Jyväskylän seuraava "Foppa" nauttii, kun uskaltaa taklata

MESTIS / Haastattelu
Forsbergin ollessa kentällä maalin edustalla sattuu ja tapahtuu. (Kuvituskuva.)
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Yleensä, kun jäähallilla kuulee puhuttavan "Fopasta", moni yhdistää nimen automaattisesti legendaariseen Peter Forsbergiin. Jyväskylässä lempinimellä viitataan aivan toiseen kaveriin, nimittäin ryminällä Mestis-kaukaloihin murtautuneeseen Patrik Forsbergiin.

Patrik Forsberg on nimi joka kannattaa Jyväskylässä laittaa muistiin. 19-vuotias nuorukainen on iskenyt vahvasti kiinni pelipaikkaan JYP-Akatemian kokoonpanossa heti näytön paikan saatuaan. Toisessa ottelussaan Kiekko-Vantaata vastaan Forsberg iski hienot tehot 2+1, ja hän esiintyi myös keskiviikkona LeKiä vastaan vahvasti, vaikka tehomerkintöjä ei syntynytkään.

Forsberg on tehnyt vaikutuksen Jyväskylän kiekkopiireihin nuorelle pelaajalle hieman epätyypilllisesti, nimittäin fyysisen pelinsä ansiosta. Mittaa on 191 senttimetriä ja painoa lähes 90 kiloa. Hän jakeli keskiviikon ottelussa vähintään puolenkymmentä painavaa taklausta. 19-vuotiaan hyökkääjän mukaan fyysisestä puolesta saa kuitenkin kiittää pitkälti geenejä.

− Fyysisyys varmaan kulkee suvussa, hän naurahtaa. 

Patrikin isoveli, Henrik Forsberg, pelaa myös jääkiekkoa ja on tällä hetkellä Rauman Lukon sopimuspelaaja. 

Akatemian ja LeKin välinen vääntö oli tiukkaa alusta loppuun saakka. Ottelu syttyi oikeastaan henkiin vasta viimeisellä minuutilla, kun vierailijat karkasivat 2-3-johtoon 34 sekuntia ennen ottelun loppua. Jyväskyläläiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan väänsivät ottelun tasoihin viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Ottelu venyi lopulta voittomaalikisaan, jossa lempääläiset olivat parempia ja saivat kaksi pistettä kotiinviemisiksi.

− Ensimmäiset kaksi erää olivat aika vaikeita, ei oltu ihan mukana kamppailupelissä ja mentiin irtokiekkoihin aika huonosti. Viimeiseen erään saatiin hyvä tunnelataus ja päätettiin, että nyt aloitetaan alusta ja annetaan kaikkemme.

− Sitten lopussa älyttömän hienot 30 sekuntia. Ketkä siinä nyt olivatkaan jäällä, halusivat kyllä voittoa oikeasti. Ei annettu periksi.

Forsberg pääsi myös yrittämään Dominic Hrachovinan ohittamista voittomaalikilpailussa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

− Rankkari ottaa päähän nyt aika lailla, mutta ne ovat aina vähän mitä ovat.

Patrik Forsberg on viihtynyt Waltteri Lehtosen laidalla.
Kuva © Timo Savela

Nyt saa taklata

Tällä kaudella 15 peliä JYPin A-nuorissa pelannut laitahyökkääjä on monien yllätykseksi noussut kamppailemaan jopa vakituisesta pelipaikasta Akatemian riveissä. Voisi kuvitella, että hyppy A-nuorista Mestikseen on aika suuri. Forsberg löytää hetken mietittyään nopeasti muutaman isoimman eron. 

Jusu sanoi ennen peliä, että älä mene siihen tyytyväisyyden kuoppaan ja rupea lepsuilemaan, vaan anna mennä kahta kauheammin.  

− Vauhdissa on tosi iso ero, täällä pitää olla koko ajan liikkeessä. Ei voi yhtään pelkästään liukua. Fyysisyys on tietenkin toinen ero, kun saa taklata kovempaa. Itse olen istunut yhdeksän peliä pelikiellossa A-nuorissa tällä kaudella. Täällä saat ja uskallat oikeasti ottaa kroppaan kunnolla, ja vastustaja osaa myös ottaa sen taklauksen vastaan ja odottaa sitä.

− A:ssa mennään enemmän sillä tavalla, että ei siinä hirveästi ole järkeä mukana, mennään vaan. Täällä rupeaa olemaan jo enemmän pelillisesti viisaampaa.

Kolmessa pelissä Forsberg on nyt kerännyt hienot kolme tehopistettä, vaikka ne kaikki tulivatkin samassa pelissä Kiekko-Vantaata vastaan. Hän on ollut myös itse melko tyytyväinen ensimmäisiin peleihinsä Mestiksessä. 

− Kokonaisuudessaan ne (pelit) ovat lähteneet ihan hyvin käyntiin. Tämä peli oli vähän vaikeampi, mutta vastustaja oli myös todella hyvä. Ensimmäinen peli meni aika hyvin, ei tullut hirveästi virheitä. Avauserä siinä oli aika vaikea, vähän oli tuntuman hakemista ja jännitti, mutta sitten se rupesi aika hyvin rullaamaan. Jätkät auttoivat hyvin, etenkin omat ketjukaverit Lehtonen [Waltteri Lehtonen] ja Pietilä [Olli-Aleksi Pietilä]. 

− Toinen peli oli niin sanotusti täydellinen peli. "Jusu" [Jukka Ahvenjärvi] sanoi ennen peliä, että älä mene siihen tyytyväisyyden kuoppaan ja rupea lepsuilemaan, vaan anna mennä kahta kauheammin. Se sitten tuotti tulosta aika hyvin.

Asenne kunnossa

Vaikka Forsbergin fyysinen preesens on monet Akatemian pelejä katsoneet jo vakuuttanut, mies itse sanoo, että tekemistä on vielä paljon. Myös fyysisellä puolella.

− Pelinymmärrys on aika iso juttu, mitä pitää vielä kehittää, puolustuspeli mukaan lukien. Luisteluvahvuus on toinen. Tasaisuutta pitää löytää lisää omiin otteisiin, se on vielä iso miinus.

− Tietenkin lisää lihasta ja fyysistä kuntoa, se on selvä. Vaikka painoa ja pituutta on jo nyt, se ei kuitenkaan tarkoita sitä että täällä pärjää jo näillä raameilla. Vielä pitää tehdä paljon hommia.

Forsberg painottaa, että vaikka aloitus Mestiksessä on ollut hyvä, tyytyväisyyteen ei saa jäädä leijumaan. Taso pitää todistaa uudestaan joka päivä.

− Taistelen pelipaikasta kynsin ja hampain joka treeneissä, mun kohdalla se on aina se. Taistelen täysillä jokaisissa treeneissä, ei väliä vaikka tekisi edellisessä pelissä kymmenen maalia. Miten sä treenaat pelipäivänä, tai kun on vain pelkät treenit, se kertoo paljon. Täällä on tosi kova kilpailu pelipaikoista, eikä mikään ole itsestäänselvyys.  

» Lähetä palautetta toimitukselle