Jyri Rönn lauantain finaalin ratkaisutilanteesta: "En heittäisi tuomareita bussin alle"

LIIGA / Haastattelu
Jyri Rönn piti lauantain finaalin ratkaissutta tilannetta hankalana tuomittavana.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn piti lauantain finaalin ratkaissutta tilannetta poikkeuksellisena sattumuksena, jota tuomarit eivät olisi voineet ratkaista niin, että se olisi miellyttänyt molempia osapuolia.

Jyri Rönn seurasi lauantaina finaalia paikan päällä Helsingin jäähallissa ja näki Tapparan 2-1-johtomaalia edeltäneen tilanteen heti kokeneen erotuomarin silmin.

− Mietin, että jahas, nyt kolaroi Tuukka Mäntylä meidän tuomarimme kanssa ja jäi kaukalon laitaan makaamaan. Kiekko oli koko ajan selvästi HIFK:lla omalla alueella. Mäntylä oli kuitenkin jo pois kentältä, kun tuli se harhasyöttö, jonka seurauksena Tapparan maali tuli.

Tilanne oli tuomareille vaikea, sillä toinen joukkue olisi kokenut kärsineensä vääryyttä joka tapauksessa. Jos Tappara olisi saanut jäähyn väärästä vaihdosta tuomarin kanssa kolaroinnin vuoksi ja sen aikana HIFK olisi iskenyt voittomaalin, olisivat tamperelaiset kokeneet tulleensa sorsituksi, Rönn linjaa.

− Vastaavia lentäviä vaihtoja tulee kymmeniä yhdessä ottelussa ja määräävää on se, kenellä kiekko on. Tässä tilanteessa se oli HIFK:lla. Lose-lose-tilanne se olisi ollut joka tapauksessa.

HIFK:n kotiyleisö reagoi voimakkaasti tilanteen aikana, ja ottelun jälkeen joukkueen päävalmentaja Antti Törmänen kävi kuumana.

Lose-lose-tilanne se olisi ollut joka tapauksessa.

− Törmäsen kanssa on käyty hyvähenkinen keskustelu heti pelin jälkeen, ja tästä jatketaan eteenpäin. Kotiyleisön vahva reaktio taas kuuluu asiaan.

Rönn kertoi, että seuraavan finaalin tuomarit päätetään sunnuntaipäivän aikana. Lauantain kaksikko Stefan Fonselius - Jari Levonen ei saanut ainakaan moitteita toiminnastaan Rönniltä.

− Teetpä sitä tai tätä, niin tuollainen tilanne herättää keskustelua ja siinä on vain pakko käyttää omaa harkintakykyä. En heittäisi bussin alle tuomareitamme. Jatkossa on tietysti hyvä pohtia meidän kaikkien, miten tällaisia tilanteita hoidetaan.

Moni on toivonut, että Liiga ottaisi käyttöön valmentajien haastot NHL:n tapaan. Myös Rönn on valmis näyttämään ajatukselle vihreää valoa.

− Kannatan kyllä. Peli on niin nopeaa, että olisi hyvä pystyä tarkistamaan epäselviä tilanteita. Tämä kuitenkin vaatisi sitä, että tekniikka toimisi aukottomasti. Sellainen ei vetele, että jouduttaisiin juoksemaan tv-lähetysautoon tarkistamaan tai muuta.

Lopuksi Rönn peräänkuuluttaa vielä osapuolten välistä kunnioitusta.

− Toivoisin meille kulttuuria, jossa luottamus pelaa niihin, jotka arvioivat näitä yhdellä otolla. Pelaajat pelaavat, valmentajat valmentavat, tuomarit tuomitsevat ja huoltajat huoltavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle