Jyväskylä tilkitsee Suomen maalin nuorten kisoissa − "Hemmetti, tuonne on päästävä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Vehviläinen on kantanut leijonapaitaa alle 20-vuotiaissa ennenkin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suomen kovaksi tiedetty maalivahtiosasto on myös tulevissa nuorten MM-kilpailuissa hyvällä tasolla. JYPin organisaatiosta kisakoneeseen hyppäsivät Veini Vehviläinen ja Markus Ruusu. Saman seuran pelimiehet saavat toisiltaan tarvittavan tuen.

Suomi lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin Kanadaan. Nuorten Leijonien maalia vartioi kaksi JYPin maalivahtia, kun sekä Veini Vehviläinen että Markus Ruusu saivat kutsun maajoukkueeseen.

Kanadassa kisoihin valmistautuva joukkue saa maalilleen motivoituneen kaksikon.

− Lähden matkaan innokkaana. Tämä on yksi kauden isoja tavoitteita, naulaa Ruusu.

Ruusu on ensimmäistä kertaa mukana Nuorten Leijonien joukkueessa. Viime vuoden kisoja television välityksellä katsellut Ruusu heräsi taistelemaan kisapaikasta jo varhain.

− Katselin silloin vuosi sitten kisoja ja päätin, että hemmetti, tuonne on päästävä. Siitä hetkestä lähtien tämä on ollut mielessä, Ruusu täräyttää.

Jyväskylä hoitaa

Viime kisoissakin torjuntavastuuta saanut Vehviläinen muistelee kisoja lämmöllä, mutta myös hampaankolossa on poistoa vaativia kokkareita.

− Olen henkisesti paljon valmiimpi tänä vuonna. JYPissä oleva kilpailutilanne on tuonut minulle korvien väliin lujuutta. 

Ruusu ja Vehviläinen näkevät vain positiivisia puolia siinä, että tuttu kaveri on mukana kannustamassa ja tukemassa suorituksia. Suomen kolmas maalivahti kisaleirityksellä on Karolus Kaarlehto.

− On erittäin hieno juttu, että olemme yhdessä tällä reissulla. Olemme tunteneet C-nuorista asti. Olemme kämppäkavereina tälläkin reissulla. Jään ulkopuolella vietämme aikaa yhdessä, mutta jäällä kilpailemme samasta pelipaikasta, Vehviläinen kertoo.

Ruusu on virkaveljensä kanssa samoilla linjoilla.

− On hyvä, että tietää aisaparinsa luonteen ja mielenliikkeet. Se auttaa kokonaissuorituksessa, vaikka jäällä täytyykin keskittyä siihen omaan juttuun.

Yhteistyöllä kohti kirkkainta mitalia

Suomen puolustuspäätä on tituleerattu yhdeksi viime aikojen kovimmista. Jääkiekossa puolustuspeli onkin erittäin suuressa roolissa, kun mitellään isojen turnausten voitosta.

− Pienen kaukalon pelaaminen pakottaa meidät maalivahdit sopimaan puolustuksen kanssa juttuja etukäteen, ja kommunikoinnin on pelattava myös otteluiden aikana. Jos he eivät ole hereillä, täytyy antaa hieman rapaa sinne suuntaan, murjaisee Vehviläinen.

Vehviläinen oli joukkueen mukana voittamassa viime kaudella maailmanmestaruutta. Vähempi ei riitä kotiintuomisina Kanadasta tänäkään vuonna.

− Ottelu ottelulta lähdetään kohti kultaa. Ei pidä miettiä liikaa, vaan antaa mennä vaan. On hyvä tiedostaa, että tiukan paikan tullen apu löytyy läheltä.

Suomen kisaurakka alkaa tapaninpäivänä ottelulla Tšekkiä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle