BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Juuso Pulli - Matkalla suurempiin ympyröihin

MESTIS / Haastattelu
Juuso Pullin silmissä siintävät Euroopan huippusarjat.
Kuva © Timo Savela
Juuso Pulli, 22-vuotias kiekollinen puolustaja hamuaa tietänsä suurempiin sarjoihin. JYP-Akatemiassa kolmatta kauttaan kiekkoileva Pulli ei tyydy Mestiksessä pelaamiseen. Unelmana siintävät Euroopan isommat kentät ja niille hän on myös matkalla.

JYP-Akatemian nuoren miehistön yksi kulmakivistä on juuri 22 vuotta täyttänyt Juuso Pulli. Kolmatta kauttaan JYP-Akatemiassa ja Mestiksessä aloitteleva kiekkoilija iski viime kaudella 32 ottelussa tehot 4+7. Nuori kiekkoilija ei tehopisteitä liikaa murehdi.

- Jos viisikon peli toimii, tulee pisteitä lähes automaattisesti. Tehopisteiden kertyminen on myös siitä kiinni, kuinka tehokkaasti hyökkääjät laittavat syötöistä kiekkoja maaliin.

Pullin vahvuuden hyökkäyspäässä voi ymmärtää paremmin, kun tarkastelee miehen junioriuraa. B-junioreihin asti hyökkääjänä pelannut Pulli iski yli piste per peli - tahtia parhaalla kaudellaan Kouvolassa. Tulevaisuudensuunnitelmiin ei hyökkääjänä pelaaminen kuitenkaan enää kuulu.

- Puolustajana saa pelata paljon enemmän ja näkee pelin eri tavalla. Olen kuitenkin valmis tarvittaessa aloituksia ottamaan.

Kouvolassa syntynyt ja siellä kiekko-oppinsa saanut Pulli ei haikaile kotiseudun perään – ainakaan vielä.

- Keväisin kyselyjä on tullut, mutta kun olen maailmalle lähtenyt, niin katsotaan, minne asti rahkeet riittävät. Unelmani olisi pelata SM-liigassa tai jossain muussa eurooppalaisessa huippusarjassa. NHL-juna taitaa omalla kohdallani olla jo mennyt. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin sataprosenttisesti JYP-Akatemiassa pelaamiseen ja menestymiseen.

Kehittämistä omassa pelissään Pulli näkee eniten tasaisuudessa. Hyvän ja huonon illan ero on liian suuri. Nuoret pelaajat eivät aina tiedosta henkisen puolen tärkeyttä jääkiekossa, mutta toisin on Pullin kohdalla.

- Henkinen valmistautuminen otteluihin on erittäin tärkeää. Pelkkä rutiinisuoritus ei riitä. Pitää olla valmis joka ilta taistelemaan ja antamaan kaikkensa.

JYPin valta-asema vie menestymisen mahdollisuuksia JYP-Akatemialta 

Jyväskyläläisen jääkiekon numero yksi on tietenkin SM-liigajoukkue JYP. JYPille "alistettu" JYP-Akatemia kärsii etenkin keväisin tästä asetelmasta. Erikoisesta tilanteesta huolimatta JYP-Akatemia lähtee joka vuosi menestymään. Tavoitteet ovat pudotuspeleissä, vaikka monissa ennakkoarvioissa joukkue sijoitetaan sarjan hännille. Arviot jopa sarjapaikan menettämisestä eivät Pullia hetkauta.

- Parin viime kauden aikana on kevään kriittisillä hetkillä meiltä Akatemiasta noussut JYPin puolelle tukku parhaita pistemiehiä. Totta kai se syö meidän tehojamme, kuten söisi kenen tahansa joukkueen, josta lähtisi pois kentällinen kärkimiehiä. Tosin olemme saaneet joitakin pelaajia takaisinkin päin. Ei se silti voi olla vaikuttamatta, uskoo Pulli.

Puolustajan mukaan ulkopuoliset eivät näe heidän iskukykyään. Joukkue on kaudesta toiseen Mestiksen nuorin, joka voi kuitenkin olla jopa vahvuus.

– Koen sen yhdistävän meitä, kun koko joukkue koostuu nuorista pelaajista, joilla on tulevaisuus kiekkoilijana vielä edessä.

JYP-Akatemian päävalmentaja on koko sen olemassaolon ollut Jukka Ahvenjärvi, jonka valmennusmetodit saavat Pullilta kiitosta.

- Jukka on vaativa ja rehellinen valmentaja. Olen kehittynyt joka vuosi täällä pelatessani, joten en voi olla kuin tyytyväinen.

Elämää on jääkiekon jälkeenkin

Vain murto-osa jääkiekkoilijoista kykenee tienaamaan pelivuosien aikana riittävästi rahaa "eläkepäiviä" varten. Jääkiekkoura on keskivertopelaajalla lopulta vain lyhyt hetki elämästä.  Siksi on tärkeää jo aktiiviuran aikana miettiä jääkiekon jälkeistä elämää.

Pulli on tämän tiedostanut ja opiskelee ammattikorkeassa kolmatta vuotta urheilutiedettä. Jääkiekon ja opiskelemisen yhdistäminen on Jyväskylässä tehty helpoksi.

Vapaa-aikaa ei opiskelujen ja jääkiekon jälkeen paljon jää. Vähäisen oman ajan nuorimies käyttää kuten ikätoverinsa, kavereiden kanssa oleskelemalla ja konsolipelejä pelaten.

» Lähetä palautetta toimitukselle