari kertaa päivässä ja pääsimme hakemaan tuntumaa myös liigajoukkueita vastaan. Muutamissa asioissa joukkueen täytyy vielä parantaa, mutta kokonaisuutena menee ihan hyvin, Kaapo Kähkönen kertaa kulunutta harjoituskautta.

Espoossa kiekkokasvatuksensa saanut Kähkönen saapui Turkuun lainalle Espoon Bluesista. Aurajoen rannoille nuorukaisen toi ennen kaikkea mahdollisuus kehittyä ja saada peliaikaa.

− Täällä on hyvät mahdollisuudet kehittyä pelaajana, sillä tämä on organisaatio toimii hyvin ja hommat hoituu. Olen asettunut tähän kaupunkiin hyvin, Kähkönen toteaa.

Kähkönen on saanutkin nauttia vastuusta jo harjoituspeleissä ja taidot liigajoukkueita vastaankin on jo testattu. Nuorelle ja taitavalla maalivahdille vastuu ja kertyvät peliminuutit ovat kovaa valuuttaa.

− Tämän lainan ideana oli se, että pääsen mahdollisimman paljon pelaamaan. Itsestähän se on paljon kiinni tuleeko peliaikaa vai ei, ei sitä kukaan ilmaiseksi saa. Olen ollut tähän tilanteeseen tyytyväinen, sillä luonnollisestihan tavoitteeni on ollut pelata paljon ja hyvin.

− Kun liigajoukkueita vastaan pelasi, huomasi, että vielä täytyy tehdä töitä, jos sille tasolle aikoo päästä, Kähkönen sanoo.

Viime kaudella Kähkönen nappaili kiekkoja Espoon Bluesin junnuissa.
Viime kaudella Kähkönen nappaili kiekkoja Espoon Bluesin junnuissa.
Kuva © Timo Savela

Täysin jääkiekkoilun varassa nuori veskari ei kuitenkaan Turussa ole. Kähkösellä on selvät sävelet myös opiskelun suhteen ja peliajan lisäksi tähtäimessä on myös valkolakki.

− Aamulla käyn treeneissä ja sen jälkeen lähden kouluun. Iltapäivällä tulen sitten takaisin hallille ja illalla saa huilata. Kaikkea ei ehdi tekemään samaan aikaan, mutta kunhan vain saisi sen lakin päähän.

− Lukion suorittaminen venyy väkisin neljään vuoteen. Tämän kolme vuotta olen lähinnä käyttänyt siihen, että suoritan kursseja. Neljäs vuosi kuluu sitten kirjoitusten parissa, Kähkönen suunnittelee.

Maajoukkuepelejä ja ison maailman meininkiä

Viime keväänä Lappeenrannassa pelatuissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Kähkönen oli tärkeä osa joukkuetta torjuen kiekkoja viiden pelin verran. Tämän lisäksi nuorella maalivahdilla on pelikokemusta myös muista poikamaajoukkueista.

Kevään MM-kisat meni Suomen osalta hyvin, kunnes puolivälierissä länsinaapuri pääsi yllättämään voittaen junnuleijonat peräti 10-0-lukemin. Oli pettymys miten suuri tahansa, ei siihen kuitenkaan pidä jäädä vellomaan.

− Olihan se upeaa pelata oman ikäisistä parhaita vastaan ja meillä oli hienoja pelejä. Oikeastaan jälkeenpäin jopa vähän naurattaa, kun hävittiin 10-0, mutta kyllähän se siinä tilanteessa harmitti kun tiesi, ettei pääsekään pelaamaan kullasta. Sitä ei kuitenkaan pidä jäädä sen enempää miettimään, kun uusi kausikin alkaa, Kähkönen toteaa.

Joulukuussa pelattavat alle 20-vuotiaiden MM-kisat lähestyvät pikku hiljaa, eikä maajoukkuepaidan päälle pukeminen olisi Kähkösen mielestä yhtään hullumpi ajatus.

− Totta kai tavoitteena on päästä sinne, mutta aika paljon ratkaisee se, miten pelit lähtee käyntiin kun sarja alkaa. Sitä varten tässä osittain tehdäänkin hommia, että saisi niitä näytönpaikkoja.

Maajoukkuepelien lisäksi Kähkönen on päässyt kurkistamaan myös todellista ison maailman meininkiä. Nuori veskari matkusti kesällä NHL:n varaustilaisuuteen, jossa Minnesota Wild varasi lupaavan vahdin numerolla 109.

− Oli huikea kokemus päästä paikan päälle ja nähdä miten parhaimpia pelaajia varataan NHL:ään. Kävin myös viikon mittaisella nuorten harjoitusleirillä ja olihan se hienoa nähdä miten isossa maailmassa toimitaan, Kähkönen hehkuttaa.

− Se että sinne pääsi kertoo siitä, että on tehnyt jotain oikein aikasemmin. Uskon kuitenkin, että varsinainen työ alkoi vasta, kun minut varattiin. Se on ensimmäinen askel unelmaa kohti.

NHL:n suhteen nuorukaisella on kuitenkin jalat maassa. Kähkösen mielestä tässä vaiheessa on turha kurkotella kuuta taivaalta ja tärkeintä nyt onkin keskittyä kehittymään yksi askel kerrallaan.

− NHL on tottakai suurimpana unelmana, mutta olen itselleni terottanut, ettei sinne ihan tästä vaan hypätä. Vain muutama huippujuniori pääsee sinne suoraan, mutta yleensä sitä varten täytyy tehdä työtä taso kerrallaan.

− Mielestäni tärkeintä on pelata yhdessä ja samassa joukkueessa. Jos hyppii Liigan, Mestiksen ja A-junnujen välillä joka viikko, se voi uran kannalta olla huono asia, Kähkönen pohtii.

Hyvillä mielin kautta kohti

TUTOlla on viime kausina ollut maalivahtipeli kuosissa. Kähkönen pääseekin tällä kaudella jakamaan vastuun viime keväänä paljon peliaikaa saaneen Kimmo Meriläisen kanssa. Mitään sen suurempaa kilpailua näiden kahden veskarin välillä ei kuitenkaan ole havaittavissa.

− Me Meriläisen kanssa teemme parhaamme ja niin paljon töitä kuin pystymme. Valmentajahan loppupeleissä päättää kuka pelaa ja miten paljon, Kähkönen toteaa.

Kähkösellä on reippaasti kokemusta myös leijonapaidasta.
Kähkösellä on reippaasti kokemusta myös leijonapaidasta.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Viime kaudella TUTOssa maalia vartioi kaksi hyvin erilaista ja erikokoista maalivahtia. Kesällä Itävaltaan lähtenyt Tommi Virtanen on pieni ja nopeasti liikkuva maalivahti, kun taas Kimmo Meriläinen on isompi ja kykenevä pelaamaan hieman rauhallisemmin. Alkavalla kaudella maalinsuulla nähdään kuitenkin kaksi hyvin samantyyppistä vahtia.

− Loppujen lopuksi olemme melko samanlaisia maalivahteja ja taidamme olla sentilleenkin saman pituisia. Tietysti kaikki ovat erilaisia, mutta me Meriläisen kanssa pelaamme kyllä melko samanlaisella tyyylillä. En keksi mitään yhtä asiaa, mitä toisella olisi, mutta toisella ei, Kähkönen mietiskelee.

TUTO lähtee alkavaan kauteen vahvana mestaruussuosikkina. Uudistunut joukkue on varmasti harjoituskauden aikana hitsautunut lujemmin yhteen ja tarkoituksena on lähteä napsimaan ainoastaan voittoja.

− Lähdemme pelaamaan hyvää lätkää ja tavoitteena on totta kai voittaa jokainen peli. Tärkeintä on keskittyä yhteen peliin kerrallaan eikä haihatella turhia, Kähkönen lupaa.

Kuumana käynyt keskustelu Mestiksen tilasta ja kiinnostavuudesta ei näytä laantumisen merkkejä edes kauden alun kynnyksellä. Kähkönen itse näkee Mestiksen mahdollisuutena näyttää ja kehittyä. Hän uskoo, että hyvin pelattu kausi saattaa hyvinkin viedä uraa uudelle asteelle.

− Uskon, että pelaajilta löytyy edelleen mielenkiintoa. Pelaajilla on kuitenkin mahdollisuus näyttää Mestiksessä, ja etenkin nuorille pelaajille tämä on hyvä sarja kehittyä. Siellä kuitenkin saa pelata myös kokeneempia pelaajia vastaan ja oppia heiltä, Kähkönen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle