JYPillä pohdinnan paikka - "Mahdollisuudet on tilkitty"

LIIGA / Haastattelu
JYP-valmennuksessa riittää pyöriteltävää kokoonpanojen suhteen seuraavien päivien aikana.
Kuva © Jarno Hietanen
Jyväskylässä siirtorajan kynnys aiheuttaa erityistä pohdittavaa, kiitos JYP-Akatemian. Myös loukkantumissumaa seurannut kokoonpanomylly on sotkenut JYPin alkanutta kalenterivuotta. Hurrikaanien toimitusjohtaja Kari Tynin mukaan uusien pelaajien hankinta ei ole poissuljettua.

Siirtoikkuna on sulkeutumassa ja kuhina käy itse kunkin SM-liigajoukkueen perähuoneissa. Jyväskylässä tilanne on tavallistakin kiihkeämpi. Vapaiden pelaajien metsästämisen lisäksi hurrikaaniorganisaatiossa on pohdittava ketkä JYP-Akatemian nuorista pelureista liigamiehistö kaappaa mukaansa kevääseen. 

Loukkaantumissuma jyväskyläläisten kaikissa kerroksissa liigasta Mestikseen ja A-junioreihin saakka on sekoittanut hurrikaanien pelaamista vuoden vaihteen jälkeen. Liiga JYPin joukoista olivat pitkään sivussa muun muassa Mikko ViitanenJyrki Välivaara ja edelleen toipumistaan odottava Petr Hubacek

JYP-Akatemia taas on joutunut omien poissaolojensa ja isoveljen riveihin nostettujen pelureiden vuoksi hakemaan joukkoja A-junioreista. Soppa on siis ulottunut joka puolelle hurrikaaniorganisaatiota.

Siksi myös siirtorajalla useat huhut ovat linkittyneet juuri Jyväskylään. Suurta pelaajaryöppyä on silti turha odottaa Keski-Suomeen saapuvaksi.

- Meillä on korkea kynnys tehdä liikkeitä. Kokeilut on nyt kokeiltu, JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni muotoili. 

Yhden kaappauksen JYP on kuitenkin tenhyt, kun AHL-jyrä Darryl Boyce siirtyi hurrikaanimiehistöön. Monipuolisen kanukkihyökkääjän ansiot löytyvät puolustusosaamisesta, jota joukkueen hyökkäyspää tarvitseekin Jari Jääskeläisen jouduttua loukkaantumisen vuoksi sivuun koko loppukaudeksi. 

Myös pian edessä häämöttävät pudotuspelit painoivat vaakakupissa hankintaa tehdessä.

- Boycen hankinnassa katseet on suunnattu kevääseen, Tyni selvitti. 

Välikausi vai ei?

JYPin on kuitenkin odotettu olevan myös ahnaampi siirtoikkunan kynnyksellä. Ryhmityksen maalintekovoimaa on epäilty laajalti. Puheita on myös elätelty jyväskyläläisten välikaudesta. Nämä väitteet toimitusjohtaja kumoaa suorilta käsin. 

- Kun olen tuollaista kuullut, on se ollut jopa loukkaava. Olemme tehneet ja teemme tosissaan töitä. 

Pelaajamarkkinoilla liikkuminen ei ole tällä hetkellä seuroille helppoa. Samasta tasokkaiden pelureiden katraasta kilpailevat joukkueet ympäri Eurooppaa. Mikäli menestymistä edesauttava palanen saadaan JYP-mosaiikkiin liitettyä, se myös tehdään - rahatilanteesta huolimatta. 

- Eivät ne budjetit rajattomat ole. Mutta haluamme menestyä ja se on parasta taloudenhoitoa, Tyni korosti.

- Laatupelaajia on liikkellä todella vähän, se on myönnettävä. Mikään pakko meillä ei ole ketään hankkia. Pitää olla iloinen esimerkiksi Markus Nenosesta, joka on iskenyt nyt kaksi kuukauden maalia putkeen, Tyni suitsutti JYP-Akatemiasta nostettua hyökkääjää.

JYP-Akatemian ja JYPin yhteistyö onkin tuonut Jyväskylään lisää päänvaivaa. Tälle kaudelle muuttuneet säännöt pelaajilla kikkailun osalta tuovat nimittäin omat ongelmansa pohdintoihin. Siirtoikkunan sulkeuduttua kaikkien pelureiden osalta kyseessä on liigan ja Mestiksen välillä joko-tai -tilanne.

Urheilullinen menestys on pyrittävä säilyttämään molempien joukkueiden saavutettavissa.

- Mahdollisuudet on tilkitty. Vaikeaa on. Selvästi haastavampi tilanne kuin viime vuonna, Tyni myönsi. 

"Siellä hakataan ukkoa ihan tosissaan"

Tosiasia on kuitenkin se, että helmikuun ensimmäisen päivän jälkeen liiga-JYPin mukana tulee pelaamaan Akatemian avainpelureita. JYPin on joka tapauksessa kasvatettava rinkiään kevättä silmällä pitäen. 

Torstain ottelun jälkeen valmennusjohdolla riittääkin pohdittavaa ketkä pelaajista liigajoukkueen vahvuuteen siirtyvät. 

- Helmikuussa pitäisi taas pelata kolmea peliä viikkoon. Ja on ihme, jos selvitään ilman loukkaantumisia. Siellä hakataan ukkoa ihan tosissaan, luotsi Aho täräyttää. 

Loukkaantumiset ovat todella häirinneet JYPin pelaamista. Kuormitetulle ryhmitykselle pian alkava maajoukkuetauko tuleekin hyvään saumaan. Lisää vammoja JYP ei enää kaipaa, ainakaan kapealle sentteriosastolleen. Siksi myös maajoukkuepeleissä Ahon katse seuraa tiukasti Miika Lahtea.

- Kova on jätkä. Ja kova on rupeama, Aho kuvaili viitateen Lahden Moskovan turnauksesta alkaneeseen otteluputkeen.

- Hieno juttu kuitenkin Ramille. Täytyy arvostaa noita pitkään töitä tehneitä. Jos on halua ja himoa niin kaikki on mahdollista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle