ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Justin Azevedo - vaikea päätös vei Raumalle

LIIGA / Haastattelu
Kanadalaissentteri kerkesi kantamaan syyskauden aikana myös kultakypärää Lukossa.
Kuva © Jussi Kivimäki
Justin Azevedo pelaa ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Päätös Raumalle lähdöstä ei kanadalaissentterille ollut helppo.

Ontarion osavaltiossa sijaitsevasta West Lornesta, ainoastaan noin tuhannen ihmisen asuttamasta kylästä kotoisin oleva Justin Azevedo pelaa ensimmäistä kauttaan Raumalla. OHL:n sekä AHL:n kautta Raumalle päätyneen kanadalaisen tie jääkiekon pariin on normaali kertomus lähes kenen tahansa nuoren kanadalaispojan lapsuudesta.

- Kuusivuotiaana isä laittoi minulle luistimet jalkaan ja vei jäälle. Suurin osa kavereistani oli kuitenkin jo aloittanut kolme-neljävuotiaana, joten aloitin vähän normaalia myöhemmin. 

Neljä viimeisintä sesonkiaan Manchester Monarchsin riveissä AHL:ää tahkonnut sentteri oli vaikean päätöksen edessä viime kauden jälkeen. Päätöstä ei ainakaan helpottanut se, ettei Azevedo tiennyt Suomesta saati Raumasta juuri mitään. 

- Ainoa mitä tiesin oli se, että organisaatiossa kohdellaan pelaajia hyvin. Agenttini kertoi minulle että organisaatio on ensiluokkainen, ja luotin hänen sanaansa.

Tavoitteena edelleen NHL

Junioriurallaan Ontario Hockey Leaguessa Kitchener Rangersin riveissä pelannut Azevedo takoi huimia pisteitä. Viimeisellä OHL-kaudellaan 2007-2008 hän voitti OHL:n syöttö- sekä pistepörssin. Azevedo valittiin myös Kanadan kolmen korkeimman juniorisarjan katto-organisaatio Canadian Hockey Leaguen vuoden pelaajaksi.

Kaudelta palkintokaappiin jäi myös OHL-mestaruus, valinta pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, sekä valinta liigan ensimmäiseen tähdistökentälliseen. Azevedo voitti myös Memorial cupin ollen turnauksen paras pistemies.

Kauden jälkeen hänet varattiin vuoden 2008 NHL:n varaustilaisuudessa kuudennella kierroksella. Varauksen teki Los Angeles Kings. Azevedo vietti neljä kautta Los Angeles Kingsin farmijoukkueessa Manchester Monarchsissa. Vaikka pisteitä kertyi hyvää tahtia, ei silti kunnollista näyttöpaikkaa NHL:n puolella siunaantunut vielä tähän mennessä.

- Lähimmäksi tunnelmaa pääsin pelatessani kaksi harjoitusottelua ennen viime kautta. Pelasin mielestäni hyvin, mutta en kuitenkaan saanut mahdollisuutta pelata runkosarjaottelua NHL:ssä.

- Tavoitteeni on totta kai pelata vielä NHL:ssä. Aikataulusta en osaa sanoa, meneekö siihen sitten yksi vai neljä vuotta. Mutta se on jokaisen kanadalaisen juniorin unelma, joten tavoitteeni on vieläkin siellä. 

Kalaruoka yllätti

Mukanaan Raumalle Azevedo toi myös kanadalaisen tyttöystävänsä. Pariskunta onkin viihtynyt Raumalla mainiosti ja suomalaisten yllättävän hyvä kielitaito on helpottanut sopeutumista huomattavasti. 

- Aluksi kun lähdin edes ruokakauppaan, pelkäsin miten tulen pärjäämään ilman paikallista kielitaitoa. Nopeasti sain kuitenkin huomata, että suurin osa suomalaisista taitaa englannin kielen hyvin.

Kun puhe siirtyy kulttuuriin ja ruokaan, ei kanadalainen mieti hetkeäkään.

-Olen erittäin yllättynyt siitä miten paljon Suomessa syödään kalaa. Lähes joka paikassa on tarjolla jonkinlaista kalaruokaa, ja joukkueen kanssa ruokaillessa lähes aina tarjolla on jonkinlaista kalaa. Kanadassa ei sitä syödä lähelläkään niin paljoa. 

Suomalaisissa ihmisissä Azevedo on huomannut yhden piirteen. Hiljaisuuden. 

- Kanadassa ihmiset ovat mielestäni paljon avoimempia. Suomalaiset ovat enemmän sisäänpäin kääntyneitä ja tykkäävät olla omissa oloissaan. Se on iso ero.

Viimeiset sanansa Azevedo haluaa sanoa Vanhasta Raumasta.

- Vanha Rauma on erittäin kaunis ja ihanteellinen paikka. Käymme tyttöystäväni kanssa usein siellä vain kävelemässä ja katsomassa vanhoja rakennuksia. Välillä pysähdymme johonkin kahville ja sitten jatkamme taas kävelyä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle