JYPin Nättiselle liigadebyytti 30-vuotiaana: "En ole muutamaan vuoteen ajatellutkaan liigahommia"

LIIGA / Haastattelu
Jussi Nättinen pääsi tekemään liigadebyytin JYPin paidassa HIFK:ta vastaan.
Perjantai-iltana Helsingissä nähtiin yhteensä kuuden eri pelaajan ensiesiintyminen liigakentillä, kun JYP oli tullut HIFK:n vieraaksi kolmosmiehistöllään. Yksi debyytin tehneistä pelaajista oli Jussi Nättinen. 30-vuotias jyväskyläläinen on tehnyt pitkän kierroksen ennen liigadebyyttiään.

HIFK:n ja JYPin perjantai-illan kohtaamisesssa jyväskyläläisjoukkueen kokoonpano oli varsin kolmosmiehistöinen. Ensikertalaisia JYP-paidassa oli kuusi: Riku Sihvonen, Matias Mustonen, Justus Mikkonen, Riku Tiainen, Olli-Petteri Viinikainen ja Jussi Nättinen. 

Nuorimmat debytantit olivat Viinikainen ja Sihvonen - molemmat ovat 19-vuotiaita. Vanhin debyytin tehnyt pelaaja tästä kuusikosta oli Nättinen, joka on 30-vuotias.

Nättinen on JYPin kasvatteja. Nättisen kaksi muuta veljeä, Joonas Nättinen ja Julius Nättinen, ovat myös jyväskyläläisjoukkueen kasvatteja. Joonas pelaa tällä hetkelläkin JYPissä, kun taas Julius kiekkoilee Anaheim Ducksin organisaatiossa.

Debyytti 30-vuotiaana oman kasvattajaseuransa väreissä oli muistiinpainuva.

"Turha sitä on kieltää, olihan se hieno hetki"

− Turha sitä on kieltää, olihan se hieno hetki. Hyvä fiilis debyytistä, mutta tappiohan harmittaa aina, Nättinen iloitsi.

JYP tiedotti torstaina Nättisen ja toisen JYP-kasvatin, Kalle Saramäen, vahvistavan ja tuovan leveyttä JYPille ruuhkaviikolla. 

Keskustelut aloitettiin jo alkuviikosta.

− Oliko tiistai vai keskiviikko, kun siitä juttelimme. Siitä se sitten eteni aika nopeasti, Nättinen kertasi.

Paluu Jyväskylään ja vanhaan kotihalliin oli Nättisen mukaan hienoa.

− En muista monta kautta - oisko joku kahdeksan kautta sitten, kun pelasin Mestistä siellä ensimmäisen kauden. Silloin taisi olla joukkue D-Team, ja silloin olen viimeksi ollut kotijoukkueessa siellä.

− On siitä ollut pitkä aika, mutta hienoahan se oli palata sinne. Vanhat tutut naamat ja tietenkin uusia joukkueessa, mutta huoltajat ja muut tunnen hallilta, hän mietti.

JYPin pelaajat ottivat Nättisen hyvin vastaan.

− Tuossa joukkueessa on tosi hyvä henki. Tosi hyvin ottivat kaikki vastaan ja tosi hyvä henki on seurassa kaiken kaikkiaan.

Itse pelistä Nättinen oli tyytyväinen joukkueensa tasaviisikoin pelaamiseen. Jäähyt jäivät kaivelemaan.

− Vähän junnumaisempi joukkue, mutta kyllä me ihan hyvin viisi-vastaan-viisi- pelissä pelasimme. Jäähyistä HIFK rokotti aika pahasti. Harmi se viiden minuutin jäähy siinä toisessa erässä. Siinä oli vielä peli kuitenkin 1−0-tilanteessa. Se tuli vähän huonoon paikkaan ja sotki vähän sitä hommaa.

− Totta kai siellä oli jotain parannettavia juttuja puolustuksessa, mutta ihan hyvä esitys tältä kokoonpanolta, hän jatkoi.

JYPin Jukka Holtari kuvaili Jussi Nättisen pelaamista älykkääksi ja taitavaksi JYPin ilmoittaessa Nättisen paluusta.

Kaudet ulkomailla

Nättinen on pelannut urallaan 326 ottelua Mestistä, Hermeksen, KooKoon, Kiekko-Laserin, Hokin ja D-Teamin riveissä. Näissä hän on tehtaillut 149 pistettä. KooKoon riveissä Nättinen voitti myös Mestiksen mestaruuden.

Ajatus mahdollisesta liigadebyytistä on ollut kaukainen. Nättinen on vain nauttinut pelaamisesta.

− En ole muutamaan vuoteen ajatellutkaan mitään liigahommia. Olen pelaillut sen takia, että tämä on ollut hauskaa ja olen nauttinut pelaamisesta.

− Jos pelaa hyvin, ehkä pääsisi joskus uudestaankin, mutta minä vain pelaan. Ei tämä ole niin elämää vakavampi asia, hän heitti.

Mestaruuskauden jälkeen Nättisen tie vei eksoottiseen Kazakstaniin, Beibarys Atyraun joukkueeseen. Siellä otteluita ei lopulta kertynyt kuin yhdeksän kappaletta. 

Kazakstanista jyväskyläläisen polku vei kohti Ranskaa, ja maan toiselle pääsarjatasolle Reimsin joukkueeseen. Siellä hän pelasi 18 ottelua, joissa tehtaili 21 pistettä. Pienen ulkomaan seikkailun jälkeen Nättinen palasi kahdeksi kaudeksi Suomeen ja pelasi Kokkolan Hermeksessä, jossa hän toimi myös kapteenina. 

Täksi kaudeksi Nättinen siirtyi Saksan kolmannelle pääsarjatasolle, Starbulls Rosenheimin riveihin. Saksassa hän pelasi 31 ottelua, joissa Nättinen nakutti 25 pistettä. Sopimus saksalaisseuran kanssa purettiin viime viikolla.

Ulkomaan reissuista Nättisellä on paljon muistoja.

"Välillä lätkä on ollut parempaa ja välillä huonompaa"

− Siellä on ollut kaiken näköistä ja olen nähnyt kaikkea. Kokemusta olen saanut kyllä kaikesta, välillä lätkä on ollut parempaa ja välillä huonompaa. Olen joskus sanonut, että en niitä vaihtaisi pois, mutta siellä on sattunut kaikennäköistä matkan varrella. Hyvä kokemus on ollut kaiken kaikkiaan, hän kertasi.

Eroja Suomen ja muiden maiden välillä löytyy.

−Isoja eroja on kyllä Suomen sarjoihin. Täällä Suomessa huomasi, että vaikka oli ensimmäinen peli, oli silti paljon selkeämpää pelaaminen. Ei se siinä mielessä tuntunut yhtään vaikealta.

− Mitä tuossa on nyt ulkomailla käynyt, niin valmennus on erittäin hyvää Suomessa. Kaikki jutut mietitään etukäteen, ja kaikki tukee sitä pelaamista. Se on helppo tulla niin sanotusti takaisin tähän, kun periaatteeessa sen verran takaraivossa on noita juttuja vielä, Nättinen kehui valmennuksen tasoa Suomessa.

Lauantaina JYP kohtaa KalPan kotikaukalossaan. Kuopiolaisryhmä on ollut JYPille hankala vastustaja, sillä voitot ovat KalPalle 4−0. Nättinen ei oikein osannut sanoa, mitä odottaa ottelulta.

− En osaa sanoa, kun minun ei ilmeisesti pitäisi pelata siinä ottelussa. Näin ainakin oli puhetta. Aika latautunut JYP varmaan tulee, kun palaa huomenna jätkät takaisin askiin, hän päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle