Jyrki Välivaara jälleen omiensa parissa

LIIGA / Haastattelu
Viime kaudella JYPin merkittävin heikkous piili puolustuksessa. Tilanteeseen reagoitiin kolmen vahvistuksen hankkimisella: Kalle Koskinen toi puolustukseen kokemusta ja Olli Malmivaara fyysisyyttä. Jyrki Välivaaralle palapelissä kaavailtiin merkittävää kiekollista vastuuta.

Välivaaralle olisi epäilemättä löytynyt ottajia useasta liigajoukkueesta, sillä hyvin liikkuvia ja kiekollisesti taitavia puolustajia ei kasva joka oksalla. Satunnaisista Euro Hockey Tour- ja maajoukkueleirityksistä huolimatta Välivaara ei ole noussut koko kansan tuntemaksi kiekkoilijaksi. Välivaara on luotettava yleispuolustaja, kuin Linköpingiä nykyisin edustava Pekka Saravo. Luotettava myös sikäli, että Välivaara on onnistunut uransa aikana välttämään vakavat loukkaantumiset.

JYPille Välivaara on tärkeä kiekkovarma viivapelaaja ja onnistuneen avaussyötön antaja. Alkusyksyn aikana ovat tulleet tutuiksi pitkät ja tarkat pystysyötöt, jotka viuhuvat keskialueen ylitse siniviivalta siniviivalle esimerkiksi Ossi Louhivaaran kaltaisen kiiturin lapaan. Luistelu- ja kiekonkäsittelytaidot kehittyivät lapsena pihapelien ja tennarilätkän kautta, joita Välivaara kertomansa mukaan pelasi iltamyöhään saakka. Kavereiden lisäksi esimerkkiä löytyi myös omasta perheestä.

- Jääkiekko alkoi lapsena isän kanssa luistelusta. Isäni oli tuolloin valmentaja Lohessa. Pelasin myös jalkapalloa 13-vuotiaaksi. Olin hyvä siinäkin ja pidin lajista tosi paljon, mutta jääkiekko oli jo tuolloin vakavampaa ja sisälsi runsaasti kesätreenejä. Siten jalkapallo säi jäädä.

Uran parhaana muistona Välivaaralle on jäänyt mieleen - yllättäen - A-junioreina JYPissä voitettu mestaruus, vaikka Tapparaa edustaessaan Välivaara ehti myös voittaa aikuisten tasolla sekä mestaruuden että hopeamitalin.

- Junnuissa lähdettiin altavastaajana yhteen finaalisarjaan, mutta hoidettiin se kotiin. Yhteenkuuluvuuden tunne oli siinä porukassa jotain erityistä, Välivaara muistelee haikeana.

”Toista vuotta en siellä pelaa”

JYPin konkariosastoon kuuluvien Kalle Koskisen ja Sinuhe Wallinheimon tavoin myös Välivaara ehti pelata Ruotsissa useita vuosia JYP- ja Tappara-jaksojen jälkeen. Viime kauden Välivaara pelasi viidennen kautensa Ruotsissa, tällä kertaa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa Malmössa.

- Joukkue haluttiin nostaa takaisin Elitserieniin heti putoamisen jälkeen. Päätin jäädä joukkueeseen ja Allsvenskaniin, mutta mietin kauan onko se oikea ratkaisu. Lupasin vaimolle etten kadu päätöstä enkä valita, mutta päätin pian, että toista vuotta en siellä pelaa, Välivaara naurahtaa kaksivuotisen sopimuksen syntyvaiheita.

Talven kuluessa paluu Jyväskylään tuntui Välivaaran mielestä yhä houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Myös Malmö antoi signaalin, ettei se asetu esteeksi kesken sopimuskauden tapahtuvalle siirrolle.

- JYP oli yhteydessä ensin minuun ja tietenkin houkutteli ajatus, että pääsisi joukkueeseen, jonka puolesta on oikeasti mukava pelata. Ettei olla vain työkomennuksella, vaan kaverit ja vanhemmat löytyy kaikki täällä.

- Lisäksi tuntui, että on päästävä pelaamaan kovemmalle tasolle, ettei kipinä pelaamiseen sammu. Päätös tehtiin jo hyvissä ajoin ja tiesin, ketä muita joukkueeseen oli tulossa. Esimerkiksi Kalle Koskisen siirto [JYPiin] oli aikaisessa vaiheessa tiedossa, vaikka en ”Gonaan” yhteyttä pitänyt.

Onnistunut paluu

Välivaaran edelliset kaudet JYPissä ajoittuivat vuosiin 1997-2001. Tuolloin osakeyhtiömuotoinen JYP otti ensimmäisiä luistelupotkujaan ja kävi taistelua liigan häntäpään sijoituksista. Ero nykypäivän tilanteeseen on huomattava ja JYPin uusi tilanne sarjan kärkijoukkueena kummastuttaa myös Välivaaraa jonkin verran.

- Kun edellisen kerran pelasin JYPissä, oli sellainen fiilis, että se häntäpää on meidän paikka. Se tuntui silloin luonnolliselta.

Urheilullisesti siirto on ollut onnistunut. Allsvenskan-kausi ei ole heikentänyt peliesityksiä, vaan tilannekovuus ja -nopeus ovat edelleen hyvää liigatasoa. Niuhottamista tai ei, niin kolmanneksi eniten peliaikaa saavalle pelaajalle olisi tosin voinut kertyä tehopisteitä nykyistä (21 ottelua, 2+7) enemmän.

Pää- ja katsomovalmentajien vihkoista tuskin löytyy Välivaaran kohdalta kovin montaa miinusmerkintää, sillä puolustusalueen peli on ollut lähes virheetöntä. Ilmeisesti maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen oli tehnyt samat johtopäätökset, sillä Välivaara kutsuttiin viiden muun JYP-pelaajan ohella syksyn Karjala-turnaukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle