ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Jyri Junnila - taitava Hokki-lahjakkuus

MESTIS / Haastattelu
Raahelaislähtöinen Jyri Junnila on raivannut tiensä Kärppien juniorikoulun kautta oululaisseuran liigamiehistöön ja nuorten maajoukkueisiin. Tällä kaudella Kajaanin Hokin paidassa hyökkäävä nopea, taitava ja lahjakas Junnila kertoi Jatkoajalle mietteitään marraskuun lopussa.

Vuosimallia 1984 oleva lahjakas kiekkoilija aloitti uransa kotikaupungissaan Raahessa, josta siirtyi B-juniori-ikäisenä suurempiin ympyröihin.

- Raahesta lähdin Kärppiin B-juniorivaiheessa. Silloin oli maajoukkuejuttuja ja piti päästä parempaan seuraan, jossa treenataan kunnolla. Raahessa hommaa ei otettu niin tosissaan. Pelasin Kärppien B:ssä kaksi vuotta ja A:ssa kaksi vuotta, ja toisella A-junnukaudella pääsin jo pelaamaan miesten pelejä, Junnila kertaa siirtymistään Pohjois-Suomen mahtiseuraan.

- Lisäksi Oulussa oli hyvä koulu, jossa oli oppisopimuspaikka tarjolla. Sain käytyä senkin alta pois, kauppakoulussa opiskellut ja Rintamäellä samaan aikaan töitä tehnyt Junnila jatkaa.

Kärpissä mies pääsi myös kovaan valmennukseen.

- Joka ikäluokassa oli oikea valmentaja, joka tiesi mitä tehdä. Valmentaja vaihtui melkein joka vuosi, mutta jokainen heistä oli oikeaan aikaan valmentajan paikalla, Junnila kiittelee.

Junioriaikanaan Junnila edusti Suomea niin tavallisissa maaotteluissa kuin arvoturnauksissakin. Kajaanilaisyleisölle nykyinen Hokki-hyökkääjä esittäytyi ensimmäisen kerran tosipeleissä jo vuonna 2001, jolloin Kajaanissa ja Vuokatissa järjestettiin Euroopan nuorten talviolympiapäivät. Kisat toivat olympiatulen palamaan Suomeen toista kertaa maan historiassa ja yhteensä Kainuuseen saapui urheilijoita 40 maasta.

- Se oli mukava ja iso tapahtuma, jossa oli paljon eri lajeja. Pääsimme itsekin seuraamaan muita lajeja, Junnila muistelee.

Suomi sijoittui olympiapäivillä kolmanneksi Venäjän ja Sveitsin jälkeen, joten Junnilan kaulaan ripustettiin mitali voittoisan Ruotsia vastaan käydyn pronssiottelun jälkeen.

MM-pronssi ja SM-kulta parhaita saavutuksia

Junnila on saavuttanut talviolympiapäivien pronssimitalin lisäksi arvometallia myös myöhemmin urallaan. Tähänastisen kiekkoilija-uransa huippuhetkiksi Junnila listaa viime kaudella saavutetut nuorten MM-pronssin ja miesten Suomenmestaruuden.

- Viime vuoden MM-pronssi ja liigakulta ovat tähän asti parhaita saavutuksiani, vaikka en liigajoukkueessa hirveästi pelannutkaan. Mestaruusjuhlat olivat aika riehakkaat ja sinne mahtui kaikennäköisiä tapahtumia.

Pronssimitalijuhliin päättyneisiin alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoihin Junnila on erittäin tyytyväinen. Seitsemässä pelaamassaan turnausottelussa Junnila merkkautti tililleen yhden maalin. Mies ampui kiekon Sveitsin verkkoon uudenvuoden aattona pikkuleijonien 2-0 -voittoon päättyneessä ottelussa.

- Kisat meni hyvin. Pystyin täyttämään oman roolini joukkueessa, joka oli todella hyvä. Meillä oli myös tosi hyvä joukkuehenki, joten oli tosi mahtavaa pelata, Junnila muistelee.

- Pronssipeli jäi erityisen hyvin mieleen. Yleisö oli hyvin mukana ja peli oli tiukka, Junnila jatkaa.

Menestyksekkään kauden jälkeen Junnila suuntasi kohti Kajaania ja Hokin paitaa.

- Kärpät on lähellä. Treenasin siellä kesän ja Hokin pelaajiakin oli siellä. Kyllä se vähän vaikutti tänne tuloon, Junnila pohtii Hokki-siirtoonsa vaikuttaneita syitä.

- Valmennus on aikalailla samanlaista täällä ja Oulussa. Kärpissä harjoitukset ovat vähän fyysisempiä, mutta idealtaan samanlaisia, Junnila jatkaa.

Kausi käynnistynyt hienosti

Hokki on pelannut alkaneen Mestis-kauden todella hienosti. Voittoennätyksiään ottelusta toiseen syksyn aikana murskanneen kajaanilaisjoukkueen esitykset tyydyttävät myös Junnilaa.

- Aikalailla olen tyytyväinen. Olemme pelanneet vähän paremmin mitä odotin ja ihan hyvin on omakin kausi lähtenyt käyntiin. Maaleja ja pisteitä olisin kyllä voinut tehdä enemmänkin, sillä paikkoja on ollut, Junnila kertaa alkukauttaan.

Paikkojen tuhlailua hieman harmitteleva Junnila on tehnyt tällä kaudella kuusi maalia ja antanut seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Kaikissa Hokin otteluissa (21) alkukaudesta pelanneen Junnilan Mestis-peleihin tuli tauko joulukuun alun Sport-ottelussa, sillä mies sai marraskuun lopun Hokki-KalPa -ottelun jälkiseuraamuksena kahden ottelun pelikiellon. Junnila taklasi Juho Kurosen laitaan omalla hyökkäysalueellaan ottelun puolivälissä. Ottelun päätuomari Juha Kautto antoi Junnilalle tilanteesta kaksiminuuttisen ryntäyksestä, mutta tuomio koveni Jääkiekkoliitossa videotarkastusten jälkeen.

- Pakki ei ollut valmis ottamaan taklausta vastaan eikä huomannut että tulin maalin edestä, Junnila kommentoi pelikieltoon johtanutta taklaustaan.

Pääasiassa junioripelejä urallaan pelannut Junnila pelaa kuluvalla kaudella ensimmäistä täyttä kauttaan miesten pelejä. Mestiksessä pelataan Junnilan mukaan vauhdikkaammin ja järkevämmin kuin junioreissa. Tasollisesti Mestis on vastannut Junnilan odotuksia.

- Taso on ollut aikalailla sitä mitä odotinkin. Hyviä, taitavia ja nuoria löytyy joka joukkueesta ja jokaista peliä on lähdettävä pelaamaan tosissaan eikä ketään voi väheksyä.

Kuluvalla kaudella Junnila tavoittelee menestystä.

- Tällä kaudella on tavoitteena pelata mahdollisimman hyvin että menestymme joukkueena.

Liigapaikka tulevaisuuden tavoitteena

Hyvin pelaamalla Junnila auttaa joukkuettaan ja pääsee askeleen lähemmäksi tavoitettaan.

- Liigaan kun pääsisin pelaamaan tulevaisuudessa. Tavoitteenani on nousta sinne, kokeilla siellä kunnolla ja vakiinnuttaa paikka siellä, aiemmin urallaan muutaman liigapelin pelannut Junnila kertoo.

Viime kaudella Junnila pelasi yhdeksän runkosarja- ja kaksi pudotuspeliottelua mestari-Kärppien riveissä. Tehopisteitä nuorelle lahjakkuudelle kertyi kahden maalin verran. Kaudella 2002-03 Junnila avasi liigauransa kolmella playoff-ottelulla.

20-vuotias kiekkoilija löytää kohtuullisen nopeasti itsestään sekä vahvan että heikon osa-alueen.

- Luistelunopeus on vahvuuteni. Laukausta pitää puolestaan kehittää paljon, että kiekko lentäisi edes maalille asti, 172-senttinen ja 83-kiloinen pelimies kertoo.

Hokin päävalmentaja Vladimir Kolek pitää Junnilaa tulevaisuuden pelaajana.

- Junnila on lahjakas pelaaja, joka tekee paljon töitä. Hän on ollut pitkään 20-vuotiaiden maajoukkueessa ja on terävä, lahjakas ja tekninen pelaaja. Hänellä on ura omissa käsissä ja uskon, että hän tulee pärjäämään urallaan, Kolek sanoo.

Kolek saa puolestaan kiitosta Junnilalta.

- Vlado osaa hommansa ja on pätevä valmentaja. Hän kuuntelee pelaajia ja kyselee paljon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös